11.09.2018 Ženeva

Brnabić: Srbija punopravna članica CERN-a za nekoliko meseci

Brnabić: Srbija punopravna članica CERN-a za nekoliko meseci Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je danas nadu da će Srbija do kraja ove ili početkom sledeće godine postati punopravna članica CERN-a (Evropske organizacije za nuklearna istraživanja).

Brnabić, koja boravi u jednodnevnoj poseti CERN-u, rekla je da se na članstvu Srbije radi dugi niz godina i dodala da je jedna od najvećih koristi punopravnog članstva mogućnost da studenti, naučnici, doktoranti i postdoktoranti mogu da rade na projektima u CERN-u iz Beograda, Novog Sada i drugih delova Srbije.

To, prema njenim rečima, neće uticati na odliv mozgova već suprotno, jer će ljudi želeti da ostanu na srpskim univerzitetima i institutima pošto će biti u mogućnosti da sarađuju sa CERN-om.

"Zato se Srbija trudi da postane punopravni član" rekla je Brnabić i dodala da je sigurna da će se to dogoditi u narednih nekoliko meseci.

"Mi smo imali posetu delegacije CERN-a u martu ili aprilu u sklopu izveštaja koji pripremaju o Srbiji. Danas sam došla sa ministrom prosvete i nauke (Mladenom Šarčevićem) da još jednom kažemo da je Srbija zainteresovana i da će srpska vlada stati uz svoje naučne institute i univerzitete u ovom izazovnom zadatku, ali da smo namerni da se pridružimo", rekla je.

Prema njenim rečima 27. ili 28. septembra Savet CERN-a treba da usvoji izveštaj o Srbiji "koji je jako dobar", nakon toga CERN do kraja godine treba da donese odluku o punopravnom članstvu, potom tu odluku treba da potvrde vlada i skupština Srbije a potom i Unesko i onda sledi ceremonija podizanja zastave, rekla je Brnabić i dodala da se nada da će se to desiti najkasnije do prvog kvartala sledeće godine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side