08.10.2019 | 12:35h ► 19:47h Beograd

Brnabić: Opozicija neodgovorna jer neće da učestvuje u razgovorima u Skupštini

Brnabić: Opozicija neodgovorna jer neće da učestvuje u razgovorima u Skupštini Foto: Beta/Milan Obradović
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je odluka opozicije da ne učestvuje u razgovorima vlasti i opozicije u Skupštini, kojima će posredovati Evrospki parlament (EP), pokazatelj njihove neodogovornosti.

 


"Svaki dogovor je moguć kada razgovarate sa ljudima koji su odgovorni, a mi ćemo razgovarati sa svakim ko želi da preuzme odgovornost, ako to oni ne žele, to je njihov problem", kazala je Brnabić novinarima nakon otvaranja konferencije "e-Papir - od šaltera do digitalne transformacije" u Beogradu.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici naveo je da je ponuda EP da posreduje u pregovorima o izbornim uslovima naišla na dobre reakcije, ali da on ne može da sudi o tome ko će doći, a ko ne.

"Rano je reći da očukujem bilo šta. Treba pustiti da se dijalog odvija", rekao je Fabrici.

 

Taksisti prave najbolju reklamu za CarGo koji ne krši zakon već nalazi rupe u njemu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da nije fer da taksisti maltretiraju građanje blokiranjem grada kad znaju da je Vlada uvek spremna da razgovara i dodala da je to što rade najbolja reklama za CarGo.

"Nije fer da maltretiraju građane, kada znaju da im je Vlada uvek izlazila u susret i po pitanju neplaćanja poreza i reprograma za poreze. Koliko je njih uopšte potpisalo za Poreskom upravom za reprogram za poreze, pa nismo oduzimali vozila", rekla je Brnabić nakon konferencije "e-Papir - od šaltera do digitalne transformacije" u Beogradu.

Prema njenim rečima, to što radi kompanija CarGo nije kršenje zakona, već apsolutno pronalaženje rupa o njemu.

"Mi o tome možemo da razgovaramo, kako da promenimo zakon. Ali ta taksi udruženja koja danas maltretiraju građane su učestvovala u pravljenju tog i takvog zakona", rekla je Brnabić.

Dodala je da ne može da se očekuje od komunalnog policajca da zaustavlja ljude samo zato što se sumnjivo ponašaju.

"Komunalna policija nije kriva, lokalna samouprava nije kriva. Je l imamo probleme? Dođite i razgovaraćemo. Ovo nije način", rekla je Brnabić.

 

Većina malih i srednjih preduzeća smatra da je porasla tranparentnost poslovanja

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da 72 odsto malih i srednjih preduzeća smatra da je porasla transparentnost poslovanja u Srbiji u poslednjih 12 meseci, a da 74 odsto njih kaže da je rad javne uprave efikasniji nego pre godinu dana.

"Istraživanje USAID-ovog projekta za ekonomski razvoj koje je obuhvatilo 1.000 malih i srednjih preduzeća kaže da je 72 odsto njih reklo da je porasla transparentnost poslovanja u Srbiji u poslednjih 12 meseci, 74 odsto kaže da je rad javne uprave efikasniji nego pre godinu dana", rekla je Brnabić na konferenciji "e-papir od šaltera do digitalne transformacije" u Beogradu.

Brnabić je navela da je veliki broj ljudi sumnjao u kapacitete građana da se naviknu na nove sisteme i elektronske servise, a da je došlo do toga da su i građani i privreda u tom smislu postigli mnogo više.

"Kroz projekte e - papir osnovni cilj je da smanjimo administrativne troškove za minimum 15 do 20 odsto do 2021. godine", rekla je Brnabić koja je dodala da su građani Srbije navikli na elektronsku upravu i da traže više elektronskih usluga.

Navela je i da je izveštaj Sigma misije pokazao da je u oblasti pružanja javnih usluga i upravljanja ljudskim resursima Srbija popravila 5 od 7 indikatora u odnosu na 2017. godinu.

Prema njenim rečima, od 2017. godine kada je pušten u rad sistem za automatsku razmenu podataka, preko 5,3 miliona podataka je automatski elektronski razmenjeno u okviru javne uprave, što znači da taj broj papira "nije skupljan od šlatera do šaltera".

"Pored digitalizacije, cilj je i kontinuirana edukacija službenika, kako bi efikasnije ispratili promene. Očekujemo do kraja godine da otvorimo Nacionalnu akademiju za javnu upravu", rekla je Brnabić.

V.D. zamenika direktora Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić kazala je da je cilj programa e-papir da se smanji administrativno opterećenje privrede, ukinu nepotrebne procedure, kako bi privreda mogla onlajn da završi svoje obaveze.

"Program e-papir je ključ za bolje poslovanje. Cilj je da se postigne predvidljivost poslovanja, kao i jedinstveni registar gde mogu da se pronađu sve potrebne informacije", rekla je Tošić i dodala da su mala i srednja preduzeća imala mogućnost da iznesu svoje predloge za pojednostavljenje procedura.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo je da će program "e-papir" najviše značiti malim i srednjim preduzećima u Srbiji, jer su oni ti koji ostvaraju 2/3 odsto radnih mesta u Srbiji.

On je naveo da je Evropska unija taj projekat finansirala sa 2,5 miliona evra i da već daje rezultate, te da će oko 30 odsto svih administrativnih procedura da se optimizuje.

Ambasador Nemačke Tomas Šib naveo je da su efikasna administracija i pouzdano sudstvo osnova za investitore kada donose odluku u koju će zemlju da investiraju, a da je do sada 400 nemačkih kompanija investiralo u Srbiji.

On je najavio da će 22. oktobra u Srbiju doći nemački ministar ekonomije Peter Altmajer koji će dovesti veću grupu poslovnih delegata zainteresovanih za digitalizaciju.

Program e-papir je višegodnišnji program Vlade Srbije koji ima za cilj da se popišu, optimizuju, učine javno dostupnim i digitalizuju svi administrativni podaci i ostali uslovi poslovanja na republičkom i pokrajinskom nivou.

 

Srbija želi da razvija saradnju s Kinom u oblasti inovacija i tehnologije

Srbija je čvrsto opredeljena da razvija saradnju sa Kinom u oblasti inovacija i tehnologije, izjavila je danas srpska premijerka Ana Brnabić na sastanku s kineskim ministrom nauke i tehnologije Vangom Džangom, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić i Vang su konstatovali da su politički odnosi dve zemlje izvanredni i da ih karakteriše "sveobuhvatno strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo", navodi se u saopštenju.

Oni su izrazili zadovoljstvo zbog dobre organizacije Četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u inovacijama, koja je danas počela u Beogradu, i konstatovali, kako se navodi, da je Srbija jedan od najaktivnijih kineskih partnera u inicijativi "17+1".

Brnabić je kazala da građani Srbije već vide koristi od globalne inicijative "Pojas i put", zahvalila kineskim partnerima na podršci u izgradnji autoputeva, mostova, energetskih i drugih infrastrukturnih objekata, i podsetila, kako se navodi, da je jedan od najvažnijih projekata Srbije i Kine najavljena izgradnja industrijsko-tehnološkog parka u Borči.

Predsednica Vlade Srbije je rekla da je Kina jedan od svetskih lidera četvrte industrijske revolucije i ocenila da su u Evropi sve vidljivija kreativna rešenja kineskih tehnoloških kompanija, poput onih u oblastima ekonomije deljenja, Interneta stvari i veštačke inteligencije, dodaje se u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Saša Paunović: SNS je sve pretvorio u monopol Intervju Saša Paunović: SNS je sve pretvorio u monopol

  Predsednik opštine Paraćin i zamenik predsednika DS-a Saša Paunović jedna je od ikona opozicione scene. Lako se može desiti da zbog bojkota izbora on i DS više uopšte ne budu na političkoj sceni. O tome i drugim temama važnim za Paraćin i Srbiju, s njim je razgovarala Jelka Jovanović

 • Grenel: Nisam tu da pritiskam, nego da pomognem privredni rast Srbije i Kosova Grenel: Nisam tu da pritiskam, nego da pomognem privredni rast Srbije i Kosova

  Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas u Beogradu da njegova uloga nije da pritiska, nego da poveže dve strane kako bi privrede Srbije i Kosova ostvarile rast.

 • Vučić: Ne prihvatam jednakost između taksi i lobiranja za povlačenje priznanja Vučić: Ne prihvatam jednakost između taksi i lobiranja za povlačenje priznanja

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, da on ne prihvata postavljanje jednakosti između odluke Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH i lobiranja Beograda kod nekih zemalja da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

 • Obradović: Vlast prikriva vlastitu odgovornost i zloupotrebe Obradović: Vlast prikriva vlastitu odgovornost i zloupotrebe

  "Ne želim da traćim ni svoje ni vreme vaših čitalaca u komentarisanju sadržaja "samoniklog" uratka koji je kao stajsko đubrivo koristio besmislene izjave i manipulacije najviših predstavnika ove vlasti", kaže za Danas uzbunjivač Aleksandar Obradović, odgovarajući na pitanje kako komentariše spot koji se danima šeruje na društvenim mrežama, a u kojem on "igra" glavnu ulogu.

 • Ninoslav Jovanović prebačen u Beograd na psihijatrijsko veštačenje Ninoslav Jovanović prebačen u Beograd na psihijatrijsko veštačenje

  Ninoslav Jovanović (47) iz Malče, osumnjičen za otmicu dvanaestogodišnje devojčice M.K. iz Suvog Dola, prebačen je iz istražnog pritvora Kazneno-popravnog zavoga u Nišu u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu zbog psihijatriskog veštačenja, potvrdili su danas agenciji Beta u Višem sudu u Nišu.

 • Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja Skupština usvojila set zakona iz oblasti obrazovanja

  Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, Predlog zakona o žigovima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju.

 • Majić: Izabran sam kao zgodna meta, pravosuđe žrtva predizborne kampanje Majić: Izabran sam kao zgodna meta, pravosuđe žrtva predizborne kampanje

  Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je da mu deluje da je pravosuđe postalo žrtva predizborne kampanje, navodeći da u situaciji kada je krajnje neizvesno ko će u toj kampanji učestvovati, ko će, uopšte, učestvovatri na izborima, "prosto fali protivnik".

 • Aleksić: BIA da odgovori kako je nabavljen brod Srbija Aleksić: BIA da odgovori kako je nabavljen brod Srbija

  Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić pozvao je danas Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA) da javnosti saopšti sve detalje o vlasništvu i nabavci broda "Srbija" za koji je ta agencija demantovala da je donacija Predraga Koluvije, uhapšenog vlasnika Dobra "Jovanjica" gde je zaplenjena velika količina marihuane.

 • U Srbiji sutra ujutru mraz, tokom dana suvo i malo toplije vreme U Srbiji sutra ujutru mraz, tokom dana suvo i malo toplije vreme

  U Srbiji će sutra ujutru biti hladno vreme sa slabim, na istoku i jugoistoku i umerenim mrazem, dok će tokom dana u većini krajeva biti pretežno sunčano, suvo i malo toplije vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Trifunović: Vučić pravi sebi opoziciju, sledeći parlament kao Mikijeva radionica Trifunović: Vučić pravi sebi opoziciju, sledeći parlament kao Mikijeva radionica

  Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da najavljeno spuštanje izbornog cenzusa na tri odsto "samo betonira" prethodno donetu odluku o "neučestvovanju u toj vašarskoj zabavi" i da na ljude iz opozicije gleda kao na validne saborce.

 • Gradonačelnik: Postrojenje za vodu u Zrenjaninu ponovo počinje da radi Gradonačelnik: Postrojenje za vodu u Zrenjaninu ponovo počinje da radi

  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je danas da će postrojenje za prečišćavanje pitke vode ponovo početi da radi i da će do kraja iduće nedelje u potpunosti preuzeti vodosnabdevanje u tom gradu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side