21.10.2015 | 18:30h ► 20:17h Beograd

Dačić: Povoljnije nego što smo očekivali, nastavljamo borbu

Dačić: Povoljnije nego što smo očekivali, nastavljamo borbu Foto: Beta /Miloš Miškov
Ministar spoljnih poslova Ivica Dacic izjavio je večeras da Srbija treba da nastavi svoju borbu, jer postoje velike šanse da na Generalnoj konferenciji Uneska u novembru bude odbijena preporuka Izvršnog saveta da Kosovo uđe u tu organizaciju.

Dačić je rekao da je rezultat današnjeg glasanja u Izvršnom savetu Uneska povoljniji i bolji nego što je Srbija očekivala, te da je glasanje pokazalo da postoje ogromne podele u međunarodnoj zajednici i Unesku.

"Mi ne treba da reagujemo iracionalno, već treba da nastavimo borbu jer su nam velike šanse da na Generalnoj konferenciji ova preporuka bude odbijena. Ništa još nije gotovo", rekao je Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Govoreći o proceduri, Dačić je rekao da se u Izvršnom savetu odluke donose prostom većinom ne računajući one koji su uzdržani i one van sale, dok je za Generalnu konferenciju potrebna dvotrećinska većina.

"Jedno je sigurno, od 58 članica, 27 je glasalo za preporuku, što znači da apsolutna većina u Izvršnom savetu nije za prijem Kosova", rekao je Dačić, navodeći da je protiv glasalo 14 zemalja, a da su tri bile van sale.

On je rekao da od 32 zemlje koje su priznale Kosovo pet nije glasalo za prijem Kosova, već su bile uzdržane, među kojima su Japan, Koreja, Malavi i Egipat, kao i Papua Nova Gvineja.

"Ne treba gubiti energiju na žalopojke, već nastaviti borbu. Priča o Kosovu je vekovna, i nastavlja se i posle ove odluke i sednice Izvršnog saveta. Treba da nastavimo mirno i racionalno, bez bilo kakvih iracionalnih poteza, svesni nepravednog sveta, tuđih interesa, ali i ne odustajući od svojih interesa", rekao je Dačić.

Ministar je rekao da dnevni red Generalne konferencije još nije utvrđen, ali se može očekivati da ta tačka bude između 7. i 10 novembra, a da će on na generalnoj konferenciji govoriti 4. novembra i da će sigurno biti debate.

Dačić je objasnio da na Generalnoj konferenciji, pored država koje su se već izjasnile na Izvršnom savetu, treba da glasa još 135 zemalja, od kojih je 74 priznalo Kosovo, a 61 nije.

On je, navodeći da je celo državno rukovodstvo dalo sve od sebe po tom pitanju, rekao i da će premijer Aleksandar Vučić nastaviti razgovore sa mnogim državnicima širom sveta, među kojima su i UAE, koji su glasali za prijem Kosova, i da će Srbija tražiti obrazloženje zašto su tako glasali.

Upitan da li je razočaran što su Makedonija i Crna Gora glasale za, Dačić je rekao da je smo, naravno, razočarani, ali ne i iznenađeni.

"Mislim da time, bez obzira što će svako naći svoje argumente za, ovo nije samo odluka o Kosovu, već odluka koja je duboko protivna srpskim naconalnim interesima", rekao je Dačić.

On je rekao da su mnoge države trpele pritiske da glasaju za preporuku o članstvu Kosova, ističući da su najveće zemlje na svetu podržale Srbiju, među kojima su Kina, Indija, Rusija, Meksiko, Brazil, Nigerija, Etiopija, Argentina, kao i Španija.

Napomenuo je i da na primer SAD neće imati pravo glasa na Generalnoj konferenciji, kao i još neke zemlje.

Govoreći o toku današnjeg glasanja, Dačić je rekao da je Nemačka najpre obrazložila zahtev za prijem Kosova u Unesko, koji je Velika Britanija podržala, a da je Albanija zatražila da nema debate, što je dobilo podršku Velike Britanija.

Rusija je, dodao je Dačić, potom zatražila da se glasanje i tačka o Kosovu odloži, što su podržale Kuba i Indonezija, međutim, Velika Britanija je posle pauze i većanja zatražila da se o ruskom zahtevu ne razmatra jer je proceduralno zakasnio.

"Nije bilo rasprave pre glasanja, nisu apsolutno želeli da čuju bilo kakve argumente koji su bili suprotstavljeni tom predlogu", rekao je Dačić i dodao da je Izvršni savet, isto kao što je na protivpravni nacin ta tacka i došla na dnevni red, bez ikakve debate i usvojio preporuku.

Upitan zašto danas nije bio u Parizu, kao kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači, Dačić je rekao da Srbija nije član Izvršnog saveta, da joj nije uručen poziv da prisustvuje, kao i da Srbija tamo nikoga ne bi mogla da ubedi da promene odluku, budući da su one već donete.

Dačić je rekao i da niko ne može da kaže kakav bi bio rezultat glasanja na Generalnoj konfernciji kad bi ona bila danas, jer, primetio je, situacija se menja iz dana u dan.

Izvršni savet Unesko većinom glasova predložio je da Kosovo bude prijemljeno u tu organizaciju, za predlog je glasalo 27 članova tog tela, protiv je bilo 14, koliko je bilo i uzdržanih.

O eventualnoj odluci da se Kosovo primi u članstvo Uneska raspravljaće se na Generalnoj skupštini od 3. do 18. novembra, a odluka mora biti doneta dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije. 

autor: AP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side