18.09.2015 Beograd

"Čekajte, Srbi su sada dobri momci?"

"Čekajte, Srbi su sada dobri momci?" Twitter prtsc
Odluka Mađarske da zatvori južnu granicu svu pažnju međunarodne javnosti zbog izbegličke krize prebacila je na to kako se Srbija nosi sa njom, piše "Politiko".

Kako navode, Srbija je zemlja u kojoj slike kolona izbeglica koje beže od rata i dalje bude previše bliska sećanja.

Pre samo decenije i po Srbija je bila izgnanik sa međunarodne scene zbog svoje uloge u ratovima devedesetih, ali srpska vlada i humanitarne organizacije sada dobijaju pohvale zbog saosećanja u tretmanu izbeglica.

"Vlada konsenzus da se Srbija veoma dobro pokazala kad je reč o izbegličkoj krizi u ovim okolnostima i da se prema izbeglicama postupa sa mnogo poštovanja i dostojanstvenosti", rekao je za "Politiko" neimenovani diplomata iz jedne članice EU.

Oko 160.000 izbeglica prošlo je kroz Srbiju od početka godine, a svakoga dana to učini od 2.000 do 4.000 njih. Uglavnom preko grada Preševa na južnoj granici sa Makedonijom.

Do sada Srbija je uglavnom primenjivala politiku dopuštanja slobodnog prolaza, uključujući autobuse za migrante i nudeći ograničen smeštaj, zdravstvenu pomoć i pomoć u tranzitnim centrima.

Osim toga, "Politiko" u tekstu naslovljenom "Čekajte, Srbi su sada dobri momci?" navodi da građani doniraju odeću i hranu, kao i da izbeglice niko ne dira dok spavaju na Autobuskoj stranici u Beogradu.

Nakon incidenta na srpsko-mađarskoj granici, kad su mađarski policajci protiv izbeglica, među kojima je bilo i dece, upotrebili vodene topove i suzavac, srpski premijer Aleksandar Vučić je osudio "neevropsko ponašanje" zvanične Budimpešte, dodajući: "Pozivam EU da reaguje jer njene članice moraju da se ponašaju u skladu sa evropskim vrednostima."

Razlika u tonu između Vučića, kako se navodi, nekadašnjeg nacionaliste, i mađarskog premijera Viktora Orbana, nekadašnjeg prozapadnjačkog liberala, u Evropi nije prošla nezapaženo.

"Većina stranih ambasadora smatra da Srbija pokazuje evropske vrednosti za koje bi moglo da se kaže da ih ne pokazuju ni neke članice EU. To može samo da bude korisno za aspiracije Srbije za članstvo u Uniji", rekao je diplomata "Politiku".

Usporenje priliva izbeglica, međutim, nije na vidiku, a članice EU severno i zapadno od Srbije zatvaraju granice za njihov prolaz, a institucionalni i socijalni kapaciteti Srbije imaju svoje granice.

Do sada Srbija nije preduzimala mere da bi omogućila ostanak izbeglica, opravdano procenjujući da velika većina njih samo prolazi kroz Srbiju na putu ka Nemačkoj, skandinavskim zemljama i Belgiji, navodi portal.

autor: JR izvor: Tanjug, B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side