Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918.
17.06.2019 Novi Sad/Podgorica

Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918.

Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Predsednik Lige socijadelmokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je činjenica da je posle 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) postala imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) i založio se za "ispravljanje istorijske nepravde" i za vraćanje oduzete imovine.

"Ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi istorijska nepravda. Reč je o tome da se imovina koja je oduzeta 'na sablju' 1918. godine vrati vlasnicima - državi Crnoj Gori", rekao je Čanak za Dnevne novine iz Podgorice.

Dodao je da ne razume šta je tu sporno.

"Niko ne brani SPC-u da napravi nove hramove. Hongkong je Britanija vratila Kini posle 99 godina, zašto ne bi SPC vratila CPC, odnosno crnogorskoj državi, ono što joj je oduzeto ukidanjem crnogorske državnosti 1918. godine. Ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi istorijska nepravda. I to je sve", poručio je Čanak.

Ocenio je da pokušaji politizacije tog pitanja mogu biti "izuzetno opasni", jer otvaraju linije podela koje ne donose korist nikome.

"Što se tiče otpora Srbije i SPC-a usvajanju zakona o verskim slobodama u Crnoj Gori, tu vidim dve stvari. Sa jedne strane reč je o imovini, a sa druge o političkom uticaju. Kada dođemo do tog pitanja videćemo da je SPC, na moju veliku žalost, koristila i Miloševiću i svima koji su širili ideju ne samo velike Srbije, nego i opravdavala niz potpuno anticivilizacijskih postupaka u toku '90-tih godina prošlog veka, na način koji je potpuno nedopustiv", kazao je Čanak.

Ocenio je da je priča o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i obnovi njene autokefalnosti "rak rana" u odnosima Srbije i Crne Gore i dodao da je glavni razlog za to "netačno tumačenje i poimanje srpstva".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.06.2019, 13:36h Šta se uzbuđujete popovi SPC

    E, čoveče - kakve veze sada ima Vojvodina sa pitanjem restitucije i vraćanja crkvene imovine crnogorskoj državi koja je do 1918? Odnosna imovina jeste do 1918 pripadala državi i CPC i, kao što se po srpskim zakonima sada, PRIVATNA IMOVINA (nekretnine, najviše) VRAĆA ONIMA KOJI SU BILI NJENI VLASNIC DO 1945, tako i Crna Gora MOŽE da propiše zakon po kojem će se dotična crkvena imovina, VRATITI ONIMA ČIJA JE SVOJINA BILA (ili njihovim potomcima kao naslednicima) DO 1918!

  • 17.06.2019, 12:18h Jovan M

    Znači treba formirati i vojvođansku pravoslavnu crkvu i vratiti vojvodini crkve i manastire?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side