Brnabić: Polaganje kamena temeljca nije kampanja
10.03.2020 | 10:31h ► 12:29h Beograd

Brnabić: Polaganje kamena temeljca nije kampanja

Brnabić: Polaganje kamena temeljca nije kampanja Foto: Beta/Milan Obradović
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da postavljanje kamena temeljca za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti nije izborna kampanja, već redovna aktivnost Vlade Srbije.

 

 

Na pitanje novinara da li je moglo i bez manifestacija koje se mogu protumačiti kao funkcionerska kampanja, Brnabić je rekla da je postavljanje kamena temeljca posao vlade i da su ona i ministri to isto uradili u radno vreme i u Vranju, Nišu, Novom sadu i drugim gradovima.

"Vlada je u punom mandatu i nastavljamo da radimo u interesu građana do kraja mandata", rekla je Brnabić.

Premijerka nije dozvolila da na pitanje o funkcionerskoj kampanji odgovori i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i istakla da je ona odgovorila u ime vlade i da zbog efikasnosti ne može svaki ministar pojedinačno da odgovara ako je predsednik vlade dao odgovor.

U roku od tri nedelje u Beogradu će u početi izgradnja 1.000 stanova za pripadnike službi bezbednosti, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Bnabić.

Ona je u Zemunu prisustvovala početku izgradnje prvih 250 stanova za zaposlene u službama bezbednosti i ocenila da će za domaće građevinske firme biti "veliki zalogaj" da izgrade 1.000 stanova, a pogotovo što je plan da ne samo u Beogradu već i drugim gradovima u Srbiji bude izgrađen veliki broj stanova koji će biti prodavani po povoljnim uslovima.

"Postoji veliko interesovanje za ove stanove koje gradimo za pripadnike službi bezbednosti i time im kažemo hvala za sve što rade", kazala je premijerka i dodala je trenutno oko 23.500 "bezbednjaka" zainteresovano da kupi stan.

Cena stanova koje gradi država je 500 evra po kvadratu u Beogradu i Novom Sadu, a cena je manja u drugim gradovima.

Sada je u izgradnji oko 1.500 takvih stanova u šest gradova, a gradnja je počela pre godinu dana.

"Svi zaposleni u službama bezbednosti će bez ikakvih ograničenja u kvadratima imati pravo da kupe stan, ali će prednost imati oni koji nemaju rešeno stambeno pitanje, ili imaju delimično rešeno. Biće stanova za sve", rekla je Brnabić.

 

Nelegalni objekat na Panićevom vrhu primer da je pravda nekada spora ali dostižna

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara da li slučaj nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu kao i odlaganje rušenja, primer vladavine prava, rekla da se Vlada zalaže za vladavinu prava i da je "ovo primer da je pravda nekada možda spora ali dostižna".

Brnabić je na otvaranju izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti rekla da "ova Vlada apsolutno zastupa vladavinu prava i radi na tome predano".

"Taj objekat ove godine ne radi, počelo je rušenje. Ovo jeste primer vladavine prava, ali pravda je nekad spora", kazala je Brnabić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je, odgovarajući na isto pitanje, rekao da je počelo rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu "i da će on biti porušen do poslednje cigle", ali da je zima odložila potpuno rušenje za par meseci.

Stefanović je rekao da jeste avgusta prošle godine dao određenu vremensku odrednicu do kada će objekat biti srušen, što nije ostvareno, ali da objekat "ne ruši on lično".

On je rekao da MUP samo obezbeđuje asistenciju pri rušenju, a da je rušenje objekta ostavljeno investitorki koja je uklonila krov, stolariju i deo instalacija, odnosno "najveći deo objekta iznutra".

 

Hvala SAD na doslednom stavu o potrebi da Priština ukine takse

Premijerka Srbije zahvalila je SAD i administraciji predsednika Donalda Trampa na "doslednom sprovođenu onog što kažu" o potrebi da Priština ukine takse na srpsku robu, pozivajući Evropsku uniju (EU) da jasnije kaže koja je njena politika prema taksima.

"To je jedna potpuno transparenta i predvidljiva politika i ja se na tome zahvaljujem SAD", rekla je Branabić, povodom vesti da su SAD uskratile finansijsku pomoć Prištini jer nije ukinula takse.

Ona je rekla da bi "volela i da EU nekako jasnije kaže koja je politika, konačno, prema ovim taksama".

"Takse se tolerišu već duže od godinu dana iako predstavljaju jasno kršenje CEFTA sporazuma kao i kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje je Priština potpisala sa EU", rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da će jasna politika, koju su prema taksama pokazale SAD, preduprediti sve ostale poteze koji mogu da dodatno podrivaju regionalnu stabilnost i regionalnu saradnju.

"Velika zahvalnost SAD na tome", rekla je Brnabić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side