16.09.2015 | 18:56h ► 20:40h Beograd

Dačić: Nota Mađarskoj zbog suzavca

Dačić: Nota Mađarskoj zbog suzavca Foto: Beta/AP
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Daćič izjavio je danas da će Srbija uputiti Mađarskoj notu u kojoj se pozivaju mađarski organi da spreče ponavljanje situacije prilikom koje su ispaljene patrone suzavca na teritoriju Srbije, saopštilo je Ministarstvo.

Dačić je rekao da su ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske u intenzivnoj komunikaciji kako bi se razrešila postojeća situacija na Horgošu.

"Mađarska je uputila notu Srbiji sa molbom da se spreče, kako se navodi, naoružani migranti u prelasku državne granice na Horgošu. Takođe, Srbija će uputiti Mađarskoj notu u kojoj se pozivaju mađarski organi da spreče ponavljanje današnje situacije prilikom koje su ispaljene patrone suzavca na našu teritoriju", izjavio je Dačić.

Na granici Srbije i Mađarske danas su izbili incidenti.

Policija s mađarske strane granice upotrebila je suzavac pošto je više stotina migranata probilo ogradu od bodljikave žice, javila je agencija Asošijetid pres. AP takođe navodi da su migranti bacali kamenice i flaše na mađarsku policiju koja je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je u razgovoru sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem rekao da grupa migranata bacala kamenice i komade betona na mađarsku policiju na graničnom prelazu Reske.

"U pogledu činjenice da migranti izvode napade s teritorije Srbije, Sijarto je snažno tražio od Ivice Dačiča da deluje kako bi se osiguralo da srpske vlasti preduzmu hitne mere protiv grupe agresivnih migranata", navodi se u saopštenju mađarskog ministarstva spoljnih poslova.

 

Dačić traži izvinjenje Mađarske zbog napada na novinare

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je od Mađarske da utvrdi odgovornost za napad na televizijsku ekipu Radio-televizije Srbije (RTS), navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Mađarskoj je večeras upućen protest zbog napada na novinare RTS-a od strane mađarske policije, sa zahtevom da se utvrdi odgovornost i da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju. Mađarska i Srbija imaju prijateljske odnose i treba učiniti sve da se oni i u ovim kriznim situacijama sačuvaju", navodi se u izjavi ministra Dačića.

Mađarska policija pretukla je ekipu Radiotelevizije Srbije, koja je izveštavala sa granice na Horgošu i polomila im opremu, iako su im rekli da su novinari srpske nacionalne televizije.

U eskalaciji nemira, negde oko 17.30, povređena je novinarka RTS-a Jovana Đurović koju je mađarska policija pretukla, a lekari Hitne pomoći ukazali su joj prvu pomoć, javio je izveštač RTS-a.

Prema rečima novinara RTS-a, policajci nisu prestali da ih tuku, iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne televizije.

Mađarska policija je u više navrata bacala suzavac i pucala vodenim topovima na izbeglice, koji su pokušali da probiju kapiju i uđu na teritoriju Evropske unije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side