19.11.2018 Beč

Brnabić: Posvećeni smo evropskim integracijama, nastavljamo s reformama

Brnabić: Posvećeni smo evropskim integracijama, nastavljamo s reformama Foto: Beta/AP/Ronald Zak
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Beču da je Srbija veoma posvećena evropskim integracijama i da se nada otvaranju još nekoliko pregovaračkih poglavlja do kraja godine.


Posle radnog doručka koji je za premijere pet zapadnobalkanskih zemalja priredio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazala da bi otvaranje novih poglavlja do kraja godine bio "važan i jasan signal" Brisela građanima Srbije.

"Srbija je duboko posvećena evropskim integracijama i nastavićemo da radimo na tome. Nadamo se da će još nekoliko poglavlja biti otvoreno do kraja godine, to bi bio važan i jasan signal našim građanima. Ali nezavisno od broja otvorenih poglavlja, nastavićemo sa reformama koje su pred nama", kazala je Brnabić.

Ona je ocenila da postoje problemi u regionalnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana i kao primer navela nedavno uvođenje kosovskih carina od 10 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Nažalost, bilo je mnogo boljih vremena u pogledu regionalne saradnje. Ponekad umesto da idemo napred i da se foksuiramo na budućnost i na ono što možemo zajedno da postignemo, mi idemo nazad. U poslednje dve nedelje Priština krši Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini - CEFTA uvođenjem carina od 10 odsto na srpsku robu", kazala je predsednica Vlade Srbije.

Ocenila je da to "nije samo kršenje CEFTA, već i čista diskriminacija Srbije i svega srpskog".

"Nadamo se da ćemo uskoro moći da se vratimo na primenu CEFTA, to bi nam omogućilo da nasatavimo da razgovaramo o stvarima koje možemo zajedno da ostvarimo u budućnosti", dodala je Brnabić.

Ona je rekla da je rad na povezivanju regiona važan za Srbiju i kao jedan od prioriteta navela "obostrano priznavanje profesionalnih i akademskih kvalifikacija".

Na radnom doručku su bili i premijeri Kosova, Albanije i Crne Gore, Ramuš Haradinaj, Edi Rama i Duško Marković, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, kao i evropski komesar za proširenje Johanes Han i komesarka EU za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel.

Brnabić je zahvalila Hanu i Gabrijel na podršci koju daju stvaranju "bolje povezanog i jačeg regiona" u svim oblastima.

Austrijskom kancelaru je zahvalila što ukazuje na značaj proširenja EU i dodala da je to "veoma važno" za Srbiju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side