14.09.2018 | 13:46h ► 22:17h Beograd/Berlin

Dačić: Za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu

Dačić: Za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu Foto: Zoran Raš
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas na skupu u Berlinu da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i da smatra da je Evropska unija najboji okvir za zemlje regiona.

"Za Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, jer to omogućava održiv razvoj i same Srbije", rekao je Dačić na ceremoniji u Berlinu povodom 20 godina udruženja berlinskih privrednika.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, u diskusiji na temu "Zapadni Balkan u Evropi - mogućnosti i izazovi", Dačić je istakao da Srbija čvrsto veruje da je "EU najbolji okvir za sve zemlje regiona i da će se u njoj najlakše ostvariti pojedinačni interesi svake zemlje ponaosob".

"Procesi evro-integracije, jačanja regionalne saradnje i unutrašnjih reformi u zemljama Zapadnog Balkana su u velikoj meri komplementarni," rekao je Daćić.

Kako je dodao evropska perspektiva Zapadnog Balkana suštinski je uticala na unapređenje regionalne saradnje i doprinela da se mnoga otvorena pitanja rešavaju dijalogom.

Srpski ministar je ukazao da su se pred EU pojavili izazovi kao što je Bregzit, kriza s migrantima i dileme o njenoj budućnosti, i da to predstavlja izazove i za Zapadni Balkan, a ocenio je da je najbolji način da se oni prevaziđu jačanjem uzajamnih veza i stavljanjem naglaska na ono što zemlje povezuje.

"Srbija je opredeljena da u odnosima sa susedima i zemljama regiona promoviše 'pozitivnu agendu' - orijentisanu ka budućnosti i nastoji da se u odnosima sa svim zemljama regiona težište stavi na razvoj ekonomske i drugih vidova uzajamno-korisne saradnje", rekao je Dačić dodajući da bi to moglo da doprinese stvaranju povoljne ukupne klime u regionu.

Zbog toga je Srbija podržala nemačku inicijativu za pokretanje takozvanog Berlinskog procesa, rekao je Dačić i dodao da agenda povezivanja (Connectivity Agenda) predstavlja jedan od ključnih stubova Berlinskog procesa u celini.

Nabrojao je među rezultatima Berlinskog procesa uspostavljanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih, Sporazum o osnivanju Transportne zajednice u Jugoistočnoj Evropi, i uspostavljanje Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, i rekao da Srbija želi da sa Nemačkom dodatno unapredi i produbi ekonomske veze i veruje da u ekonomskoj oblasti mogu da se postignu još bolji rezultati.

Kako je naveo u periodu januar-jul 2018. godine ukupna robna razmena dve zemlje iznosila je 2,83 milijarde evra, dok je u 2017. godini robna razmena prvi put premašila iznos od četiri milijarde evra sa 4,34 milijarde evra, što predstavlja povećanje od 10,3 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Takođe je ukazao da u Srbiji posluje više od 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 47.000 radnika.

"Ubeđen sam da će ovakvi impresivni rezultati i pozitivna iskustva vaših poslovnih ljudi i za vas koji ste danas ovde prisutni biti podstrek da ozbiljno razmotrite poslovanje u Srbiji", rekao je Dačić.

On je pozvao prisutne da posete Srbiju i da se uvere da je spremna da ponudi povoljne uslove poslovanja.

Ukazao je da je Srbija na svom putu ka punopravnom članstvu u EU sprovela niz reformi u ekonomskoj, ali i u oblastima vladavine prava, funkcionisanja državnih i lokalnih organa uprave, digitalizacije i slično i stvorila povoljne uslove za poslovanje i investiranje stranih kompanija.

 

Dačić: Srbija se apsolutno protivi formiranju oružanih snaga Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija apsolutno protivi formiranju oružanih snaga Kosova jer je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i ugrožava bezbednost na Kosovu.

"To apsolutno ugrožava bezbednost i stabilnost na Kosovu", rekao je Dačić.

On je dodao da Rezolucija SB UN 1244 kao oružane snage predviđa samo Kfor i upitao čemu bi vojska Kosova služila pored Kfora.

Dačić je ocenio da se, prema reakcijama NATO i SAD, vidi da nisu zadovoljni načinom na koji Kosovo formira vojsku.

Prema njegovim rečima, NATO i SAD traže da se formiranje oružanih snaga Kosova izvede kroz ustavne promene i da to ne može da se dogodi bez predstavnika Srba u skupštini Kosova.

Vlada Kosova juče je usvojila tri predloga zakona koji se odnose na transformaciju bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija apsolutno protivi formiranju oružanih snaga Kosova jer je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i ugrožava bezbednost na Kosovu."To apsolutno ugrožava bezbednost i stabilnost na Kosovu", rekao je Dačić.

Dodao da je predlog o formiranju vojske Kosova još jedan udarac na mirovni proces i da to rade one snage koje se protive pronalaženju trajnog rešenja.

Upitan kako bi to uticalo na dijalog, Dačić je rekao da su svi govorili da treba naći rešenje, a da sada, kada se prema njegovim rečima, traga za nekim konačnim rešenjem, svi se trude da opstruišu dijalog, "jer su valjda očekivali da će se završiti priznavanjem nezavisnosti Kosova" i dodao da od toga "nema ništa".

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Ivan Vejvoda: Mir ima visoku cenu Intervju Ivan Vejvoda: Mir ima visoku cenu

  Kako do dogovora Beograda i Prištine, šta je poručeno sa obeležavanja 100. godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, o stanju u Evropi i Americi, za Novi magazin govori Ivan Vejvoda

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Agencijsko zapošljavanje -- Kontrola za lizing radnika -- U skladu sa filozofijom fleksibilizacije rada, agencijsko zapošljavanje postaje sve češći model radnog angažovanja. Dosad su radnici “na lizing” bili van svakog zakona, a Nacrt zakona o agencijskom zapošljavanju predviđa im ista prava za vreme dok rade kao i drugim zaposlenima. Najveća prepreka tome biće uobičajeno nepoštovanje zakona. Piše: Jelka Jovanović

 • Odbijena ostavka Vladimira Kostića Odbijena ostavka Vladimira Kostića

  Većina članova Srpske akademije nauka i umetnosti nije prihvatila ostavku koju je ponudio predsednik Vladimir Kostić, zbog čega će on nastaviti da obavlja tu funkciju.

 • Ratko Mladić se uključio u program TV Hepi, poručio Šešelju da smrša Ratko Mladić se uključio u program TV Hepi, poručio Šešelju da smrša

  Ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji se nalazi na izdržavanju doživotne kazne zatvora zbog ratnih zločina u BiH, uključio se danas telefonskim putem u jutarnji program Televizije Hepi, gde je razgovarao sa gostima u studiju.

 • Poverenik pita PIO: Da li su predsedniku dostavljeni podaci o penzionerima? Poverenik pita PIO: Da li su predsedniku dostavljeni podaci o penzionerima?

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora u PIO fondu i Generalnom sekretarijatu predsednika Republike nakon što su pojedinim korisnicima penzije počela da stižu pisma od predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa oznakom Srpske napredne stranke (SNS).

 • MUP: Uhapšeno 20 osoba, među kojima i pet policajaca MUP: Uhapšeno 20 osoba, među kojima i pet policajaca

  Policija je u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima u više odvojenih akcija uhapsila 20 osoba, među kojima i pet policajaca, i podnela krivične prijave protiv još 15 osoba zbog sumnje da su od 2013. godine oštetili državni budžet, Republički fond PIO i druga pravna lica za oko milion evra, saopštio je danas MUP.

 • U Srbiji sutra oblačno i uglavnom suvo vreme U Srbiji sutra oblačno i uglavnom suvo vreme

  U Srbiji će sutra tokom dana biti umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo vreme, a ujutru je ponegde moguć slab mraz, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Drobnjak: Tražiću uvođenje putarina na magistralnim putevima za kamione Drobnjak: Tražiću uvođenje putarina na magistralnim putevima za kamione

  Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je danas da će od Vlade ponovo tražiti povećanje putarina na auto putevima za 10 odsto, ali i uvođenje naplate putarina na magistralnim putevima za vozila teža od 7,5 tona.

 • Antić: Sve je spremno za grejnu sezonu Antić: Sve je spremno za grejnu sezonu

  Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je jutros da su sve toplane u Srbiji spremene za predstojeću grejnu sezonu i da građani nemaju razloga za brigu pošto je snabdevanje energenatima normalno.

 • SzS: Ne odustajemo od otkrivanja svih činjenica u aferi Promenada SzS: Ne odustajemo od otkrivanja svih činjenica u aferi Promenada

  Sаvez zа Srbiju saopštio je danas da neće odustаti od zаhtevа dа se jаvnosti predoče sve činjenice u аferi "Promenаdа" i da će nastaviti da zahtevaju da odgovorni za izgradnju tržnog centra u Novom Sadu, budu i primereno kažnjeni.

 • Stefanović: Zadatak je sprečiti ugrožavanje Srba na Kosovu Stefanović: Zadatak je sprečiti ugrožavanje Srba na Kosovu

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je jutros, posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, da je naročito sagledavana bezbednosna situacija na Kosovu i da je zadatak sprečiti da "scenario" tamošnjih dešavanja dovede do nekog novog egzodusa sa tog prostora.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side