22.07.2019 Beograd

Dačić: Izbor potpredsednika SPS-a u septembru

Dačić: Izbor potpredsednika SPS-a u septembru Foto: Zoran Raš
Izbor svih preostalih organa Socijalističke partije Srbije među kojim i izbor potpredsednika biće održan u septembru, izjavio je danas predsednik SPS Ivica Dačić.

On je to najavio pre sednice Glavnog odbora SPS na kom je, kako su mediji javljali, trebalo da bude izabrano najuže rukovodstvo.

Dačić je za predsednika stranke ponovo izabran u decembru prošle godine, ali tada nije izabrano predsedništvo stranke.

Iza Dačića su tokom konferencije za novinare stajali omladinci SPS-a, a Dačić je kroz smeh rekao da "one starije još nisu birali i da ne zna da li će da ih bira".

"Možda bi to bilo najbolje", dodao je Dačić.

Upitan da li će biti kadrovskim promena u predsedništvu on je kazao da će ih biti, ali nije želeo ništa da precizira.

On je rekao da je današnji GO posvećen 29. godišnjici SPS.

"To jedna obaveza, ali odgovornost da izvučemo pouke iz svega što je bilo i da ostavljajući prošlost za nama probamo da napravimo najbolji mogući plan i program za budućnost SPS i cele Srbije. U tom cilju će biti ovo pripemna sednica GO za održavanje sednice Glavnog odbora u septembru na kojoj će biti izabrani svi preostali organi", rekao je Dačić.

On je rekao da je cilj SPS-a da na parlamentarnim izborima ostvare najbolji rezultat i da se organizuju za jednu ozbiljnu političku borbu u narednom periodu.

Kazao da je SPS na poslednjim parlamentarnim izborima osvojio oko 420.000 glasova i da im je cilj da na sledećim osvoje pola miliona glasova te da veruje da je taj cilj ostvariv.

Dačić je istakao da je SPS jedina stranka koja je preživela 29 godina i koja je i dalje među najjačim političkim strankama i da to govori o "vitalnosti ideje" te stranke.

"Ne treba ponavljati ništa što je bilo loše i treba graditi priču koja se zasniva na Srbiji 2020. godini i za narednu deceniju. Od prošlosti se ne živi, ako je naša prošlost jedina naša budućnost onda je vreme da zatvorimo stranku. Ja ne mislim tako, ljudi iza mene (omladinci) su rođeni posle devedesetih godina i vreme je da se pravi nova stranka prilagođena vremenu u kome živimo", rekao ej Dačić.

On je kazao da se SPS dosta promenio i da je on jedini ostatak nekadašnjeg rukovodstva iz devedesetih godina.

Za Milutina Mrkonjića je kroz smeh rekao da svi koji ga znaju, znaju da on "nikada nije ni bio partijski funkcioner".

 

Dačić: Prazne priče da je Rusija imala uticaja da pojedine zemlje povuku priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da su "prazne priče" da je Rusija imala uticaja na pojedine zemlje da povuku priznanje Kosova.

Upitan kakvu je ulogu imala Rusija i da li je bilo "trgovanja" bilateralnim sporazumima i ukidanjem viza za zemlje koje su povlačile priznanje on je kazao da je Srbija sve radila sama.

"Mislim da su to prazne priče jer time što vi govorite to vi izražavate sumnju u našu snagu. Verujte niko nam nije pomogao sami smo to radili i sami ćemo to raditi i dalje i ako je neko pomogao ja mu se zahvaljujem. Samo da znam ko je", rekao je Dačić novinarima pre sednice Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije na čijem je čelu.

On je kazao da je i predsednik Rusije Vladimir Putin kada je bio u Srbiji rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da je veoma iznenađen brojem zemalja koji su povukle priznanje te da je to velik uspeh.

Dačić je kazao i da "Amerikanci" drugim državama nude ekonomsku pomoć da bi priznale Kosovo.

"Ja ne znam da li ima viza između tih zemalja i Rusije, ali i da je to tačno, pa šta rade ovi drugi, šta radi Amerika, da bi priznale druge države Kosovo nudi ekonomsku pomoć, ukidanje viza je za njih sitno", rekao je Dačić.

Upitan o očekivanjima od novog ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka on je kazao da da je to "stari prijatelj" i da ne donosi nastavak politike prijateljstva sa Rusijom.

On je istakao da se raduje dolasku i drugih ambasadora i da se nada da će tu "napraviti proboj".

Dačić je kazao da mu je savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao da SAD "nema šta da pritiskaju Srbiju" i da znaju da "krivac nije u Beogradu, nego u Prištini".

"Toliko o Trampovoj administraciji, a kada ste pitali demokratu Nensi Pelosi, ona je rekla: 'Kosovo je za nas završena tema', znači navijam za Trampa i tačka!", kazao je Dačić.

 

Dačić očekuje da budu kažnjeni zločini OVK

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se nada da će zločini Oslobodilačke vojske Kosova biti kažnjeni bez obzira na rezerve koje Srbija ima prema međunarodnim sudovim koji su, kako je naveo uglavom sudila Srbima.On je novimarima u Beogradu rekao i da "svi pravdaju zločine OVK nad Srbima" i da ne želi da se priča o Specijalnom sudu za zločine na Kosovu završio kao i da drugim međunarodnim tribunalima.

"Očekujemo da se ta praksa promeni. Ne bih za sada komentarisao ništa više, imajući u vidu da se ta tema na Kosovu i Metohiji zloupotrebljava u smislu određenih političkih igara unutar unutrašnje političke scene Kosova i Metohije, a veliko je pitanje da li tu zaista i postoji neki sukob između njih", rekao je Dačić.

On je ponovio i da Srbija trudi da iznađe pravedno i kompromisno rešenje za Kosovo.

Upitan da li će Specijalni suda za zločine na Kosovu koji je pozvao Ramuša Haradinaj na sasušanje uspeti da sačuva 20 svedoka, Dačić je rekao da ne zna ima li toliko živih.

"Ne znam da li ima toliko živih svedoka, ne znam ni na čemu se zasniva taj slučaj, ali u svakom slučaju bi morali da obrate pažnju znajući s kim imaju posla", rekao je Dačić novinarima uoči sednice Gglavnog odbora Socijalištičke partije Srbije čiji je predsednik.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side