14.06.2018 Beograd

Brnabić i Fabrici: Vladavina prava ključna na putu ka EU

Brnabić i Fabrici: Vladavina prava ključna na putu ka EU Foto: Beta / Miloš Miškov
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija postigla veliki napredak u vladavini prava, navodeći da su poglavlja 23. i 24 koja se odnose na tu oblast među najtežim na putu evropskih integracija.

Brnabić je rekla na sastanku sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima članica Unije da je želela otvoren razgovor o tome šta je Srbija do sada uradila.

"Moje mišljenje i viđenje je da je puno urađeno. To su kompleksne reforme koje idu svojim tokom. Srbija i Vlada nisu želeli da žure i da na uštb kvaliteta idemo sa usvajanjem nekih zakona", kazala je ona.

Govoreći o procesu ustavnih reformi, Brnabić je rekla da je Srbija želela široku javnu raspravu koja je trajala više od devet meseci, a koja će biti nastavljena posle mišljenja Venecijanske komisije o predlogu ustavnih reformi, kako bi se imali najkvalitetniji i najinkluzivniji proces koji je doveo do ustavnih promena. 

Vlada Srbije je 13. aprila poslala Venecijanskoj komisiji predlog ustavnih amandmana, kazala je ona, dodajući da se sledeće nedelje očekuju prve komentare.

Brnabić je kazala da će se sledeći ovakav sastanak održati u oktobru, navodeći da je to koristan format razgovora i za Srbiju i za EU. 

Kako je navela, na sastanku se razgovaralo o reformi sudstva, medijskog strategiji, osnovnim i pravima nacionalnih manjina.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je posle sastanka da je vladavina prava ključna za Srbiju u procesu evropskih integracija. 

Fabrici je rekao da je današnji sastanak sa premijerkom i ambasadorima svih zemalja članica EU bio konstruktivan i veoma plodonosan, s fokusom na vladavini prava, odnosno na poglavlja 23. i 24. 

On je pohvalio spremnost vlade i premijerke Ane Brnabić da razgovara o tim pitanjima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.06.2018, 11:13h Dusan

    Sta bulazni premijerka? Kakva vladavina prava!? Pa ova drzava je primer potpunog odsustva vladavine prava. Osvrnite se oko sebe, pa zakljucite i sami. Otimacina penzija, presudjivanje i odlucivanje o pitanjima pravosudja na nedozvoljenom mestu (predesednik "ne da svoje kompromitovane saradnike", helikopter je pao sam od sebe, svi koji se ne slazu sa njim su propalice i izdajnici,.....) i td. Dakle gospodjo Brnabic, otreznite se!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side