06.10.2017 | 12:15h ► 13:03h Beograd

Brnabić: Još se sa usaglašavaju procenti povećanja plata i penzija

Brnabić: Još se sa usaglašavaju procenti povećanja plata i penzija Foto: Beta/AP
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se sa Međunarodinim monetarnim fondom (MMF) još usaglašavaju procenti povećanja plata u javnom sektoru i penzija.

Ona je posle zajedničke sednice vlada Srbije i Vojvodine u Beogradu, rekla novinarima da je ministar finanasija Dušan Vujović u Vašingtonu gde će od 10. do 13. oktobra imati završne razgovore sa Misijom MMF-a da se potvrde isplanirane cifre.

"Nadam se da ću moći 14. oktobra da dam cifre", rekla je Ana Brnabić.

Navodeći da kabinet na čijem je čelu sutra obeležava 100 dana, Ana Brnabić je rekla da ova vlada ima potpuni kontinuitet sa prethodnom vladom koja je pokazala u kolikoj meri ; pazi na fiskalnu disciplinu i da ne ugrozi makroekenomsku stabilnost da bi se smanjivao javni dug a investiralo više u kapitalne projekte.

"Nećemo ugroziti fiskalnu disciplinu i ne slažem se u potpunosti sa Fiskalnim savetom (o procentu povećanja plata). Razgovaraću s njima i mislim da ima više prostora (za povećanje) nego što su oni rekli", rekla je Ana Brnabić.

 

Brnabić: Vlada ne deli novinare, ne slažem se sa retorikom Vulinove stranke

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada na čijem je čelu "apsolutno ne deli medije na podobne i nepodobne", već da to rade pojedine partije i političari koji nisu u Vladi.

Na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Pokrajine Vojvodine u Beogradu, Ana Brnabić je rekla da ne zna za Vladine zvaničnike koji vređaju medije ali da ih Vlada Srbije ne vređa.

Na pitanje kako komentariše optužbe koje na račun medija iznosi Pokret socijalista ministra odbrane Aleksandra Vulina, Ana Brnabić je rekla da je to saopštenje te stranke, sa čijom retorikom se ona ne slaže.

"Ja se ne slažem sa tom retorikom, ali to je bilo saopštenje njegove stranke. Ja se ne slažem sa tom retorikom, ali nisam predsednik te stranke da im govorim kako da se ponašaju", rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje ko je i zbog čega predložio Milovana Bojića iz Srpske radikalne stranke za direktora Instituta za kardio-vaskularne bolesti "Dedinje", iako je on svojevremeno bio optužen za malverzacije u toj ustanovi, premijerka je rekla da je tu bila ispunjena standarda procedura u kojoj je Ministarstvo zdravlja poslalo predlog o kojem se izjasnila kadrovska komisija, koja je svoj stav uputila Vladi.

"U pitanju je bila standardna procedura, kao i za bilo koje imenovanje. Bio je okrivljen, ne znam da li je bio osuđen, i u tom smislu nema prepreke. Ali se u njegovo vreme isto tako pričalo da je ta ustanova bila najbolja bolnica. Razumem političke kontroverze ali je bilo i dobrih rezultata", rekla je ona.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je Bojić izabran na predlog njegovog ministarstva i da će on preuzeti odgovornost u tom slučaju.

"On je, kada je bio direktor te ustanove, od nje napravio bolnicu koja je ispunjavala ozbiljne ISO standarde. Mi smo Bojiću dali šansu da se uklopi u zdravstveni sistem Srbije i pokaže ono što misli da može, u skladu sa svojim ranijim iskustvom. Pričam o struci, ovde se samo o tome radi. Prerano je da se priča o bilo čemu drugom, on još nije seo u fotelju i nije obavljena primopredaja dužnosti. Da sačekamo još neko vreme, da vidimo rezultate", rekao je Lončar. ;

Premijerka Ana Brnabić nije mogla detaljnije da govori o nabavci automobila iz fabrike Škoda za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, već je rekla da će se raspitati kod nadležnih, ali da je sigurna da tu nije bilo protivzakonitih radnji već da se ozbiljno razmišljalo o potrebama MUP-a i o zaštiti budžeta Srbije.

 

Započeti projekti da se završe u roku

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade razgovaralo o mnogo važnih projekata koje zajedno implementiraju, kao i da je dogovoreno da se svi započeti projekti završe u roku.

Ona je novinarima posle zajedničke sednice u Beogradu kazala da su na vrhu liste prioriteta infrastrukturni projekti.

"Tu je rekonstrukcija državnog puta Novi Sad-Zrenjanin, rehabilitacija državnog puta Zrenjanin-Beograd", rekla je ona.

Dodala je da će do kraja iduće godine biti izgrađen naučno tehnološki inovacioni park u Novom Sadu.

"Taj važan projekat o objektu od 29.000 kvadarata započeo je u oktobru prošle godine i treba da se završi do kraja iduće godine", navela je Ana Branbić i dodala da očekujemo da taj park bude jedan od najboljih institucija u Jugoistočnoj Evropi zbog čega se ozbiljno planira prostor i sve šta će biti u njemu.

Najavila je izgradnju nove zgrade Centra digitalne poljoprivrede na Institutu "BioSens" u Novom Sadu, ističući da će vlade Srbije i Vojvodine zajedno uložiti 14 miliona evra za izgradnju te zgrade koja će početi iduće godine.

Ona je kazala da se na sednici razgovaralo i o merama za ublažavanje posledica suše, a da je dogovoreno između ostalog da se poljoprivrednicima pomogne u nabavci repromaterijala za setvu.

"Razgovaramo oko regulisanja dugova za naknadu za odvodnjavanje i sa Ministarstvom finansiju razgovaramo oko tehničog načina kako da otpišemo kamate i deo glavnice duga za odvodnjavanje", rekla je Ana Branbić.

Govoreći o sistemimima za navodnjavanje, ona je rekla da Srbija u tome "sramotno kasni" i da je neodgovorno što je do sada samo tri odsto poljoprivrednog zemljišta pokriveno navodnjavanje.

"To nam je u fokusu. To moramo da unapredimo", rekla je Ana Brnabić.

Dodala je da će biti nabavljena dva linearna akceleratora za Institute za onkologiju u Vojvodi i Sremskoj Kamenici.

Navela je da će se ulagati u sportsku infrastrukturu u okviru čega je planirana rekonstrukcija gradskog stadiona u Zrenjaninu i izgradnja atletske dvorane u Subotici.

Premijerka je kazala da mora biti završena izgradnja nove zgrade RTV i Narodnog pozorišta u Subotici, a najavila je da će iduće godine biti organzovana proslava stogodišnjeice prisajedinjena Vojvodine Srbiji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side