29.10.2018 | 15:56h ► 21:00h Beograd

Treći susrtet predstavnika Vlade Srbije sa nastavnicima-savetnicima

Treći susrtet predstavnika Vlade Srbije sa nastavnicima-savetnicima Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenili su danas da je unapređivanje kvaliteta rada na svim nivoima sistema obrazovanja neophodan u cilju prilagodi zahtevima četvrte industrijske revolucije.

U saopštenju posle sastanka sa nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije koji kao savetnici pomažu kolegama da primene nova rešenja u obrazovanju, navedeno je da su članovi vlade danas treći put sa njima razgovarali o nastavku reforme obrazovanja i unapređenju rada ustanova.

Brnabić je ocenila da je ulaganje u obrazovanje i podrška nastavnom kadru od velikog značaja za razvoj Srbije, a Šarčević da je podizanje nivoa odgovornosti svih aktera u obrazovanju i stvaranje uslova za veću efikasnost u njihovom radu "ključni zahtevi koje je doneo novi sistemski zakon iz 2017. godine".

Na sastanku je razgovarano o reformi nastavnih planova koja je pokrenuta ove školske godine, o iskustvima u korišćenju eDnevnika, i o iskustvima u dualnom obrazovanju.

Premijerku Brnabić i ministra Šarčevića nastavnici iz Sombora i Vladičinog Hana informisali su o pozitivnim iskustvima koje njihove škole imaju u radu sa decom migrantima, a na sastanku je dogovoreno da Tehnička škola u Kuli dobije podršku za uspostavljanje Centra za energetsku efikasnost i održivi razvoj.

Takođe je saopšteno da je u toku izrada akcionog plana za sistemsko unapređenje obrazovanja dece sa posebnim potrebama, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine.

Brnabić je rekla da očekuje da Srbija uskoro postane punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja - CERN, u kojoj se za nastavnike fizike organizuju dodatne obuke.

 

Brnabić veruje da će Srbija na vreme dostaviti izveštaj GRECO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da veruje da će Srbija uspeti da na vreme dostavi izveštaj "Grupi država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije" (GRECO).

U sredu, 31. oktobra, Srbija mora da dostavi dodatni materijal tom telu Saveta Evrope, pošto je ocenjeno da je nazadovala u borbi protiv korupcije i da je, od 13 preporuka koje je dobila, sedam ispunila delimično, a šest uopšte nije.

"To je velika tema i moramo na tome mnogo da radimo", rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Podsetila je da je osnovano "koordinaciono telo" Vlade Srbije koje radi na tim preporukama, te smatra da je u posednjih šest meseci urađeno mnogo, ali da mora da se radi još mnogo, i da se sarađuje s grupom GRECO.

Telo Saveta Evrope GRECO je sredinom marta saopštilo da Srbija nije primenila nijednu od 13 preporuka tog tela iz 2015. za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima.

Dva meseca kasnije, objavljen je godišnji izveštaj za 2017, uz upozorenje da je Srbija "nazadovala u borbi protiv korupcije", i protiv nje je pokrenut postupak zbog nesprovođenja preporuka tog tela Saveta Evrope.

 

Poreske olakšice za inovacije i razvoj

Premijerka Srbija Ana Brnabić najavila je danas da će od januara iduće godine biti poreskih olakšica za investicije u inovacije, istraživanje i razvoj.

Ona je novinarima rekla da Ministarstvo finansija priprema te olakšice i da očekuje da one budu uskoro predstavljene.

"Od januara ćemo imati odbitak na porez na dobit ukoliko preduzeće ulaže u istraživanje i razvoj u Srbiji, ili (odbitak) na inovativni proizvod proizveden u Srbiji", kazala je Brnabić i dodala da će biti još sličnih mera.

Rekla je da će poreskih olakšica biti za sve što je povezano s intelektualnom svojinom.

autor: SA/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side