28.05.2019 | 13:55h ► 14:47h Beograd

Dačić preneo ministrima Višegradske grupe i Zapadnog Balkana ogorčenje zbog napada na Kosovu

Dačić preneo ministrima Višegradske grupe i Zapadnog Balkana ogorčenje zbog napada na Kosovu Foto: Beta / MSP Srbije
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić danas je na sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Bratislavi učesnicima preneo zabrinutost Srbije zbog događaja na Kosovu i njenu rešenost da zaštiti svoj narod ukoliko to bude potrebno.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, uz "veliku zabrinutost i ogorčenje Srbije zbog napada prištinskih policijskih snaga bezbednosti i specijalnih jedinica na sever Kosova" Dačić je rekao ;da EU i zapadni partneri "moraju da preduzmu sve mere da se kosovske snage bezbednosti što pre povuku sa severa Kosova".

"Dakle preneo sam stav predsednika Vučića, koji je jednoglasno podržan i u Skupštini Srbije, i stav Vlade - a to je da Srbija neće dozvoliti maltretiranje i napad na svoj narod koji živi na KiM", rekao je Dačić.Većina učesnika skupa, kako se navodi u saopštenju, izrazila je veliku zabrinutost "uključujući i Angelinu Ajnhorst koja je rekla da ju je predsednik Vučić zvao sa željom da ona prenese ostalim faktorima, obzirom da je ona posrednik u dijalogu, da je Srbija čvrsto rešena da zaštiti svoj narod na KiM".

Dačič je ocenio da ovakvi incidenti udaljavaju od suštine dijaloga i ponovio da Srbija želi da se dijalogom pronađe kompromisno rešenje i da se učini nešto dobro za narode u regionu.

"Šest godina je prošlo od Briselskog sporazuma, koji je proglašavan istorijskim, a imamo jedan za drugim nove incidente koji pokrivaju tragove njegovog nesprovođenja, kao što je implementacija i formiranje ZSO, kao i ovaj dogovor o tome na koji način bezbednosne snage mogu da dolaze na sever Kosova – uz obaveštavanje KFOR-a i lokalnih gradonačelnika iz redova srpskog naroda", rekao je Dačić.

 

Dačić: Uslovljavanje Srbije napretkom u dijalogu s Prištinom gubi smisao

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Bratislavi da je punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet Srbije i dugoročno opredeljenje društva, dodajući da u tom smislu Srbija ne očekuje nikakve poklone, već samo pravednu valorizaciju onoga što je postigla.

Na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana Dačić je ukazao da "uslovljavanje napretka Srbije na putu ka EU, kroz ocenjivanje napretka u dijalogu sa Prištinom, gubi smisao" i izrazio nadu da zastoj u tom dijalogu neće uticati na dinamiku u procesu pristupanja Srbije.

On je rekao da veruje da je "i Srbiji i čitavom regionu mesto u EU" i da "bez integrisanog Zapadnog Balkana evropski prostor nije kompletan".

Naveo je i da je "poces reforme društvenog sistema za Srbiju neodvojiv od procesa evropskih integracija" i da bi "napredak u reformama trebalo da prati i napredak na putu integracija" ali da cilj "nije samo otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU, već njihovo zatvaranje dostizanjem standarda".

Dačić je rekao da je Evropska komisija u prošlogodišnjem izveštaju o napretku "prepoznala privrženost Srbije pristupnom procesu i članstvu u EU, ali i sprovođnju brojnih društvenih reformi, regionalnoj saradnji, kao i normalizaciji odnosa sa Prištinom" i da Srbija "odlučno, i ništa manje predano i posvećeno, nastavlja da sprovodi dalje reforme".

Ukazao je, međutim da "uslovljavanje napretka Srbije na putu ka EU, kroz ocenjivanje napretka u dijalogu sa Prištinom, gubi smisao, jer se ne zasniva samo na doprinosu Beograda samom dijalogu, već i na nemogućnosti da bilo ko, uključujući tu i najvažnije međunarodne partnere, utiče na Prištinu da sprovede preuzete obaveze".

Dačić je rekao da je "Beograd taj koji trpi posledice, uprkos svojoj konstruktivnoj politici" i da stoga sa pravom očekuje da zastoj u dijalogu o normalizaciji odnosa, izazvan jednostranim postupanjem Prištine usled grubog kršenja CEFTA sporazuma, čime se ozbiljno narušava i ukupna regionalna saradnja, neće uticati na dalju dinamiku pristupnih pregovora Srbije, kao i na odluku država članica da odobre otvaranje novih pregovaračkih poglavlja".

"Niko nas neće pokolebati u uverenju da se samo razgovorom može očuvati regionalna stabilnost i da postupamo odgovorno prema svima, i u regionu, a i šire, svojim stavom da podržavamo dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i ne želimo da uvodimo recipročne mere kojima bi dodatno zaoštravali situaciju. Upravo zato sa pravom smatramo da će nastavak dijaloga biti moguć tek nakon što Priština ukine takse", rekao je.

Dačić je kazao da je Srbija svesna da "i sama EU prolazi kroz veoma dinamičan i turbulentan period" i da "razume potrebu za reformisanjem" ali da "upravo stoga smatra da se procesi konsolidacije EU i procesi proširenja, sa druge strane, međusobno ne isključuju, već da su komplementarni i da treba da se odvijaju istovremeno".

"Jača i jedinstvena Evropa je potrebna i nama, kao kandidatima, kao što je jača i sigurnija Srbija potrebna Evropi. Uspešne politike ne treba menjati a politika proširenja Evropske unije se pokazala upravo kao takva, jedna od najuspešnijih", naveo je.

Kako je dodao, "svesni smo izazova i problema koji su pred svima nama, imamo isti cilj kome težimo, pitanje je samo na koji način ćemo preći taj put".

"Iskustvo nam je, ne jednom, pokazalo da kada nastupamo zajedno, kad promovišemo pozitivnu agendu, stavljanjem potreba ispred razlika, i saradnje ispred problema, možemo da napravimo iskorak", rekao je Dačić koji je kao "svetle primere saradnje u regionu" naveo pokretanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih i Fonda za Zapadni Balkan.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side