02.01.2020 Beograd

Cucić: Nema pogoršanja bezbednosti zbog prisustva velikog broja migranata

Cucić: Nema pogoršanja bezbednosti zbog prisustva velikog broja migranata Foto: Beta/Nenad Petrović
Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić izjavio je da nema nikakvih pogoršanja parametara bezbednosti u Srbiji zbog prisustva i prolaska velikog broja migranata iz bliskoistočnih zemalja.


"Prema podacima za 2017. godinu, od ukupnog broja počinjenih krivičnih dela u Srbiji manje od pola promila napravili su migranti, i to veći deo toga među sobom. Oni znaju da je Srbija gostoprimljiva zemlja ali i da je svako ko je napravio glupost u Srbiji bio maksimalno kažnjen. Mi šaljemo vrlo jasnu poruku da je dobrodošao samo ko se odgovorno ponaša", kazao je Cucić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, tvrdnje da Srbija može postati zemlja migranata, odnosno zemlja u koju se vraćaju migranti kojima nije odobren azil u zapadnoevropskim zemljama, nije tačna.

"Kroz Srbiju je do sada prošlo više od 1,5 miliona migranata a možda je za to vreme njih 150 dobilo azil. Možda bi bilo dobro da ih je ostalo više. U isto vreme niko od njih nije vraćen iz zapadnoevropskih zemalja u koje su otišli", rekao je Cucuć i dodao da je razlog tome što migrante koji dolaze da traže azil "progutaju tržišta rada u razvijenim evropskim zemljama", gde oni onda nađu svoje trajno mesto za ostanak.

On je dodao da se Srbija bori da uđe u Fond za migracije, koji Evropska unija formira za narednih sedam godina, odnosno da može da računa na deo sredstava iz tog fonda, budući da postoji disproprocija sredstava koja EU izdvaja kao pomoć za zemlje koje se nalaze na takozvanoj migrantskoj ruti.

Cucić je izjavio da bi Srbija time na ozbiljan i sistematski način bila obezbeđena što se tiče brige o migrantima kroz Fond EU, koji u ovom trenutku važi samo za zemlje članice.

"Postoji inicijativa da se taj Fond za migracije u jednom delu otvori i za nas koji nismo država članica EU, ali se po svim ocenama po pitanju migrantske krize ponašamo odgovornije od nekih država članica", rekao je Cucić.

Cucić je dodao da Srbija zahvaljujući sopstvenim naporima i načinu na koji se organizovala po pitanju migrantske krize, ali zahvaljujući i ozbiljnim davanjima iz EU, ima dovoljno sredstava i zaliha za sve potrebe koje se tiču migranata u naredne dve godine.

"U naredne skoro dve godine smo apsolutno obezbeđeni što se tiče sredstava, a boravak migranata neće koštati građane Srbije ni jedan dinar", rekao je Cucić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side