18.12.2013 Beograd

Dačić: Važno je osuditi odgovorne (FOTO)

Dačić: Važno je osuditi odgovorne (FOTO)
Policija je večeras pred otvaranje izložbe 'Bogujevci/Vizuelna istorija rata' udaljila 20-30 pripadnika desničarskih organizacija. Izložbu posetio premijer Dačić.

Dok je izložba, koja je otvorena u Kulturnom centru Beograda u 18 časova i koja se bavi zločinom koji su 1999. počinili pripadnici “Škorpiona” nad članovima porodice Bogujevci, za jedne poziv na razgovor, za druge je provokacija.

Premijer Srbije je izjavio da je od izvinjenja važnije da svi koji su odgovorni za zločine nad civilima u bivšoj Jugoslaviji budu osuđeni. 

Dačić je izjavio da je tokom organizovanja izložbe bilo pretnji i da se on sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem složio da izložba "mora da bude održana, jer mora da postoji sloboda da se čuje sudbina svih stradalih".

Premijer Srbije je rekao da bi "bilo veoma loše da izložba podrazumeva da se govori o 'našim' ili 'njihovim' žrtvama", i podsetio da je u Briselu svojevremeno predlagao da se na Kosovu, i u srpskom i u albanskom delu, podigne zajednički spomenik žrtvama. 

Prema njegovim rečima, važno je da se slične izložbe otvaraju u svim delovima bivše Jugoslavije, u Kninu, Sarajevu, Zagrebu, Banjaluci i drugim gradovima.

Dačić je rekao da su počinioci zločina u Podujevu osuđeni i dodao da je važnije od izvinjenja da svi koji su odgovorni za zločine nad civilima u bivšoj Jugoslaviji budu osuđeni.

Direktorka Kulturnog centra Beograd Mia David je ocenila da izložba otvara novo poglavlje u posleratnim odnosima Prištine i Beograda. 
 Izložba Fatosa Jehone i Sarande Bogujevci predstavlja svojevrsnu ličnu ispovest i omaž nevinim žrtvama ratova. 

Izložba se u formi umetničke instalacije bavi zločinom rezervne jedinice MUP-a Srbije Škorpioni u Podujevu u martu 1999. godine, kada je streljano 14 članova porodice Bogujevci i Durići, dok je petoro dece preživelo napad. Otvaranje izložbe, koju su posetili Dačić i brojne ličnosti javnog i intelektualnog života, proteklo je uz jako policijsko obezbeđenje.

 
 

Grupa od više od dvadeset pripadnika uglavnom desničarskih organizacija protestovala je večeras protiv ove izložbe, a policija je udaljila osobe koje su se okupile ispred Kulturnog centra Beograda u Knez Mihailovoj ulici. 

 Policija nije privela nikoga iz grupe osoba koje su protestovale, rečeno je večeras Tanjugu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

 
 

Okupljene su sa stepenica ispred Kulturnog centra Beograda opkolili policajci sa opremom za razbijanje demonstracije i, bez upotrebe sile, jednostavno pomerili ka nekadašnjem restoranu ''Ruski car".

 
 

Osim povika "Izdaja, izdaja" i "Kosovo je Srbija", tokom udaljavanja te grupe nije bilo drugih incidenata. Prethodno je iz grupe koja je protestovala nekolicina njih dobacivala onima koji su došli da pogledaju izložbu. Na ulazu u Kulturni centar Beograda takođe su, policajci u civilu, koji preventivno proveravaju sve koji žele da pogledaju izložbu.

28. marta 1999. godine u Podujevu pripadnici Škorpiona ubili su četrnaest članova dve porodice, među njima i dvogodišnje dete. Petoro teško povređene dece je preživelo, među njima i Saranda, Jehona i Fatos. 

 
 

Izložba predstavlja rekonstrukciju dnevnog boravka u kući porodice Bogujevci, bolničke sobe u kojoj su posle ranjavanja ležali Fatos, Jehona i Saranda Bogujevci i sudnice u kojoj su svedočili protiv pripadnika jedinice "Škorpioni". 

Autori izložbe, Saranda, Jehona i Fatos Bogujevci, koji su u vreme zločina imali 13, 11 i 12 godina, svedočili su u julu 2003. godine pred Većem za ratne zločine u Beogradu u postupku protiv člana jedinice Škorpioni Saše Cvjetana.

U septembru 2003, preživeli članovi porodice Bogujevci započeli su u Kanadi kampanju za privođenje pravdi pripadnika Škorpiona Dejana Demirovića, koji je izručen Srbiji. 

Demiroviću je suđeno u Beogradu, sa još četvoricom optuženih, ali je on u zamenu za povlačenje optužnice dobio status svedoka- saradnika, dok su ostali osuđeni 2009. godine na po 20 godina zatvora. 
 

 

autor: VM izvor: B92/Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side