23.10.2018 Beograd

Dačić: Ne tražimo pobedu nad Kosovom

Dačić: Ne tražimo pobedu nad Kosovom Foto: Zoran Raš
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da treba tražiti rešenje koje će prihvatiti i Srbi i Albanci, da Vlada Srbije "ne traži pobedu nad Kosovom" i da "Kosovo više nije čedo SAD".

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) ocenio da treba tražiti rešenje koje će zadovoljiti obe strane, zato što "postoji mogućnost da Srbija ne dobije ništa, zbog 'blickriga' na Severu (Kosova i Metohije)".

"To bi značilo sukob sa KFOR-om i NATO-om, što bi značilo da Srbija može da pozove Rusiju da pomogne. To pitanje se ipak neće rešavati na bojnom polju", kazao je Dačić.

Po njegovim rečima, SAD su promenile svoj stav time što su dozvolile da se o temi status Kosova i iznalaženje rešenja koje bi zadovoljilo obe strane "ponovo razgovara" stavom da Srbi i Albanci trebaju da se dogovore, pod uslovom da to ne izazove "probleme u regionu".

Dačić je izjavio i da je njegov plan da do nove godine broj država koje priznaju Kosovo kao nezavisnu državu padne ispod 100 kao i da Srbija u budućnosti "ne treba da donosi odluke emocionalno i da treba da primenjuje recipročne mere".

"Susedi Srbije su (povodom priznavanja Kosova) "podlegli pritisku Zapada... Irealna je situacija da smo mi priznali Makeodniju (pod njenim ustavnim imenom), a da su oni priznali Kosovo... U Crnoj Gori antisrpske političke stranke (Muslimana i Albanaca) prave većinu sa DPS-om Mila Đukanovića, koji onda posmatra Srbe kao remetilački faktor", rekao je Dačić i istakao da zbog toga srpske partije trebaju da uđu u vlast u Crnoj Gori.

Dačić je kazao da je vicekancelar Austrije Hajnc Kristijan Štrahe izjavio da "oni (Slobodarska partija Austrije koju predvodi) neće glasati za Kosovo i da ne podržavaju formiranje Vojske Kosova", između ostalog i "zbog glasova Srba zahvaljujući kojima je pobedio".

Komentarišući izjavu predsednika Srbije, koji je ranije izjavio da je njegova kosovka politika "doživela poraz", Dačić je rekao je da je Vučić tu prevashodno mislio na "poraz na unutrašnjem planu", odnosno da je on razočaran time što je "Srbija uzela na sebe rizik Briselskog dijaloga", a da ti napori nisu adekvatno ocenjeni u Briselu ili u zemlji.

 

Dačić: Ponovo ću se kandidovati za predsednika Stranke

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da planira da se na predstojećoj skupštini Socijalističke partije Srbije (SPS) u decembru kandiduje za predsednika te stranke, ali samo ako rukovodstvo "bude imalo jedinstveni stav o tome".

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) izjavio da ne želi da predsedava strankom koja je razjedinjena, a da će od novih kandidata za rukovodstvo partije "sposobnost i posvećenost".

"SPS treba da vidi šta će i kako će dalje sa kadrovima... Veća posvećenost nam je potrebna zato što o meni (kao političkoj ličnosti) 30 do 40 odsto birača ima pozitivno mišljenje, što se ne odražava na stranku", ocenio je Dačić.

Razloge za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, Dačić vidi u zahtevima opozicionih partija za njihovo održavanje.

"Ima razloga za parlanmentarne izbore - ako neko to traži, vi mu to dajte, a poznato je da bi prevremeni izbori najviše odgovarali (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću", kazao je Dačić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side