Čomić: Opet bih postupila isto, mnogi će se obradovati da me vide van DS
11.02.2020 Beograd

Čomić: Opet bih postupila isto, mnogi će se obradovati da me vide van DS

Čomić: Opet bih postupila isto, mnogi će se obradovati da me vide van DS Foto: Beta, AP /DRAGAN GOJIC
Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Gordana Čomić izjavila je danas da se ne oseća odgovornom za "narušavanje" kampanje bojkota i stabilnosti DS, te da je odluka o ulasku u parlament kako bi obrazlagala predlog zakona koji je podnela, etičke prirode koju je svesno donela.

"Snosim odgovornost svojih etičkih odluka i da mogu da biram ponovo, opet bih postupila isto", istakla je Čomić za TV N1.

Komentarišući mogućnost da gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, udruženi sa delom opozicije oko ideje bojkota izbora na svim nivoima, izađu na lokalne izbore, Čomić je rekla da potpuno razume njihovu etičku dilemu.

Čomić je kazala da joj je stalo i do njenog predloga zakona da na izbornim listama mora biti 40 odsto žena, koji je usvojen u Skupštini Srbije, ali i do članstva u DS.

"Da se iskoristi mogućnost, ako sam ja opozicija koja je u pravu, da li pred sobom imamo vlast koja je spremna da bude odgovorna. To je prvo pravilo opozicije i vlasti", rekla je Čomić.

Dodala je da kad je predlog zakona stavljen na dnevni red "onda više ne razmišljate da li ćete snositi posledice zato što morate da branite svoj predlog zakona".

"Kada imate pred sobom mogućnost da kažete ako već menjate izborne zakone, evo ja imam dva predloga zakona. Na njima je odgovornost bila da odluče", kazala je ona.

Rekla je da ono što je bitno jeste da će nakon predstojećih parlamentarnih izbora najmanje 100 žena biti u Skupštini Srbije i 40 odsto u svim lokalnim samoupravama.

"To je promena društvenog modela namenjenog ženama", poručila je ona.

Odgovarajući na pitanje o tome da li će ostati članica DS, Čomić je rekla da "nema nikakvih očekivanja".

"Kada donosite takvu političku i emocionalnu odluku, kada imate stav da ste spremni da snosite posledice, onda nemate nikakva očekivanja kakve god posledice da budu. To je etika odgovornosti", kazala je ona.

Prema njenim rečima, mnogi će se obradovati da je vide van Demokratske stranke.

"Zato što nerviram ljude. Ja sam osoba koja je dosadna za medije, ja sam neko ko je sklon činjenicama, vladavini prava, proverljivim stvarima, pravilima, propisima, dijalogu sa svakim, sa crnim đavolom... To ljudi ne vole, to je malo remetilački faktor", rekla je ona.

Osnovna ideja DS, istakla je ona, jeste da gradite vladavinu prava, "da bi je bilo mora da bude dijaloga, da biste učestvovali u dijalogu morate biti spremni da sednete za sto sa nekim koga ne možete očima da vidite".

Čomić (DS): Tražila bih podršku za zakon u stranci da sam procenila da je mogu dobiti

Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Gordana Čomić izjavila je danas da bi od svoje stranke tražila podršku za zakone koje je u Parlamentu predložila da je smatrala da bi je dobila.

"Da sam procenila da se podrška u DS može dobiti, ja bih je tražila. Otuda je to moja lična i etička odluka", kazala je Čomić u Upitniku na Radio-televiziji Srbije.

Istakla je da od njenih predloga zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima, koji predviđaju da žene na izbornim listama, i republičkim i lokalnim, čine najmanje 40 odsto, ne bi bilo ništa bez predsednice Skupštine Maje Gojković i vladajuće većine.

Govoreći o disciplinskom postupku koji je protiv nje u DS-u pokrenut zbog povratka u Skupštinu, navela je da odluka o njenom isključenju nije doneta i da će proces "trajati".

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je da joj je drago što je upravo Srpska napredna stranka izglasala zakon kojim se postavlja kvota od 40 odsto žena u parlamentima.

"Politička pripadnost ne sme da bude tema. Ja ne vidim nijedan razlog zašto SNS ne bi prihvatila takav zakon. Sve što bi moglo da unapredi društveni život, da žene budu u parlamentu, ili druge dobre stvari - SNS je prihvatala", izjavila je ona.

Istakla je da su žene u političkom životu Srbije "pionirke" koje treba da stvore put za sve devojke i žene koje će se u budućnosti baviti politikom.

Govoreći o hapšenju direktora "Infrastruktura železnica" Miroljuba Jevtića i državnog sekretara u njenom Ministarstvu Miodraga Poledice, Mihajlović je kazala da je Jevtić tamo gde treba da bude dok postupak traje, a da za Poledicu nema nijedan razlog da sumnja da je prekršio zakon o delu koje mu se stravlja na teret.

Na opasku novinara da je u komentarisanju tog slučaja, u kojem je, kako je rekla, ona meta, bila nedorečena, Mihajlović je uzvratila da će ta stvar ostati nedorečena i da će vreme pokazati o čemu se radi.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga izjavila je da smatra da će nova kvota kad je reč o učešću žena na izborima promeniti mentalitet društva i još mnogo toga.

"Prvo će se žene naći na izbornim listama, a to će ih ohrabriti da uđu i naprave prve korake u politici. Mentalitet je da ženama nije mesto u politici, već da im je mesto u kući", ocenila je Papuga.

Istakla je da u svakoj stranci i koaliciji ima kvalitetnih ženskih kadrova i žena koje bi želele da se bave politikom.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side