17.01.2020 | 13:30h ► 17:34h Beograd

Ana Brnabić predsednica Radnog tela za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha u Srbiji

Ana Brnabić predsednica Radnog tela za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha u Srbiji Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Premijerka Ana Brnabić imenovana je danas za predsednicu Radne grupe za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha u Srbiji koja je danas formirana na sednici Vlade sa ciljem da prati, analizira i razmatra najvažnija pitanja u oblasti zaštite vazduha od zagađenja.

Radnu grupu čini 27 članova, a između ostalog, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar energetike Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktor policije Vladimir Rebić, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović, direktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Dušanka Matijević, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i predstavnici drugih relevanih institucija, navodi se u saopštenju Vlade.

Radna grupa imaće zadatak da daje analize stanja i predloge mera za sistemsko rešavanje uočenih problema i usklađivanje stavova nadležnih državnih organa i drugih organizacija i institucija koje se bave pitanjem zaštite vazduha od zagađenja.

Takođe će koordinirati radom svih državnih i drugih nadležnih organa i institucija i predlagati i analizirati efekte mera koje nadležna tela sprovode u cilju zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha.

Vlada je na sednici utvrdila i Predlog zakona o potvrđivanju Кonvencije o međunarodnom ostvarivanju izdržavanja dece i drugih članova porodice čijom će se primenom obezbediti standardizovan i moderniji sistem saradnje između država u toj oblasti, jedinstven centralni organ koji prima i šalje zahteve, precizni i razumni rokovi za obaveštavanje o statusu zahteva, navodi se u saopštenju.

Na sednici je doneta Odluka o obrazovanju Republičke komisije za kapitalne investicije, koja će se baviti usvajanjem konačne liste prioritetnih i spremnih kapitalnih projekata, kao i njihovim rangiranjem na osnovu strateške relevantnosti, stepena pripremljenosti i procene izvodljivosti.

Članovi vlade doneli su Odluku o utvrđivanju Terazija za prostorno kulturno-istorijsku celinu, kao i proglašavanju zgrade Službe društvenog knjigovodstva Jugoslavije za spomenik kulture.

 

Brnabić: Nema smena u Vladi do izbora

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da u Vladi neće biti smena do redovnih parlamentarnih izbora koji će biti na proleće.

"Treba sačakati nove izbore i videti ko će dobiti poverenje građana. Onaj ko dobije najviše glasova će biti u prilici da formira novu vladu", rekla je Brnabić novinarima.

Na pitanje kod datuma će biti parlamentarni izbori ona je rekla da je to u nadležnosti predsednika Srbije i "biće kako on odluči".

 

Izbor direktora javnih preduzeća na konkursu posle izbora

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da će izbor direktora javnih preduzeća biti deo reforme tog sektora posle parlamentarnih izbora i da će to biti "u fokusu" buduće vlade jer da su ona drugačije radila bio bi i veći privredni rast.

Ona je na pitanje novinara kada će se prekinuti praksa imenovanja vršioca dužnosti direktora javnih preduzeća umesto izbora na konkursu rekla da je Vlada Srbije u proteklom periodu radila druge važne stvari.

"Nismo uradili reformu javnih preduzeća jer smo rešavali problem preduzeća u stečaju Železare u Smederevu, RTB Bora, HIP Azotare i PKB Beograd", rekla je Brnabić.

Dodala je da ne veruje da su sve stvari mogli da rade istovremeno i kvalitetno.

Podsetila je da je privredni rast u 2018. godini bio 4,4 odsto, u 2019. godini četiri odsto i rekla da bio bi veći da su javna preduzeća radila "drugačije".
Na čelu 21 javnog ili državnog preduzeća od javnog značaja su direktori koji su vršioci dužnosti, dok su u samo osam direktori izabrani na konkursu, a Zakon o javnim preduzeća predviđa da se direktori biraju isključivo na konkursu, pa je i Međunarodni monetarni fond nedavno upozorio Vladu Srbije da već tri godine ne poštuje zakon.

Period obavljanja funkcije vršioca dužnosti ne može biti duži od godinu dana. Rekorder u privremnom stanju je prvi čovek "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak koji je v. d. direktora od novembra 2013. godine.

 

Podrška preduzetništvu ključna za zdravu i jaku ekonomiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je podrška preduzetništvu jedna od ključnih stvari za stvaranje zdrave, jake i dinamične ekonomije i pozvala građane da "probaju, pokušaju da pokrenu biznis, a da će Vlada Srbije pomoći".

Ona je na konferenciji za novinare "Startuj legalno 2020" rekla da je Srbija lider u privlačenju investicija, pa da tu poziciju treba da osvoji i u preduzetništvu.

"Nudimo povoljno poslovno okruženje, pa hajde da pokažemo da možemo da budemo lideri i u preduzetništvu", rekla je Brnabić i dodala da je u oktobru 2018. godine doneta prva mera podrške mladima koji su pokrenuli biznis jer su oslobođeni poreza prvih 12 meseci.

Od 2018. do decembra 2019. ta mera je, prema njenim rečima, pomogla da se otvori 780 novih firmi i zaposli oko 850 ljudi, pa je podrška proširena i od 1. marta ove godine inovacione kompanije će tri godine biti oslobođene plaćanja poreza.

Brnabić je rekla da se potreba preduzetnika za povoljnim sredstvima za razvoj biznisa ogleda i u programu povraćaja od 65 do 75 odsto poreza i doprinosa za novozaoposlena lica i da je od 2016. godine, kada je uvedena, tu meru iskoristilo 185.000 poslodavaca, odnosno skoro polovina privrede, a da je ukupna vrednost olakšice procenjena na više od 19 milijardi dinara.

U martu 2020. godine će, kako je rekla, biti otvoren sajt na kome će moći da se nađu sve važne informacije za one koji planiraju da pokrenu biznis.

"Očekujem vanredne rezultate posle uvođenja ovih mera", rekla je Brnabić.

Članica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Stanka Pejanović rekla je da je u poslednjih pet godina broj preduzetničkih firmi povećan za 53.000 ili za 16 odsto, pa je krajem prošle godine u Srbiji bilo registrovano 390.700 privrednih subjekata.

"Danas imamo dva puta više otvorenih nego zatvorenih firmi godišnje, a s druge strane dok tri preduzetnika otvore radnju dva zatvore. Značajan je broj i onih koji u startu kreću nelegalno", rekla je Pejanović.

Ona je istakla da je automatizacija procedure paušalnog oporezivanja unela revoluciju u sistem jer je za 117.000 paušalaca dramatično smanjila birokratiju pošto se elektronski izračunava porez.

Kako je dodala, "preostalo je još toga da se uradi, a u vrhu prioriteta je smanjenje poreskog opterećenja na zarade što, kao najveći problem, vidi dve trećine privrednika".

Dodala je da su nužne mere i olakšavanje pristupa novim izvorima finansiranja jer velika tražnja podsticajnih sredstava ukazuje da te mere treba proširiti i na druge kategorije onih koji žele da pokrenu posao.

Ambasador Nemačke Tomas Šib rekao je da vlada te zemlje podržala projekte u Srbiji za smanjnje nelojalne konkurencije i poreskog osobađanja početnika u biznisu.

"'Startuj legalno" je odlična inicijativa, Nemačka u malim srednjim preduzećima zapošljava 60 odsto radne snage", rekao je Šib.

Dodao je da pruža podršku inicijativi da privrednici napuste sivu zonu i posluju legalno.

Prema procenama NALED-a oko 66.500 ljudi radi u sivoj zoni zbog čega je neophodno da se radi na daljem smanjenju poreskog opterećenja zarada.

Na konferenciji je promovisano takmičenje za najpreduzetniju lokalnu samoupravu "Šampioni preduzetništva 2020" koje organizuje NALED i Republički sekretarijat za javne politike pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ).

Cilj takmičenja je da se podstaknu lokalne samouprave da se uključe u stimulisanje preduzetništva kroz promociju nacionalnih i lokalnih programa podrške. Takmičenje je jedna od aktivnosti Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije u cilju promocije odgovornog preduzetništva, a rang lista lokalnih samouprava biće objavljena na nacionalnom portalu posvećenom borbi protiv rada na "crno".

autor: SA/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side