08.04.2019 Novi Sad

Čanak: Šešelju godinu dana nije oduzet poslanički mandat

Čanak: Šešelju godinu dana nije oduzet poslanički mandat Foto: Zoran Raš
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da vladajuća većina u Skupštini Srbije već godinu dana krši Zakon o izboru narodnih poslanika i nanosi štetu ugledu parlamenta ignorišući zahtev LSV-a za oduzimanje poslaničkog mandata "osuđenom ratnom zločincu" Vojislavu Šešelju.

Čanak je u saopštenju naveo da Zakon o izboru narodnih poslanika kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena navodi pravosnažnu sudsku odluku kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

"Smatramo da je taj slučaj nastupio 11. aprila prošle godine i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke", naveo je Čanak.

On je podsetio da je toga dana Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravni naslednik Haškog tribunala, osudilo Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina po tri tačke optužnice za podsticanje na progon, deportaciju i druga nehumana dela kao zločin protiv čovečnosti, počinjen u Hrtkovcima u Vojvodini 1992. godine.

Dva dana kasnije, 13. aprila, LSV je uputio Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja zahtev za sazivanje hitne sednice kako bi Skupštini Srbije bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata narodnom poslaniku Vojislavu Šešelju.

"Budući da je predsednik Odbora Aleksandar Martinović izjavio da ne može da oduzima Šešelju poslanički mandat na osnovu pisanja medija o presudi u Hagu, kao i da nema nameru da tu presudu sam traži, presudu sam lično dostavio na pisarnicu Narodne skupštine Republike Srbije, sedam dana kasnije, odnosno 20. aprila 2018", naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, prošlo je "više nego dovoljno" vremena da Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja postupi po zakonu.

"Kada se tome doda činjenica da je Šešelju u međuvremenu dozvoljeno ne samo da ode, nego i da kupi kuću u tim istim Hrtkovcima, potpuno je jasno da nadležni u ovoj zemlji nemaju želju da zločince smeste tamo gde im je i mesto. Na smetlište istorije", ocenio je Čanak.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side