13.11.2018 | 10:13h ► 11:10h Beograd

Branabić: Vlada Srbije žuri sa ubrzavanjem procesa modernizacije i digitalizacije

Branabić: Vlada Srbije žuri sa ubrzavanjem procesa modernizacije i digitalizacije Foto: Beta / Miloš Miškov
Srbija nije bila među pobednicima treće industrijske revolucije koja se odnosila na automatizaciju u fabrikama i zato treba da se bori da bude među pobednicima četvrte revolucije koja doprinosi digitalizovanoj, umreženoj privredi, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić za Zidojče cajtung.

"Srbija želi da bude deo toga, i to u prvim redovima, iako je ova zemlja sa digitalizacijom počela tek pre nekoliko godina. To bi nam pomoglo da ostvarimo naš glavni, strateški cilj, članstvo u Evropskoj uniji", kazala je Brnabić uoči Privrednog foruma u organizaciji tog nemačkog lista, na kome će danas učestvovati i to na panelu sa premijerima Estonije i Islanda.Zidojče cajtung navodi da Vlada Srbije računa na to da što je zemlja modernija, to će biti atraktivnija za investitore.

"Bili smo 2013. na ivica bankrota, nezaposlenost je bila 24 odsto. Kada sam prošle godine stupila na dužnost, situacija je bila potpuno drugačija. Dug i stopa nezaposlenosti su bili niski. Bio je to dobar trenutak da se započne sa digitalizacijom", kazala je Brnabić.

Dodala je da svima govori "Probudite se, ovo je naše vreme, ako propustimo ovu šansu moraćemo dugo čekati da je ponovo dobijemo".

Brnabić je istakla i da elektronska uprava pomaže u borbi protiv korupcije, zato što će Vlada raditi transparentnije i efikasnije.

Taj list ocenjuje da Ana Brnabić od Srbije želi da napravi drugu, modernu državu i navodi da je njen san "Srbija kao neka vrsta digitalnog središta -Digital hub -za ceo Balkan".

 

Brnabić sa članovima Bundestaga i fondacija Konrad Adenauer i Fridrih Ebert

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Berlinu sa članovima Bundestaga i predstavnicima fondacija Konrad Adenauer i Fridrih Ebert o političkim i ekonomskim temama važnim za Srbiju.

Na radnom doručku u fondaciji Kerber učestvovali su i ;predstavnici drugih nemačkih neprofitnih i privrednih organizacija. ;Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Brnabić je istakla da je pristupanje Evropskoj uniji spoljnopolitički cilj Srbije, saopšteno je iz vlade.

Teme razgovora bile su i dijalog sa Prištinom, Berlinski proces, reforma pravosuđa i ustavne promene, kao i ekonomske i društvene reforme koje sprovodi Srbija.

Premijerka je istakla i značaj digitalizacije i obrazovanja, koji su prioriteti srpske, a koji treba da dovedu do bolje razmene ideja i saradnje između mladih u regionu, navodi se u saopštenju.

Brnabić je sinoć ;u Berlinu učestvovala na forumu "Srbija u EU". Ona je rekla da je rešenje za pitanje Kosova u kompromisu, a da je za nju kompromis - neka tačka između toga da je Kosovo Srbija i toga da je Kosovo nezavisno i da će ga Srbija samo priznati.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side