04.10.2017 | 18:35h ► 19:51h Beograd

Dačić i Kif: Otvaramo vrata digitalnoj diplomatiji

Dačić i Kif: Otvaramo vrata digitalnoj diplomatiji Foto: Zoran Raš
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif otvorili su danas početak medijske obuke za diplomatski sastav Ministarstva spoljnih poslova, povodom obeležavanja 180-te godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Dačić je rekao na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova da će se održati niz radionica za zaposlene u Ministarstvu spoljnih poslova, što će biti od koristi u bavljenju digitalnom diplomatijom i budućim medijskim nastupima srpskih diplomata.

Šef srpske diplomatije je naveo da Srbija može da se pohvali sjajnim mladim diplomatama koji će na pravi način uspeti da se uključe u svetske tokove digitalne diplomatije, odnosno da svojim umećem i kreativnošću doprinesu spoljnopolitičkoj afirmaciji Srbije u digitalnoj sferi.

"Veoma nas interesuju i mogućnosti koje digitalni svet pruža na polju unapređenja saradnje sa našim i stranim građanima, odnosno plasmana konzularnih informacija na brži, jednostavniji i pristupačniji način", rekao je on.

Dačić je naveo da se otvaranjem vrata digitalnoj diplomatiji stvaraju uslovi da se rezultati srpske diplomatije brže i dalje čuju.

"To je od ključne važnosti u globalizovanom svetu koji se sve više oslanja na nove medije kao izvor osnovnih informacija. Siguran sam i da će nam ovakva promocija naših rezultata samo pomoći da učvrstimo imidž moderne, kompetentne i kredibilne diplomatije kakav već godinama, i sa sve većim uspehom, gradimo", rekao je on.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif izrazio je nadu da će nova stručna i tehnička znanja biti od obostrane koristi srpskim i britanskim diplomatama.

Kif je rekao da diplomate ne vole krizne situacije, dodajući da njihovo znanje može biti od koristi kada do njih dođe.

On je naveo da se ove nedelje u Beogradu održava serija važnih bilateralnih aktivnosti srpskih i britanskih zvaničnika povodom 180-te godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, kao i da je digitalna obuka za diplomate samo jedan od oblika konkretne saradnje.

Radionica za stručno usavršavanje diplomata organizovana je u saradnji sa britanskim Ministarstvom spoljnih poslova i Diplo fondacijom.

 

Da li je Preševo poseban slučaj

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da čeka reakciju EU i onih koji su rekli da je Kosovo poseban slučaj, i upitao da li je sada i Preševo poseban slučaj.

"Sve su kod nas, kad je Srbija u pitanju, posebni i specijalni slučajevi", rekao je šef srpske diplomatije

Dačić je pozvao EU da se nekada konkretno izjasni o temama koje se tiču Srbije i srpskog naroda.

Portparolka Evropske komisije Maja ;Kocijančič rekla je danas da je "Kosovo, kao što je to potvrdio Savet ministara (EU), slučaj sui generis i ne može se porediti s nekom drugom situacijom", misleći na poređenje Kosova i Katalonije. EU je zauzela stav da je Katalonija unutrašnje pitanje Španije. 

Premijerka Srbije Ana ;Brnabić je izjavila da će 10. oktobra doći u posetu EU i doneti pismo srpskih vlasti u kojem se traži da EU razjasni da li postoji poseban međunarodni zakon koji se primenjuje na države koje nisu članice EU.

Brnabić je danas, povodom navoda da Preševska dolina traži ujedinjenje s Kosovom po ugledu na španski region Kataloniju, kazala da to nije "otvoreno za debatu".

Upitana da li je sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina razgovarala o zahtevu da jug Srbije traži da se ujedini s Kosovom po ugledu na Kataloniju, Brnabić je kazala da nije i da neće razgovarati o tome.

Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju rekao je da Srbija treba da prihvati referendum iz marta 1992. godine u skladu sa Poveljom UN, koja garantuje samoopredeljenje autohtonih naroda.

 

Ne mora da bude posete Hrvatskoj ako je cena da ćutimo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nije dobro što se želja za dobrosusedskim odnosima koja se često čuje ne realizuje u svakodnevnim političkim aktivnostima i što je došlo do odlaganje posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Dačić je novinarima rekao da Vučić ne bi išao u protokolarnu posetu, već da rešava probleme i da ne bi ćutke prešao preko "optužbi uvreda i laži" koje se o Srbiji i srpskom narodu čuju u Hrvatskoj.

"Vučić ne bi išao da sluša o velikosrpskoj agresiji. Kako može Vučić da ode u Zagreb, a da ne pita hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović gde je 400.000 Srba koji su živeli u Hrvatskoj 1991", izjavio je šef srpske diplomatije.

On je rekao da ne mora da bude posete ako je cena da Srbija ćuti.

"Sto puta smo rekli Hrvatskoj da se mane optužbi iz prošlosti, pozvali smo na formiranje organa koji će se baviti otvorenim pitanjima iz prošlosti a da se saradnja usmeri na budućnost", izjavio je Dačić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side