14.06.2019 Beograd

Dačić: Srbija je ponosna na tradiciju saradnje sa afričkim zemljama

Dačić: Srbija je ponosna na tradiciju saradnje sa afričkim zemljama Foto: Beta / MSP Srbije
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na proslavi Dana Afrike u Beogradu da je Srbija ponosna na svoju saradnju sa afričkim zemljama koja datira od početaka Pokreta nesvrstanih i da se zalaže za izgradnju "odnosa strateškog partnerstva u čijoj osnovi je miroljubiva i odmerena spoljna politika, bazirana na poštovanju međunarodnog prava i osnovnih načela povelje UN".

Dačić je rekao da su odnosi Srbije sa afričkim zemljama "uvek bili zasnovani na čvrstim temeljima zajedništva, uzajamnog razumevanja i podrške, saradnje i solidarnosti" i da ti odnosi "imaju budućnost koja obećava, jer je Srbija snažno opredeljena za razvoj svestrane saradnje sa afričkim zemljama i, u skladu sa svojim mogućnostima, posvećeno radi na daljem jačanju političkih i ekonomskih veza, ali i veza u oblasti kulture, obrazovanja, sporta i drugih sfera od zajedničkog interesa".

U obraćanju koje je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova, Dačić je naveo i da Srbija sa pažnjom prati rad Afričke unije u kojoj ima status posmatrača i podržava napore te organizacije na ostvarenju strateških ciljeva, uključujući obezbeđivanje mirne i sigurne budućnosti, iskorenjivanje siromaštva i bolesti, očuvanje i jačanje kulturnog identiteta, kao i političko, ekonomsko i kulturno ujedinjavanje kontinenta".

"Želim da istaknem da nas, kada je u pitanju Afrički kontinent, raduje svaki uspeh i napredak u tom regionu. Stvaranje ujedinjenog i snažnog kontinenta, kao globalnog faktora i partnera je nešto što Afrika i njeni narodi, sasvim sigurno zaslužuju. Bliska saradnja država članica Afričke unije pokazuje politiku koju Srbija podržava, a to je da se svi problemi afričkog kontinenta moraju rešavati u Africi", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija ;podržava i inicijative koje su pokrenule UN, Afrička unija i regionalne zajednice radi postizanja mira na afričkom kontinentu i najavio da će nastaviti da učestvuje u mirovnim misijama u Africi kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima ali i sa stipendiranjem afričkih studenata na univerzitetima u Srbiji.

Dačić je rekao da u Srbiji postoji duga tradicija proslavljanja Dana Afrike i da se od 2017. godine i zvanično obeležava 25. maj kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike.

"Taj dan je za nas simbol naše iskrene želje da negujemo i brižljivo gradimo odnose sa Afrikom i zato smo odlučili da ga uvrstimo u kalendar najvažnijih dana u godini", naveo je.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje

  Proteklih nekoliko godina na konferencijama za štampu dolazilo je do agresivnog i neprimerenog ponašanja pojedinih novinara koji su, pokušajima da promene temu sastanka i napadima na članove Saveta, ometali održavanje prezentacije - kaže potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije u razgovoru za Novi magazin

 • Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu Đilas: Svaka stranka će pojedinačno odlučivati o bojkotu

  Zajednički stav Saveza za Srbiju je identičan - nema smisla učestvovati na izborima pod ovakvim uslovima odnosno ako nisu fer i pošteni, ali svaka stranka pojedinačno će u narednih nekoliko dana doneti konačnu odluku o bojkotu, izjavio je danas predsedenik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

 • Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem Mustafa: Ne odustajemo od funkcije premijera i u slučaju koalicije sa Samoopredeljenjem

  Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je večeras izjavio da stranka na čijem je čelu neće odustati od mandatara za premijera i u slučaju da postignu sporazum o predizbornoj koaliciji sa Samoopredeljenjem.

 • Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem Kosovo: Kompletirana dokumentacija za međunarodnu poternicu za Radojičićem

  Kosovski ministar pravde u ostavci Abeljard Tahiri je danas saopštio da je kompletirana i poslata dokumentacija za raspisivanje međunarodne poternice za Milanom Radoičićem, osumnjičenim za umešanost u ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića, preneli su danas kosovski mediji.

 • Saobraćajna gužva na putu Beograd-Obrenovac Saobraćajna gužva na putu Beograd-Obrenovac

  Saobraćaj na putu Beograd-Obrenovac je danas više puta bio u kolapsu jer nepregledna kolona vozila pokušavala da se uključi na auto-put "Miloš Veliki" prema Preljini i Čačku.

 • Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu Zaštitnik građana zbog pritužbi zatvorenika posetio zatvore u Nišu i Pirotu

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas posetio kazneno-popravne zavode u Nišu i Pirotu zbog pritužbi zatvorenika na neadekvatne uslove. Saopšteno je da je Pašalić došao u nenajavljenu posetu jer se velik broj zatvorenika žalio, te želeći da se detaljnije upozna sa stanjem i s mogućnostima za poboljšanje i rešavanje problema i propusta u radu zavoda.

 • Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode Šabac pomogao sedam srpskih porodica na Kosovu da zasade jagode

  Spremni smo da ovakvu saradnju ostvarimo u svakom srpskom selu na Kosovu. I želimo da delimo svoja znanja sa albanskim porodicama u tim gradovima i opštinama. Ovo što radimo učiniće našu decu srećnijom. I što je najvažnije, otvoriće mogućnost da nam deca pronađu sreću u mestima gde žive i ne odlaze u svet tražeći bolju sreću. I, ako Bog da, da počnu da se vraćaju - poručio je gradonačelnik Šapca svojim domaćinima u Goraždevcu i Brestoviku

 • Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita Uhapšeni zbog falsifikovanja dokumenta radi uzimanja kredita

  Policija u Rumi uhapsila je M. M. (42), V. S. (42) i P. S. (24), zbog prevare putem koje su jednu banku oštetili za 3,3 miliona dinara, saopštila je danas Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici.

 • Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu Dačić s ambasadorima Srbije o situaciji na Kosovu

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Beogradu na odvojenim sastancima sa više ambasadora Srbije informisao srpske izaslanike o situaciji na Kosovu, jednostranim aktima Prištine koji su doveli do prekida dijaloga, blokade Briselskog procesa i dolaženja do kompromisnog rešenja.

 • Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender.

 • Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane

  To nisu okrugli stolovi poznati u tranzicionom iskustvu kao oni za demoratizaciju i fer izbore s kraja osamedesetih, već simuliranje demokratije i pokušaj da buduće izbore u Srbiji slaba opozicija a priori predstavi kao falsifikovane, a vlast svoje učešće u pregovorima kao garanciju za slobodne, fer i demokratske izbore - kaže za Novi magazin politikolog i novinar Boris Varga

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side