17.04.2019 Beograd

Brnabić: Kompletna rekonstrukcija zgrade SANU, čuvamo kulturno-istorijsku baštinu

Brnabić: Kompletna rekonstrukcija zgrade SANU, čuvamo kulturno-istorijsku baštinu Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je vlada odvojila 6 miliona evra za kompletnu rekonstrukciju glavne zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koja ima oko 10 000 kvadratna metra, napominjući da biblioteka, arhiv i drugi prostor moraju da imaju adekvatne uslove za čuvanje neprocenjivog kulturno-istorijskog blaga.

"Nadam se da je ovo početak drugačijeg odnosa prema našoj baštini", rekla je Brnabić, koja je obišla Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju SANU.

Ona je rekla i da je Vlada za taj Ahiv i Cetar, kao i opremu u njima, dala 2 miliona evra kako bi se baština čuvala na sistematični način.

Predsednik SANU Vladamir Kostić je rekao da je Brnabić prezentovano u kakvom se stanju nalaze pojedini segmenti SANU, a koji zaslužuju boji tretman, napominjući da to traje desetinama godina.


Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević

"Mislim da smo i jedni i drugi dobili neku vrstu uvida i da ćemo poći na put poboljšanja jer ovde su kulturna dobra nulte vrednosti", rekao je Kostić.

SANU je 2017. formirala Audiovizuleni arhiv i centar za digitalizaciju sa namerom da u okviru svojih delatnosti počne sa sistematskom i dugoročnom digitalizacijom kulturnog nasleđa srpskog naroda po najvišim stvetskim standardima.


Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side