20.02.2017 Beograd

Brnabić: Manji broj zaposlenih u državnoj upravi ugrozio bi kvalitet usluge

Brnabić: Manji broj zaposlenih u državnoj upravi ugrozio bi kvalitet usluge Foto: Zoran Raš
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da je prva faza reforme državne uprave i racionalizacija skoro potpuno završena i da bi dalje smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi ugrozilo nivo i kvalitet usluga koje pruža državna uprava.

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da je sada važno da se uđe u drugu fazu reforme, a to je reorganizacija državne uprave.

Navela je da je Srbija trenutno po broju službenika ispod proseka u Evropskoj uniji, gde na sto stanovnika dolazi 8,5 službenika, a u Srbiji 6,5 službenika.

Istakla je da je važno da se zaustavi linearno smanjivanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, jer u nekima ima više, a u drugima manje zaposlenih."Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih za 2017, lokalne samouprave podelićemo u sedam grupa i nekima od njih ćemo odobriti nova zapošljavanja, dok ćemo drugima uvoditi smanjenja kako bi fiskalni efekti bili neutralni, a da bi dobili što efikasniju lokalnu samoupravu", rekla je ministarka.

Dodala je i da je od 2013. godine, kada je uvedena zabrana zapošljavanja u državnoj upravi, otišlo oko 38.000 ljudi, a u planu je da u 2017. ode još oko 5.000 ljudi, i to uglavnom kroz prirodan odliv, odnosno odlazak u penziju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side