03.10.2012 | 15:04h ► 20:50h Beograd

Parada zabranjena, Dačić to vidi kao pobedu a ne kao poraz

Parada zabranjena, Dačić to vidi kao pobedu a ne kao poraz
"Parada ponosa" kao i svi ostali skupovi najavljeni za subotu, 6. oktobra zabranjeni su, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obrazložio je ovu odluku mogućim sukobima i narušavanjem javnog reda i mira.

"Smatramo da su Srbiji u ovom trenutku najmanje potrebni sukobi i žrtve i da su se zato stekli svi uslovi da se zabrane svi skupovi najavljeni za 6. oktobar, uključujući i šetnju u okviru takozvane Parade ponosa, kao i svi skupovi protiv Parade ponosa", rekao je Dačić u izjavi dostavljenoj medijima.

Dodao je da to znači i odlaganje fudbalskih utakmica koje su najavljene za 6. oktobar u Beogradu, a sve u cilju da se sačuva stabilni javni red i mir.

To je pobeda a ne poraz!

Dačić je nekoliko sati nakon zabrane Parade ponosa rekao da to ne predstavlja za Srbiju poraz, već pobedu.

Na pitanje novinara da li je zabrana parade poraz za Srbiju, Dačić je odgovorio da nije, već je to "pobeda za Srbiju" i dodao da će "subota biti miran dan".

Premijer je, na prijemu koji je nemački ambasador u Srbiji Hajnc Georg Vilhelm priredio u rezidenciji povodom Dana ujedinjenja Nemačke, izjavio da će radije prihvatiti kritike zbog odluke da se zabrani parada, nego da tog dana u Beogradu bude žrtava.

Dačić je dodao i da "niko neće nikome govoriti šta treba da se desi u Beogradu, ni Evropska unija, ni druge zemlje sveta, niti ijedna ekstremistička ili radikalna organizacija."

"Setite se pre dve godine kako je Beograd izgledao. Nećemo dozvoliti da Beograd više tako izgleda. S druge strane, i Evropska unija, ako misli da je to uslov za ulazak u EU, neka kaže. Ako nam od toga zavisi datum za otpočinjanje pregovora, nema problema. Koliko vidim za njih to ne zavisi od toga. Postoje za njih bitnije teme", rekao je Dačić.

On je podsetio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, po zakonu, ovlašćeno i dužno da donese takvu odluku u slučaju da bezbednosne procene ukazuju na probleme, ističući da u ovom slučaju "to nema nikakve veze sa ljudskim i građanskim pravima i slobodama".

"Potvrda za to jeste i manifestacija koja se nesmetano odvija ovih dana. Čak i tako kontroverzni događaji kao što je ova izložba, za koju zaista mislim da je direktna provokacija", istakao je premijer Srbije, govoreći o manifestaciji gej i LGBT aktivista - "Nedelja ponosa", u okviru koje je večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu otvorena izložba švedske umetnice Elizabet Olson Valin.

Vučić: Brinemo o građanima

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras, povodom odluke o zabrani "Parade ponosa", zakazane za 6. oktobar, da država brine o bezbednosti svih svojih građana, njihove imovine i da će to uvek činiti.

"Država brine o bezbednosti svih svojih građana, država brine o bezbednosti imovine svih svojih građana i država će to uvek činiti", odgovorio je Vučić na pitanje novinara, u Domu vojske na likovnoj izložbi povoodm Nedelje kulture Iraka, Srbije kakvu je poruku država poslala odlukom o zabrani Parade, zakazane za 6. oktobar.

Prajd: Država poklekla pred huliganima

Član organizacionog odbora "Prajd 2012“ Boban Stojanović izjavio je da je zabrana održavanja "Parade ponosa" pokazuje da je država i ovoga puta poklekla pred huliganima i nasiljem.

On je u izjavi Tanjugu podsetio da se isto desilo i prošle godine i da je problem sa huliganima i nasiljem isti i sada, odnosno "kako se izboriti sa koncentrisanim nasiljem u narednom periodu".

"Nije najveći problem što nećemo da šetamo 6. oktobra već kako ćemo se izboriti sa koncetrisanim nasiljem tokom cele godine", rekao je Stojanović.

On je dodao da organizacioni odbor "Prajda 2012" još uvek nije zvanično obavešten da je "Parada ponosa" zabranjena, dodavši da će to verovatno biti urađeno tokom dana.

Kacin: Dovedena u pitanje vladavina prava 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas da je odluka o zabrani Parade ponosa, zakazane za 6. oktobar u Beogradu, politička odluka i da dovodi u pitanje vladavinu prava u Srbiji.

Kacin je u pisanoj izjavi naveo da zabrana predstavlja još jednu propuštenu šansu za Srbiju i održava sliku koju država ne zaslužuje.

"Uveren sam da je država mogla da osigura bezbednost svih učesnika Parade da je bilo potrebne volje. Zabranom parade je oduzeta prilika srpskoj policiji da pokaže svoju profesionalnost i sposobnost da održava javni red i mir", rekao je Kacin.

On je kazao da duboko žali što sloboda izražavanja i okupljanja, koja predstavlja temelj svih evropskih demokratija, nije zagarantovana svim građanima Srbije.

"Politička poruka Vlade i njenih organa koja je danas upućena građanima Srbije i LGBT manjini je shvaćena i biće ocenjena na odgovarajući način u Evropskom parlamentu i, uveren sam, ostalim institucijama Evropske unije", naveo je Kacin.

Amerika razočarana 

Sjedinjene Američke Države su razočarane odlukom Vlade Srbije da drugu godinu zaredom otkaže održavanje Parade ponosa, rečeno je Tanjugu u vašingtonskoj administraciji.

Zvaničnik Stejt departmenta je u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga istakao da  SAD snažno podržavaju prava svih pojedinaca da se mirno okupljaju i slobodno izraze svoje stavove, i dodao da je Vašington razočaran odlukom vlasti u Srbiji.

"SAD pridaju veliki značaj zaštiti ljudskih prava i sloboda svih ljudi, uključujući lezbejsku, gej, biseksualnu i transeksualnu zajednicu širom sveta", rekao je Tanjugov sagovornik.

On je podsetio na stav američke državne sekretarke Hilari Klinton, koja je rekla da su "gej prava ljudska prava". "Ljudska prava pripadaju svima i prevazilaze sve kulture i tradicije", dodao je zvaničnik Stejt departmenta.

Petrušić: Nespremnost države 

Poverenica za zastitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da zabrana održavanja ovogodišnje Parade ponosa predstavlja izraz nespremnosti države da zaštiti ustavno pravo na mirno okupljanje i slobodu
govora.

"Zabrana istovremeno pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji i koliko se malo učinilo svih ovih godina na promovisanju vladavine prava i kulture mira i tolerancije", rekla je poverenica. 

Prema njenim rečima, takvom odlukom, višegodišnje raspirivanje mržnje i netrpeljivosti prema LGBT osobama, široko rasprostranjeno nasilje, pretnje nasiljem i brojni teški oblici diskriminacije dostigli su kulminaciju i ostvarili cilj.

Skandalozna odluka o zabrani Parade 

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS), takođe je osudio odluku o zabrani održavanja Parade ponosa, ocenivši je skandaloznom i da je doneta iz dva razloga. Prvi je, kako smatraju, "da država ne kontroliše sve delove sektora bezbednosti, pa ne može kroz lanac komandovanja da pošalje naredbu o zaštiti građana koji koriste svoje Ustavom zagarantovano pravo na okupljnje, čime Srbija postaje slaba država i regionalna bezbednosna pretnja".

"Drugi je da aktuelna vlast koristi usluge sa njom povezanih paravojnih formacija, koje se pogrešno nazivaju ekstremistima, huliganima i navijačkim grupama, čije smo organizovano delovanje videli 2010. godine u Beogradu i 2011. godine na severu Kosova, za realizaciju svojih političkih ciljeva koje ne sme javno da artikuliše", tvrde u CEAS. 

U toj organizaciji smatraju da je drugi scenario verovatniji i da "među spomenute usluge spadaju: ovogodišnje zastrašivanje građana nasiljem u slučaju organizovanja Parade u cilju povećanja antagonizma građana prema LGBT zajednici, prebijanje učesnika parade i uništavanje gradske imovine pre dve godine..."

Suština tih akcija je, kako smatraju, da Srbija i formalno odustane od evropskih integracija i da se što više približi "ruskom autoritarnom modelu vlasti".

"Deo odgovornosti za ovakvo stanje u Srbiji snosi i Zapadna međunarodna zajednica koja nema koherentan pristup podrške demokratizaciji Srbije, a pogotovu ne podršci reformi sektora bezbednosti, već pre svega sprovodi svoje partikularne interese, i pored još uvek visokog stepena podrške javnosti evropskim integracijama", dodaju u CEAS. 

U CEAS se nadaju i da će Evropska komisija u ovogodišnjem Izveštaju o napretku veću pažnju posvetiti položaju i stepenu reformisanosti sektora bezbednosti u Srbiji. 

autor: RF/AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar (4) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 3.10.2012, 23:11h olga (2)

  Dačić je u pravu to i jeste pobeda mračnih sila devedesetih na čelu sa vrhom srpske pravoslavne crkve.Moje je mišljenje da narod koji je poluobrazovan nije ni svesan šta ga tek čeka;iz prošlosti su slabo šta naučili.bojim se da će Srbija pasti u izolaciju goru nego za vreme Miloševića i da bukvalno niko neće ni dinar uložiti u investicije,a da će zaposlenost tek porasti.Beli šengen će sasvim sigurno biti ukinut.Narod ima vlast kakvu zaslužuje;tek će se beda nadviti nad Srbijom.Birali ste sada gledajte kako će te bukvalno preživeti.Gde crkva sa najgorim talogom ovog društva vodi državnu politiku nema ništa ni od te države ni od tog naroda.To je dno dan.

 • 3.10.2012, 22:59h ivana matic

  Uverena sam da je ovo jasan slika stavova i opredeljenja lica na trenutnoj vlasti u zemlji. Jadno je kako se nema sluha za najobicnija prava drugacijih na svoju slobodu...Sta li oni kome smetaju, kao i bezbroj drugih diskriminisanih ljudi u Srbiji i svuda. Ja to cak ne bih povezivala ni sa clanstvom u EU, to je jednostavno odraz nivoa kulture i svesti onih na vlasti a i naroda uopste... Tuzno i jadno...

 • 3.10.2012, 22:16h jelka

  Gradjani Srbije, stitice i vas vlast od vasih prava, samo necete imati kome da se jadate jer vam je ovo pobeda. Kakva pobeda takvi i pobednici. Bedno!

 • 3.10.2012, 18:01h ALEKSANDAR

  Hvala dragom BOGU,za zabranu''PARADE PONOSA''Duo KACIN-PETRUŠIĆ,kaže ugrožena prava,a ja pitam kakva prava na ovu bedu i nemanštinu i uskoro glad,bose i gole.Kakva država,po tom''duetu''treba da bude?Da se slušaju vlastodršci''Evropske unije'',kome Srbija treba da polaže račune-KACINU,dosta je takvih vlastodržaca,koji bi da kreiraju i dalje kroje sudbinu SRBIJe,što je nedopustivo...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side