19.08.2018 | 14:00h ► 15:12h Antalija

Dačić nakon otvaranja konzulata u Antaliji: Srbija neće biti deo nikakve koalicije protiv Turske

Dačić nakon otvaranja konzulata u Antaliji: Srbija neće biti deo nikakve koalicije protiv Turske Foto: Beta / Miloš Miškov
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Antaliji, gde je danas svečano otvoren konzulat Srbije, da je Srbija pouzdan i iskren prijatelj Turske i da nikada neće biti deo "koalicije onih koji žele da rade protiv" te zemlje.

U prisustvu ministara spoljnih poslova Srbije i Turske, Ivice Dačića i Mevluta Čavušoglua, danas je u Antaliji otvoren konzulat Srbije na čelu sa počasnim konzulom Fikretom Ozturkom.

Svečanom otvaranju konzulata Srbije koji se nalazi u hotelu "Regnum" sa sedam zvezdica u Beleku, u neposrednoj blizini antalijskog aerodroma, prisustvovale su brojne zvanice iz antalijske provincije, navedeno je u saopštenju srpskog Ministarstva spoljnih poslova (MSP).

Srbija nikada neće biti deo nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske, uključujući i neke od ovih organizacija koje se nalaze u zemljama u našem regionu i Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske države i naših turskih prijatelja", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare posle svečanog otvaranja konzulata, prenela je Anadolija.

Dačić je rekao da je broj turista iz jedne u drugu zemlju u stalnom porastu, da je u Srbiji prošle godine zabeleženo skoro 100.000 turista iz Turske, kao i da je 140.000 srpskih državljana posetilo Tursku.

"Mislim da možemo da radimo još mnogo više. Naše dve zemlje su ukinule vize. To je jedan od najviših stepena prijateljstva izmedju zemalja", kazao je Dačić.

Dačić je rekao i da u Turskoj postoji veliki broj gradjana koji imaju poreklo iz Srbije, kao i da u Srbiji postoji odredjeni broj "Turaka, ali i muslimanskog stanovništva, bilo da se oni zovu Bošnjaci ili muslimani".

MSP navodi da su ministri spoljnih poslova Srbije i Turske razgovarali o bilateralnoj saradnji i regionalnim pitanjima i da je zajednički ocenjeno da su bilateralni odnosi na zavidnom nivou.

Ponovljeno je i da je ekonomska saradnja posledično doživela svoj uspon i sada trgovinska razmena iznosi milijardu dolara na godišnjem nivou, a cilj je podići je u najskorije vreme na tri milijarde.

Ocenjeno je da Srbija i Turska imaju visok stepen podudarnosti u stavovima po nizu medjunarodnih pitanja, kao i da treba nastaviti zajednički rad u cilju poboljšanja položaja obe države na medjunarodnom planu, piše u saopštenju posle sastanka.

Dodaje se da su borba protiv terorizma, otvaranje kulturnih centara i saradnja u oblasti investicija, samo neka od polja na kojima će se produbljivati dalja saradnja.

Dačić je ponovio da je Srbija otvorena za sve vidove saradnje i da je pouzdan i iskren prijatelj Turske, a obostrano je potvrdjeno da prijateljstvo Srbije i Turske predstavlja zajedničko ulaganje u buduće naraštaje te dve zemlje.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side