Britanski ambasador: CRTA za nas i dalje važan partner
15.12.2017 | 17:20h ► 18:07h Beograd

Britanski ambasador: CRTA za nas i dalje važan partner

Britanski ambasador: CRTA za nas i dalje važan partner Foto: Beta / Ana Dokučević
Britanski ambasador u Beogradu Denis Kif nije želeo danas da komentariše vest da je Skupština Srbije raskinula Memorandum o saradnji sa organizacijom CRTA, a dodao je da njegova zemlja ceni saradnju sa srpskim parlamentom, a da je CRTA i dalje njen važan partner.

"Visoko cenimo našu saradnju sa Skupštinom Srbije. Parlament je važan deo svake demokratije. Takođe, CRTA je za nas i dalje vrlo važan partner, pošto želimo civilno društvo koje doprinosi transparentnosti", rekao je novinarima ambasador Velike Britanija koja je među zemljama koje najviše ulažu u otvorenost parlamenta.

Ambasador Kif je na konferenciji "Zapadni Balkan i EU: Put ispred nas" to rekao na pitanje novinara o tome što je Skupština Srbije raskinula Memorandum o saradnji sa organizacijom CRTA koja je juče zatamnila svoj sajt "Otvoreni parlament".

CRTA je to objasnila time što "ne želi i ne može da posmatra urušavanje" kojem Skupština Srbije "podvrgnuta poslednjih dana", tokom debate o državnom budžetu za 2018. godinu. Ta organizacija je dodala da će sajt "Otvoreni parlament" biti zatamnjen dok "situacija ne počne da se vraća u civilizacijske tokove".

 

Kif: Velika šansa za zemlje Zapadnog Balkana u 2018. godini

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif izjavio je danas u Beogradu da postoji nova, obnovljena pažnja Evropske unije na Zapadni Balkan i da je to velika šansa za zemlje tog regiona da prevazidju izazove i ostvare napredak.

Kif je na konferenciji "Zapadni Balkan i EU: Put ispred nas" rekao da je važno da u 2018. godini bude održan zamajac u evrointegracijama zemalja regiona i u okviru inicijative Berlinski proces, čiji će naredni samit biti održan u Londonu.

On je naveo da je vladavina prava srž procesa evrointegracija Zapadnog Balkana i da je ključna za pomirenje, dodajući da uvek treba da postoji poštovanje za odluke medjunarodnih sudova.

Kif je kazao da je potrebno uložiti veliki napor u reformama po ključnim pregovaračkim poglavljima 23 i 24, koja, prema njegovim rečima, sežu u vrednosna pitanja i oličenje su uspeha evropskih integracija.

Zamenik ambasadora Italije u Srbiji Serdjo Monti rekao je da je prethodni samit Berlinskog procesa, jula ove godine u Trstu, dao niz značajnih rezultata, od kojih je izdvojio veću povezanost zemalja pomoću sedam novih projekata, vrednih 200 miliona evra, kao i kroz Forum mladih i Forum civilnog društva.

Monti je rekao da je Italija ima jasan stav da Zapadni Balkan treba da ima evropsku perspektivu, jer je važno da te zemlje ostanu na liniji evropskih vrednosti. Dodao je da su poželjni češći susreti lidera zemalja Zapadnog Balkana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side