Dačić: Visok nivo odnosa sa Španijom
23.02.2020 Beograd

Dačić: Visok nivo odnosa sa Španijom

Dačić: Visok nivo odnosa sa Španijom Foto: Beta / Ognjen Stevanovic
Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija i Španija imaju privilegovane odnose bez otvorenih pitanja i da koliko je visok nivo tih odnosa pokazuje to što je novi državni sekretar za evropske poslove ministarstva inostranih poslova Španije Huan Gonzales Barba Pero za svoju prvu zvaničnu posetu odabrao Srbiju.

Dačić je u Ministarstvu inostranih poslova novinarima rekao da Španija ima čvrst stav da ne priznaje jednostrane akte kao ni jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ali i da je Srbija dobila pomoć oko otvaranja poglavlja u pregovorima za pridruživanje EU.

"Imali smo veoma dobre odnose sa bivšim ministrom spoljnih poslova Španije Žozepom Borelom, imamo redovne političke i bilateralne konsultacije, dobru saradnju u oblasti odbrane kao i pola milijarde evra robne razmene sa Španijom u 2018. godini", kazao je Dačić.

Španski državni sekretar za evropske poslove je rekao da Španija oseća posebnu odgovornost kada je reč o dešavanjima u Srbiji i nabalkanu i zbog toga što je novi šef evropske diplomatije Borel- Španac i zato Španija želi da doprinese ponovnom uspostavljanju dijaloga između Beograda i Prištine.

"Znamo da je dijalog prekinut novembra 2018. godine zbog tarife od 100 odsto za proizvode iz Srbije. Dijalog mora da se obnovi na način kakav je bio pre toga jer ovakvim stanjem je oštećena ne samo Srbija već i druge članice Cefte", rekao je Gonzales Barba Pero odgovarajući na pitaja i dodao da "sve strane a pogotovo kosovska moraju da razmisle o svojim postupcima. "

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Dačić je rekao i da su, prema informacijama ministarstva do sada evakuisana dva putnika sa kruzera "Dajmond princes" i jedan član posade iz Srbije koji je prevezen letelicom italijanske vlade i sad se nalazi u vojnoj bazi u italiji.

Dačić je rekao da se na tom kruzeru nalazi još 11 članova posade iz Srbije ali da niko nije zaražen koronavirusom.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side