12.09.2011 Hag

Bramerc traži istragu o skrivanju optuženika

Bramerc traži istragu o skrivanju optuženika
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc stiže u ponedeljak u radnu posetu Beogradu, prvu posle hapšenja dvojice poslednjih optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Tema Bramercovih razgovora u Beogradu biće nastavak saradnje u vezi sa tekućim suđenjima u Hag. Prema izvoru agencije Beta u Hagu, Bramerc će, takođe, odati priznanje zvaničnicima Srbije za hapšenje Mladića i Hadžića.

Glavni tužilac će, međutim, ponoviti da očekuje informacije o tome kako je bilo moguće da se Mladić i Hadžić toliko dugo kriju i ko im je u tome pomagao, naznačio je taj izvor.

Zvanični Beograd je neke podatke o tome već dostavio tužilaštvu u  Hagu, ali ono ne želi da ih objavljuje, već veruje da bi to trebalo da učine vlasti Srbije.

Tokom "radne posete" u ponedeljak i utorak, Bramerc će, kako je najavio njegov savetnik Frederik Svinen, razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Glavni tužilac susrešće se i sa članovima akcionog tima i pripadnicima operativnih službi koji su uspešno okončali potragu za optuženim beguncima hapšenjima Ratka Mladića i Gorana Hadžića, rekao je Svinen tokom redovnog susreta s novinarima.

Vukčevićeve izjave predmet razgovora

U susretu sa tužiocem Vukčevićem, kazao je izvor Bete, Bramerc će pokrenuti i pitanje više puta ponovljenih tvrdnji da su svedoci sa suđenja Ramušu Haradinaju bili ubijani.

Isti izvor rekao je da će Bramerc ponoviti da nijedna osoba sa spiska svedoka na suđenju Haradinaju nije bila ubijena. Naglasiće, takođe, da tvrdnje da su svedoci bili ubijani ne doprinose ponovljenom suđenju Haradinaju, odnosno dolasku svedoka na taj proces.

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side