17.03.2018 Beograd

Brnabić: Strategija u energetici doneta pre nego što sam ušla u Vladu

Brnabić: Strategija u energetici doneta pre nego što sam ušla u Vladu Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je strategija u energetici doneta mnogo pre nego što je ona ušla u Vladu Srbije i da nije tačna tvrdnja hrvatskog nedeljnika Nacionala da je omogućila firmi Kontinental vind, u kojoj je prethodno bila direktor, bolje uslove.

"U tekstu Nacional insinuira da sam ja istovremeno bila direktor Kontinental vinda i Vladinog deliveri unita i da sam tako krenula da utičem na legislativu Srbije", rekla je Brnabić za dnevni list Danas.

Ona je istakla da se prenebegava činjenica da je Srbija krenula u obnovoljive izvore 2009. godine donošenjem uredbe o podsticajnim merama, koja je bila signal investitorima da smo otvoreni za takve programe.

"Ja tada još nisam bila u energetici, već u USAID-ovom projektu za razvoj konkurentnosti Srbije. Ukoliko se ne varam Vlada Srbije u 2011. godini preuzima međunarodne obaveze u okviru Energetske zajednice Jugoistične Evrope prema kojima do 2020. godine, u strukturi ukupne potrošnje 27 odsto energije mora da potiče iz zelenih izvora. Te 2011. godine dolazi novi zakon koji sve to uređuje", rekla je Brnabićeva.

Ona je podsetila da iste te godine tek počela da radi u Kontinental vindu, firmi koja je osnovana i posluje u Srbiji, po domaćim zakonima, a da nikakve veze nema sa ostalim kompanijama o kojima piše Nacional.

"Odmah po ulasku u Vladu 2016. godine sam dala otkaz i Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila sve, uključujući i prethodno radno mesto", kaže premijerka.

Naglašava da je strategija u energetici doneta mnogo pre nego što je ona ušla u Vladu.

Ona ukazuje da "od kada je Aleksandar Vučić preuzeo Vladu feed-in tarifa za vetar je smanjena u odnosu na prethodni period, a Vlada je realno samo ispoštovala međunarodne obaveze preuzete 2009. i 2011. godine što treba da bude standard, jer govori o predvidivosti i stabilnosti poslovanja u Srbiji".

Dodala je da nije tačna tvrdnja Nacionala da je ona omogućila Kontinental vindu bolje uslove, jer oni važe za sve investitore iz te industrije.

Prema pisanju Nacionala, dokumenti pokazuju da je Ana Brnabić na svom bivšem radnom mestu bila upoznata s nekim kompleksnim ofšor operacijama mreže energetskih razvojnih kompanija među kojima je bila Continental Wind Srbija, gde je bila direktorka pre ulaska u državnu administraciju.

List je naveo da je Continental Wind Srbija deo složene korporativne strukture napravljene za poresku optimizaciju, koja bi tokom 12 godina od srpskog državnog distributera električne energija trebalo da dobije 523 miliona evra na osnovu Pravilnika o državnim podsticajima koji je odobren dok je ona bila ministarka.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side