16.04.2018 | 14:32h ► 14:53h Priština

Borisov: Izgradnja mira u interesu svih, Zapadnom Balkanu mesto u EU

Borisov: Izgradnja mira u interesu svih, Zapadnom Balkanu mesto u EU Foto: Beta / AP
remijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas u Prištini da je izgradnja mira na Zapadnom Balkanu u interesu svih i da je državama regiona mesto u Evropskoj uniji.

"EU je otvorena prema zemljama jugoistočne Evrope. Sigurno je da ove zemlje treba da ispune uslove koje je EU utvrdila za učlanjenje", kazao je Borisov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Borisov se založio za izgradnju infrastrukture koja će povezati zemlje zapadnog Balkana jednu sa drugom i celim kontinentom.

"Gradeći infrastrukturu, pomažemo i razvoju mira u regionu", kazao je Borisov.

Tači je rekao da je sa bugarskim premijerom razgovarao o produbljivanju saradnje između dve Kosova i Bugarske i o evropskoj perspektivi Kosova i zemalja Zapadnog Balkana.

Poseta bugarskog premijera Kosovu je, prema Tačiju, dvostruka čast, prvo jer on predstavlja prijateljsku državu Bugarsku i istovremeno Bugarska predsedava EU.

"EU će biti potpuna jedino onda kada Kosovo i sve zemlje Zapadnog Balkana budu njen deo. To podrazumeva ne samo mir i stabilnost već i povećanje ukupnog blagostanja", kazao je Tači.

Govoreći o novoj strategiji Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana, Tači je rekao da je tim dokumentom potvrđena evropska perspektiva celog regiona.

Tači je govoreći o procesu dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kazao da Kosovo traži ne samo nastavak dijaloga sa Srbijom, već da zahteva da se on pretvori u proces pomirenja i održivog mira u regionu.

Borisov se sastao i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem i predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

 

Tači: Želimo normalne odnose sa Rusijom, nismo ničiji neprijatelji

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da Kosovo želi normalne odnose sa Rusijom i da Kosovo nije neprijatelj nijednoj državi na svetu.

Na pitanje bugarskih novinara koji prate posetu premijera Bojka Borisova Kosovu da li će se Kosovo pridružiti EU i SAD u sankcijama prema Rusiji, Tači je rekao da Kosovo deli stavove EU i SAD.

"Naravno da mi želimo i radimo na tome da Rusija prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Ako Rusija prizna Kosovo to će pomoći i Srbiji. Nama ne smetaju odnosi između Srbije i Rusije. Mi želimo da imamo normalne odnose sa Rusijom. Mi nismo neprijatelji nijedne zemlje u svetu", kazao je Tači.

Bugarski premijer boravi u jednodnevnoj poseti Kosovu tokom koje se sastao sa Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem.

 

Haradinaj: Kosovo zainteresovano za blisku saradnju sa Bugarskom

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je Bugarska zemlja od izuzetnog značaja za region i da je Kosovo opredeljeno za blisku ekonomsku i političku saradnju s tom evropskom zemljom, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova.

"Bugarska ima jednu savezničku državu - Kosovo. Počašćeni smo vašim prisustvom i naše zemlje ne deli nijedna otvorena tema", kazao je Haradinaj na početku sastanka sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

On je od Borisova zatražio podršku za evropski put Kosova i za učlanjenje u međunarodne organizacije i u procesu priznanja nezavisnosti Kosova.

Premijer Borisov je izrazio opredeljenje njegove vlade i zemlje za jačanje bilateralnih odnosa Bugarske i Kosova, ekonomsko partnerstvo i zajednički evropski put.

"Među našim zemljama nema otvorenih pitanja. Naša opredeljenja za investicije u infrastrkturi i u drugim oblastima imaju u fokusu Kosovo", kazao je Borisov.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side