19.06.2019 Beograd

Dačić: Seksualno nasilje u konfliktima primer najokrutnijih metoda ratovanja

Dačić: Seksualno nasilje u konfliktima primer najokrutnijih metoda ratovanja Foto: Beta/MSP/Ognjen Radosevic
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana protiv seksualnog nasilja, da je seksualno nasilje u konfliktima primer najokrutnijih metoda ratovanja i najsurovijih pojava koje prate oružane sukobe.

"Кoristim ovu priliku da ponovo ukažem na našu potpunu posvećenost eliminisanju pošasti seksualnog nasilja u konfliktima, ali i na istrajnost u pružanju pravde, podrške i pomoći svim žrtvama ovog strašnog zločina", kazao je Dačić.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić je kazao da posledice takvih zločina mogu da se prenose kroz generacije, da ih karakteriše dugotrajna trauma, često praćena stigmatizacijom žrtava, te konstantna narušenost zdravlja žrtava.

"Obeležavanjem Međunarodnog dana protiv seksualnog nasilja u konfliktima, nastojimo pojačati glasove brojnih zaboravljenih žrtava rata, koje trpe stigmu, sramotu, te osećaje isključenosti iz svojih društava često dugotrajno polarizovanih oružanim sukobom", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Srbija je konsponzorisala rezoluciju Generalne skupštine UN 69/293 iz 2015. godine, kojom je 19. jun i proglašen međunarodnim danom protiv seksualnog nasilja u konfliktima.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side