Dačić i Tači poslednji put 17. januara?
25.12.2012 Beograd

Dačić i Tači poslednji put 17. januara?

Dačić i Tači poslednji put 17. januara? Beta
Premijer Srbije Ivica Dačić i njegov prištinski 'kolega' Hašim Tači najverovatnije će se poslednji put sastati 17. janura 2013. godine, jer bi već 5. februara na čelo Vlade Kosova trebalo da dođe Ramuđš Haradinaj.

Iako se u političkim i diplomatskim krugovima u Beogradu spekuliše da bi već na na pregovorima u Briselu 17. januara na mestu pregovarača Tačija mogao da zameni lider Alijanse za budućnost Kosova, u Prištini tvrde da se pretumbacije očekuju tek početkom februara.

"Prema planiranoj dinamici prekomponovanja vlade, čemu teže i albanske partije i međunarodna zajednica, najkasnije do kraja januara trebalo da se završi izborna skupština u Demokratskoj partiji Kosova, na kojoj bi Tači trebalo da potvrdi mandat predsednika stranke. Odmah potom sledi prekomponovanje vlade. Haradinaj dolazi na mesto premijera, a Tači će u Skupštini biti izabran za predsednika Kosova. Ukoliko Tači ne bude izabran, ići će se na opšte kosovske izbore u maju ili u septembru 2013", rekao je za Danas politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi.

Šeholi ističe da u Haradajevoj vladi neće biti samo jedna srpska stranka - SLS, nego i Jedinstvena srpska lista. Kako Danas nezvanično saznaje, Haradinaj je već imao odvoje susreta s predstavnicima JSL i SPC na KiM.

Politički analitičar Dušan Janjić, ipak, smatra realnom diplomatsku kombinatoriku po kojoj bi Prištinu već sredinom januara na briselskim pregovorima mogao da predstavlja Haradinaj.

Janjić potvrđuje da je promena na čelu kosovske vlade bila planirana za februar, ali tvrdi da je ponašanje Beograda poslednjih nedelja ubedilo čak i SAD i Nemačku, kao najveće skeptike prema političkoj rokadi u Prištini, da je vreme da Haradinaj dođe na mesto premijera, a da Tači dobije potrebnu većinu u parlamentu za izbor za prvog čoveka Kosova.

"Nikolićeva platforma za KiM otklonila je problem kako obezbediti prisustvo dve trećina poslanika u kosovskom parlamentu, neophodnu da bi Tači bio izabran za predsednika Kosova, jer su čak i poslanici Samoopredeljenja spremni da dođu. Ako se rekonstrukcija vlasti u Prištini ne završi do 17. januara, taj Dačićev i Tačijev sastanak neće biti preterano radan, jer će više biti posvećen uvođenju novog prištinskog pregovarača u proces", objasnio je Janjić.

Haradinaj želeo da gostuje na RTS-u?

U Beogradu nije bilo moguće potvrditi spekulacije koje kruže Prištinom da je Ramuš Haradinaj želeo da se gostuje na RTS što je, navodno, stopirano iz Predsedništva Srbije.

Iz prištinskih izvora stižu i nezvanični signali da se radi na pripremi Nikolićevog susreta s predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom do koga bi, navodno, trebalo da dođe pre promena u kosovskoj vladi.

U diplomatskim krugovima tvrdi se da Jahjaga, koja je više puta odbila zahtev kosovske opozicije da ode s mesta predsednika, neće praviti problem u najavljenoj "rokadi", zato što je, kako se priča, s Tačijem postigla džentlmenski dogovor da dobije visoko mesto u kosovskoj diplomatiji.

autor: SA izvor: Danas/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side