Dačić razgovarao sa jermenskim zvaničnikom
04.10.2019 | 15:40h ► 17:12h Beograd

Dačić razgovarao sa jermenskim zvaničnikom

Dačić razgovarao sa jermenskim zvaničnikom Foto: Beta / Ognjen Stevanovic
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa zamenikom ministra inostranih poslova Jermenije Artakom Apitonianom, koji je u sastavu delegacije predsednika Jermenije Armena Sarkisjana, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o stanju i perspektivi bilateralnih odnosa i u tom smislu istaknut je značaj posete jermenskog predsednika Srbiji.

Sagovornici su naglasili da kontakti dva predsednika predstavljaju izvrsnu osnovu za dalje unapređenje političkih i ekonomskih odnosa između Srbije i Jermenije.Šef srpske diplomatije je oceno da su bilateralni odnosi Srbije i Jermenije dobri i prijateljski, ali da nisu dovoljno razvijeni, tako da je potrebno intenzivirati politički dijalog, čemu poseno doprinose posete na visokom i najvišem nivou.

Posebna pažnja tokom razgovora posvećena je pravnoj regulativi i potpisivanju bilateralnih sporazuma.

Jermenski zvaničnik je posebno izrazio zadovoljstvo zbog odluke Srbije da uskoro otvori Ambasadu Jerevanu, što će, kako je ocenio, svakako doprineti daljem razvoju odnosa između država i naroda dve zemlje, navodi se u saopštenju.

 

Dačić razgovarao s delegacijom Južne Koreje o razvoju saradnje

Ivica Dačić i članovi delegacije Ministarstva spoljnih poslova Južne Koreje danas su u Beogradu izrazili zadovoljstvo povodom uzlaznog trenda razvoja ukupnih odnosa dve zemlje.

Obe strane su potvrdile spremnost za dalji razvoj odnosa u svim oblastima, posebno u svetlu značajnog jubileja – 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Južne Koreje, 27. decembra 2019. godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Na sastanku je ocenjeno, kako se navodi, da postoje znatni potencijali za dalji razvoj ekonomske saradnje dve zemlje, posebno u oblasti investicija, informacionih tehnologija i digitalizacije.

Dačić je upoznao južnokorejsku delegaciju s aktuelnom situacijom na Kosovu i razlozima zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, i preneo očekivanje daljeg umerenog i uzdržanog postavljanja Seula u vezi s kosovskim pitanjem, do postizanja obostrano prihvatljivog rešenja, navodi se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije je ponovio podršku procesu smirivanja tenzija i otopljavanja odnosa na Korejskom poluostrvu, uz poštovanje svih relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u pravcu denuklearizacije i postizanja pune stabilnosti u tom regionu, dodaje se u saopštenju.

Južnokorejska delegacija, na čelu sa zamenikom ministra spoljnih poslova za političke poslove Jun Sunguom, danas i juče boravi u Srbiji radi održavanja redovnih političkih konsultacija dva ministarstva.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side