Crna Gora: Svakoj drugoj mladoj osobi roditelji nađu posao
11.06.2014 Podgorica

Crna Gora: Svakoj drugoj mladoj osobi roditelji nađu posao

Crna Gora: Svakoj drugoj mladoj osobi roditelji nađu posao Wikimedia Commons
Crnogorci nisu samostalni kada je u pitanju pronalazak posla, pokazuju rezultati uporedne analize stručnjaka londonske škole za ekonomiju i političke nauke (LSE) koji preciziraju da svakoj drugoj mladoj osobi u Crnoj Gori roditelji intenzivno pomažu u pronalasku zaposlenja.

Istraživanje je sprovedeno u sedam zemalja jugoistočne Evrope, kao i u Turskoj i Izraelu, a analitičari procenjuju da su ključni razlozi za taj trend finansijske poteškoće poslodavaca, ali i nedostatak motivacije i određenih veština kod mladih, prenosi portal crnogorskoj Javnog servisa.

Prema informacijama LSE-a, u Srbiji roditelji intenzivno pomažu deci u pronalasku posla u 65 odsto slučajeva, na Kosovu je taj procenat 60, u Bosni 40, a otprilike svakoj drugoj mladoj osobi od pomoći u zaposlenju su roditelji u Makedoniji, Turskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Turskoj i Izraelu.

Tek tri odsto maturanata u Hrvatskoj samostalno traži posao - u 70 odsto slučajeva snažnu podršku daju im roditelji, a u čak 85 odsto roditelji to čine "jako" i "veoma jako". Hrvatska se zbog tog podatka svrstala na prvo mesto lestvice porodične pomoći.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side