Dačić: Kosovo pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, EU strateški pravac
14.02.2020 | 14:17h ► 15:39h Beograd

Dačić: Kosovo pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, EU strateški pravac

Dačić: Kosovo pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, EU strateški pravac Foto: Novi magazin/ Zoran Raš
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da je Kosovo državni prioritet i najveći političko-bezbednosni izazov za Srbiju a uspešno okončanje procesa pristupanja Evropskoj uniji njen strateški spoljnopolitički pravac.

U obraćanju polaznicima 9. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane Dačić je rekao da je Kosovo za Srbiju pitanje od najvišeg nacionalnog interesa istakavši da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom,  prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Postizanje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije vidimo kao jedini ispravni ishod procesa normalizacije odnosa, koji može biti održiv na duži rok", rekao je Dačić.

Podsećajući da je pre više od godinu dana Priština "uvela diskriminatorske takse na robu iz Srbije, Dačić je uzrazio nadu da će pritisak ključnih međunarodnih faktora, kao i činjenica da su nedavno formirane privremene institucije samouprave na Kosovu i Metohiji, dovesti do povlačenja tih mera, što je neophodan preduslov za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine".

Kao jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih uspeha Srbije u prethodnom periodu, Dačić je naveo "proces povlačenja i zamrzavanja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova  što je do sada učinilo 17 zemalja".

On je dodao da je strateški spoljnopolitički pravac Srbije uspešno okončanje procesa pristupanja Evropskoj uniji.

"Srbija nije zadovoljna dinamikom pregovaračkog procesa, pre svega brojem otvorenih pregovaračkih poglavlja, jer smatramo da taj broj ne odražava realan napredak u reformskim procesima u našoj zemlji", rekao je šef srpske diplomatije.

"Naša država veliku pažnju posvećuje i razvoju regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kao osnovnog uslova za napredak svake zemlje pojedinačno i regiona u celini", rekao je Dačić.

On je dodao da pored posvećenosti jačanju mira i stabilnosti u regionu, Srbija nastoji da pruži aktivan i pozitivan doprinos u očuvanju mira u globalnim okvirima.

 

Dačić: Svi državljani Srbije koji su u karantinu zbog koronavirusa dobro se osećaju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se dobro osećaju svi državljani Srbije koji su zbog novog koronavirusa u karantinu u Japanu i Francuskoj.

Od 14 srpskih državljana na brodu "Dajmond prinses" (Diamond princeš) u Japanu, četvoro je u preventivnoj izolaciji, niko od njih nema temperaturu i trenutno se dobro osećaju, rekao je Dačić.

On je kazao da je na tom brodu, koji je 5. februara stavljen u dvonedeljni karantin kod grada Jokohame, 218 osoba imalo pozitivan test na koronavirus, koji se iz centralnog dela Kine proširio po svetu, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Od tog broja je 110 Japanaca, a ostali su iz 18 različitih zemalja. Osam pacijenata sa broda je teže bolesno, naveo je Dačić i dodao da je Ambasada Srbije u Tokiju u redovnom kontaktu sa srpskim državljanima na brodu.

Od 3.711 osoba, koliko ih je bilo na brodu kada je stavljen u karantin, u bolnice je do 13. februara premešteno 265 osoba. Od ostalih 3.446 osoba, oni koji su stariji od 80 godina i koji budu negativno testirani na virus, imaće mogućnost da izaberu da li će ostati na brodu do kraja karantina, ili će biti premešteni u adekvatni smeštaj, rekao je šef srpske diplomatije.

Povodom slučaja četvorice srpskih državljana koji su u karantinu u Francuskoj, Dačić je naveo da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u saradnji sa francuskim vlastima organizovalo njihov povratak u Beograd posle isteka dvonedeljnog karantina.

On je rekao da će oni biti vraćeni u Srbiju u nedelju iz karantina u Eks-An-Provansu u Francuskoj, gde su 2. februara prebačeni iz Vuhana u Kini, u kojem se zaraza pojavila.

Ministarstvo spoljnih poslova je sve vreme u kontaktu sa državljanima Srbije tokom njihovog boravka u karantinu, oni su testirani, nisu imali nikakve simptome virusne infekcije i osećaju se dobro, dodao je Dačić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side