20.10.2017 | 12:07h ► 22:22h Beograd

Brnabić: Presrećna sam što je otvoren Muzej savremene umetnosti

Brnabić: Presrećna sam što je otvoren Muzej savremene umetnosti Foto: Beta / Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je presrećna što je posle deset godina ponovo otvoren Muzej savremene umetnosti u Beogradu koji će, kako je istakla, postaviti nove standarde u muzejskom prostoru.

"Ovo je jedan od najlepših dana od kada sam ušla u Vladu. Posle deset godina ponovo je otvoren Muzej publici u Beogradu i celoj Srbiji", rekla je Brnabić koja je prisustvovala otvaranju renovirane zgrade muzeja.

Ona je ocenila da je "sramota" da Beograd deset godina nije imao Muzej savremene umetnosti, ali da je dobro što je konačno otvoren i što su se po prvi put svi okupili oko ideje rekonstrukcije.

Premijerka je istakla da od sutra kreće fokus na radovima na Narodnom muzeju kako bi i ta kulturna ustanova bila napokon otvorena.

Brnabić je rekla da je cilj da se pokaže koliko je kultura uz obrazovanje važna, a koliko je često bila zapostavljena.

"Bez kulture ne možemo da budemo napredno društvo", cenila je ona.

Direktor Muzeja savreme umetnosti Slobodan Nakarada kazao je da je danas veliki dan za Beograd i Srbiju i da će muzej biti otvoren 24 časa naredenih sedam dana i noći besplatno za sve posetioce.

Uoči otvaranja veliki broj građana se okupio želeći da vidi postavku "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti", a Nakarada je izrazio očekivanje da će ovakva "gužva" kao današnja biti konstantna.

Na današnjem otvaranju Muzeja su prisustvovali i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar kulture Vladan Vukosavljevic, bivši ministar kulture Ivan Tasovac kao i brojni ljudi iz sveta umetnosti.

 

Brnabić: Timski rad uz svest o opštem dobru način izgradnje društva

Premijerka Srbije Ana Brnabić večeras je povodom svečanog otvaranja rekonstruisanog Muzeja savremen umetnosti (MSU) izjavila da je timski rad uz svest o opštem dobru iznad pojedničanih interesa jedini način na koji treba graditi kulturu, umetnost, obrazovanje i društvo Srbije u celini.

Ulaganje u kulturu ključno za rast i dinamičan razvoj društva Srbije, izjavila je Brnabić na prijemu u Poslovnom centru Ušće, kome je prisustvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri, kao i predstavnici diplomatskog kora i institucija kulutre iz regiona.

"Kultura je u fokusu rada i jedno od strateških usmerenja Vlade Srbije. Samo tako možemo napredovati svi zajedno. To je Srbija za koju se zalažem. To su inicijative koje me inspirišu da se bavim ovim poslom. Ovo su projekti zbog kojih svaki napor ima smisao", kazala je Ana Brnabić.

Ona je navela da će od sutra Vlada Srbije biti fokusirana na završetak Narodnog muzeja, na nastavak digitalizacije kulturnog nasleđa i ustanova kulture kako bi se posredstvom informacionih tehnologija najširoj publici predstavilo bogatstvo kulture, umetnosti i stvaralaštva.

Ana Brnabić je najavila i izgradnju koncertne hale, koja će biti još jedan objekat kojim će se svi ponositi.

"Izuzetno je važno da počenemo više da radimo na decentralizaciji kulture. Zbog toga sam kao predsednica Vlade podržala projekat Karavan igre", rekla je Ana Brnabić i dodala da se njime u gradovima Srbije promoviše umetnička igra.

Brnabić je kazala da će Vlada Srbije posebno da se posveti kulturi i umetnosti za decu i pozvala roditelje da dovedu decu u MSU gde je poseban kutak napravljen za njihovu igru i uživanje u umetnosti.

"Želim da gradimo generacije koje će biti kreativne i široko obrazovane i imati razvijenu kritičku misao", rekla je ona.

Pozivale je sve građane da dođu u MSU i uživaju u umetnosti, kao i umetnike da stvaraju jer "sada imaju svoju kuću".

"Presrećna sam što smo završili radove. Umetnicima i ljubiteljima umetnosti vratili smo prostor za uživanje u savremenoj umetnosti", kazala je ona.

Prema njenim rečima, MSU je "više nego pametna zgrada" jer ima posebne sisteme rasvete, temperature i zvuka.

"Lako se prilagođavaju umetničkim delima", rekla je ona i dodala da je MSU simbol i ponos svih građan Srbije.

Vršilac dužnosti direktora MSU Slobodan Nakarada je na prijemu koji su organizovali Vlada Srbije i Muzej savremene umetnosti ocenio da bi "ponovno otvaranje Muzeja savremene umetnosti, i najavljeno otvaranje Narodnog muzeja moglo bi da bude prekretnica u razumevanju istinske važnosti koju umetnost ima".

Podsetio je da će MSU narednih sedam dana i noći neprestano biti otvoren za sve posetioce, što će ga učiniti jedinstvenim u svetu.

"Ljubitelji umetnosti nisu nas zaboravili, hvala im na strpljenju. Naša kuća nikada nije prestala da radi i izložbenim konstrukcijama", rekao je on i podsetio da je MSU 1965. godine počeo "svoj život" zahvaljujući Miodragu B. Protić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.10.2017, 19:32h alex roth (1)

    brnabic,velika umetnica u vazaliranju,i di gitilizaciji koja treba jos bolje da dopri nese vazaliranju srbije.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side