21.01.2012 | 16:34h ► 19:16h Vlasotince

Dačić: Čedomir Jovanović podržava teroriste

Dačić: Čedomir Jovanović podržava teroriste Tanjug (arhiva)
Ministar policije Ivica Dačić optužio je danas predsednika Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića da podržava ubice i teroriste.

Odgovarajući na pitanja o smeni direktora Narodne biblioteke Sretena Ugričića, koji je podržao izjave crnogorskog pisca i savetnika predsednika tamošnje skupštine Andreja Nikolaidisa, Dačić je ocenio da niko nema pravo da "podržava ubice".

"Niko nema pravo da podržava ubice i teroriste, naročito nema pravo to da bude državni službenik. Evo, i Čedomir Jovanović, kome su predsednika ubili, sada brani nekoga ko kaže da je ubistvo civilizacijski iskorak. Pa zašto onda deset policajaca svaki dan čuva Čedomira Jovanovića", kazao je Dačić u Vlasotincu.

Dodao je da neko možda misli da bi "civilizacijski iskorak" bio i da ubiju Jovanovića ili nekoga drugog, ali da će svako ko to kaže završiti u zatvoru.

Dačić je ocenio da takve izjave otvaraju put ubistvima i dodao da je licemerno podržavati pretnje ubistvom državnog vrha, a tražiti hapšenje fudbalskih navijača Partizana i pripadnika "Obraza", zbog pretnji novinarima.

Ministar policije se u razgovoru sa novinarima osvrnuo i na navode medija o formiranju nove jedinice za specijalne operacije, ocenivši ih kao "glupost". On je objasnio da neće biti formirane JSO, već da će specijalizovane jednice biti objedinjavanjene.

"Ovde je reč o tome da se napravi komanda za te specijalizovane čete kako bi neko njima mogao na organizovani način da upravlja", objasnio je Dačić.

LDP: Vratila se atmosfera linča

Reagujući na Dačićevu izjavu, LDP je optužila ministra policije i vladajuću koaliciju da su previše štete naneli zemlji i društvu u poslednjih nekoliko dana. Ta stranka je navela da su oni vratili Srbiju u atmosferu javnog linča, crtanja meta za izmišljene izdajnike i da uzimaju sebi za pravo da optužuju, huškaju, prete hapšenjima, javno sude i presuđuju.

LDP smatra da su razmere štete od takvog ponašanja, pa i najnovije izjave Dačića, odavno prevazišle značaj jedne kolumne u kojoj njen autor iznosi neprihvatljive teze i metafore.

"Država je uputila protestnu notu kao civilizovani diplomatski gest. Sve ono što je potom usledilo nema veze sa odbranom od terorizma, nego je pretvaranje zemlje u ratnu zonu u kojoj se sve svodi na obračun sa piscima i političkim protivnicima, uz nepodnošljivu hajku protiv svakog ko se usudi da primeti koliko je takvo ponašanje opasno", navodi se u saopštenju.

LDP je izrazio zabrinutost što Vlada i ministri veruju da je smena upravnika Narodne biblioteke antiteroristička akcija, i ocenio da je pravi cilj haosa koji proizvode da se uznemiri i dodatno zatruje javnost.

"Za razliku od SPS-a koji danas mora jeftino da se šminka neuverljivim izvinjavanjem za sve ono što nam je uradila, mi smo se oduvek borili protiv opravdavanja nasilja i političkih ubistava, jer znamo do kakvih posledica je to dovelo", piše u saopštenju LDP.

Ta stranka je navela da očekuje da se više neće tolerisati ni izjave visokih funkcionera vlasti koji su, između ostalog, opravdavali ubistvo premijera rečima: "Jedan je već platio..." ili u svojim ministarskim kabinetima drže slike kojima se veličaju ubice i zločinačka politika.

autor: MP izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 22.01.2012, 14:09h Srna (1)

  Razotkrio si se sad Dačiću i mnogo ti hvala na tome. Sada je valjda svima jasno da je vuk samo dlaku promenio.

Pročitajte i...
 • Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni

  Za mene je sveto pismo potpis koji sam februara stavio na Sporazum s narodom – da pod ovim uslovima nećemo izaći na izbore. Neko će reći da taj sporazum nije dobar, ja mislim suprotno, ali ni to nije važno, važno je da smo se mi na nešto obavezali. Kako mislite da nam ljudi veruju ako slažemo prvu stvar koju smo obećali, kaže Đilas za Novi magazin

 • Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik

  Izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM Katarina Golubović izjavila je danas da je afera sa hapšenjem uzbunjivača iz Krušika postigla jedan cilj - građanima Srbije je jasno predočeno da će se svako iznošenje informacija strogo kažnjavati pritvorskom kaznom.

 • Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu

  Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je primilo odgovor predsedavajućeg u Papskom savetu za kulturu, kardinala Đanfranka Ravasija, u vezi sa služenjem katoličke mise na ostаcimа prаvoslаvne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, u kom se izražava uveravanje da će "Sveta Stolica učiniti sve da se izbegnu bilo kakve napetosti koje mogu da načine štetu bogatoj hrišćanskoj tradiciji na Balkanu".

 • Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun

  Sa međunarornog aerodroma Morava u Kraljevu od decembra će tri puta nedeljno avioni saobraćati na liniji do Beča, a isto toliko puta sedmično predviđeni su letovi od marta naredne godine na liniji do Soluna, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja Srbije.

 • Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu

  Učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) pozvali su Evropsku uniju (EU) da poveća angažman na Zapadnom Balkanu i upozorili da njen kredibilitet može biti doveden u pitanje ako ne ispuni obećanja u procesu proširenja, jedan je od zaključaka danas završenog trodnevnog skupa.

 • CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa

  Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvala je danas nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine Igora Mirovića koji je u izjavi televiziji N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe.

 • Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice

  Srpska lista smatra da predugo traje ćutanje međunarodnih predstavnika na seriju zapaljivih izjava iz Prištine, koje izazivaju zabrinutost kod svih građana, posebno Srba na Кosovu.

 • U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave

  Na teritoriji Šapca u toku su rekonstrukcija gradskih ulica i asfaltiranje seoskih puteva. U Pocerini, radovi su u punom jeku - u Nakučanima je asfaltirana Divič mala, put pored kojeg živi devetoro male dece koja će od sada lakše i brže stizati do škole udaljene tri i po kilometra, a u Zablaću dve male: Simića i Damnjanovića, čija je ukupna dužina više od dva kilometra.

 • Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande

  Predsednice skupština Srbije i Ugande, Maja Gojković i Rebeka Kadaga, ocenile su danas u Beogradu da saradnja dva parlamenta otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i Ugande, zasnovano na dobrim istorijskim vezama, saopštio je kabinet predsednice srpskog parlamenta.

 • Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

  Komesar EU za proširenje Johanes Han izrazio je danas "izrazito razočarenje" što vođe EU nisu ispunile svoje obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom na njihovom sastanku u Briselu i pozvao ih da razjasne svoj stav.

 • Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić učestvovao je danas u akciji sadnje 90 sadnica crnog bora u parku Ušće u susret 90. rođendanu Zelenila-Beograd zajedno sa rukovodstvom i zaposlenima tog preduzeća, saopštilo je danas to javno komunalno preduzeće.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side