13.07.2018 | 09:58h ► 18:20h Beograd

Sud oslobodio pripadnike JSO za organizovanje pobune 2001. godine

Sud oslobodio pripadnike JSO za organizovanje pobune 2001. godine Foto: pixabay
Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas bivše pripadnike Jedince za specijalne operacije (JSO) optužbi za organizovanje oružanje pobune 2001. godine.

Sud je doneo jednoglasno odluku kojom su oslobođeni nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija koji nije prisustvovao izricanju presude, bivši komadant Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović i Mića Petraković.

Predsedavajući sudskog veća Dragomir Gerasimović rekao je da je oslobađajuća presuda doneta posle detaljnog uvida u materijalne dokaze i iskaze svedoka na osnovu kojih je zaključeno da nije reč o pobuni, već o protestu.

"Nema dokaza da su krivi za oružanu pobunu", kazao je Gerasimović.

On se pozvao na stenograme sa sednice vlade i 61. i 62. sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kojima je predsedavao premijer Zoran Đinđić i komisije koja je na kojima je konstatovano da nije bila ugrožena bezbednost države i da se na njima korišćena reč protest, a ne pobuna.

U prilog svojoj presudi, on je kazao da vlada nije proglasila vanredno stanje i da ;službe bezbednosti nisu stavljene u borbenu gotovost.

Gerasimović je kazao i da o odusustvu rekacije vrha države govori i činjenica da je Đinđić došao na krsnu slavu Jedinice s maloletnim sinom, a da je ministar policije odlikovao odlikovao komadnta JSO i druge pripadnike Jedinice.

Dodao je i da nije bila ugrožena bezbednost građana, o čemu prema njegovim rečima svedoče zabeleženi video materijali.

On je naveo da su bivši pripadnici Surčinskog klana svedočili na osnovu posrednih dokaza tokom postupka.

Kazao je i da su svedočenja Čedmora Jovanovića i bivšeg ministra Dušana Mihajlovića bila u suprotnosti s dokazima i da su u pitanju "naknadna sećanja".

"Da nije bilo oružane pobune u tome govori u prilog kako se ponašala država Turska u takvoj situaciji, ovde su takve rekacije izostale", kazao je sudija.

U završnim rečima tužilaštvo za organizovani kriminal tražilo je da svi optuženi budu osuđeni na zatvorske kazne, dok je odbrana predlagala oslobađajuću presudu jer po njima nije bilo pobune, već je reč o protestu.

Po optužnici tužilaštva od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO je otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i tadašnjeg premijera Đinđića, da prekine pobuna.

Operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput 10. novembra Novi Sad-Subotica, a 12. novembra autoput kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici i dodaje da su crvene beretke imale nameru da zauzmu zgradu vlade, aerodrom i zgradu teelvizije.

Pobuna JSO je označavana kao uvod u ubistvo premijera Đinđića, za šta zatvorske kazne od 40 godina služe Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović.

Pobuna JSO je okončana pošto je Đinđić pristao na kompromis i smenio načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mihajlovića i na njihova mesta postavio Andriju Savića i Milorada Bracanovića, bliskog Ulemeku.

Formalni razlog za pobunu bio je hapšenje braće Banovića, optuženih pred Haškim tribunalom.

Sudski proces počeo je 2012. godine, a stranke u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Protiv optuženog Dušana Maričića potupak je razdvojen, jer je veštačenjem utvrđeno da zbog lošeg zdravstvenog stanja ne može da prati suđenje.

 

Advokati: Ispravna oslobađajuća presuda, sada će građani plaćati političke ambicije

Advokati oslobođenih pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) ocenili su danas da Specijalni sud u Beogradu pravilno cenio i utvrdio činjenično stanje, a da će sada poreski obveznici platiti tuđe političke ambicije.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je ranije danas bivše pripadnike JSO optužbi za organizovanje oružanje pobune 2001. godine.

Sud je doneo jednoglasno odluku kojom su oslobođeni nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija koji nije prisustvovao izricanju presude, bivši komadant Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović i Mića Petraković.

Branilac Zvezdana Jovanovića, advokat Velimir Jakć istakao je da je sud pravilno utvrdio činjeničeno stanje da u radnjama optuženih nema elemenata krivičnog dela oružana pobuna.

"Sud je u usmenom izlaganju to dobro obrazložio, posebno želim da naglasim da je naveo da nije verovao nekim zaštićenim svedocma i političarima, a koji su i trenutno na političkoj sceni, jer su njihova svedočenja posredna saznaja i nemaju veze sa kritičnim događajem", rekao je novinarima Jakić.

Branilac Dragiše Radića, adokat Miro Jovanović kazao je da je on "kumio i molio" sud da prihvati reči premijera Zorana Đinđića i stav vlade da je u pitanju protest, a ne pobuna.

"Sada će parama poreznika da se plaćaju nečije tuđe političke ambicije, a kroz nesporan dokument izvšne vlasti je utvrđeno da nikave pobune nije bilo", rekao je Jovanović.

Predsedavajući sudskog veća Dragomir Gerasimović rekao je da je oslobađajuća presuda doneta jednoglasno, posle detaljnog uvida u materijalne dokaze i iskaze svedoka na osnovu kojih je zaključeno da nije reč o pobuni, već o protestu.

"Nema dokaza da su krivi za oružanu pobunu", kazao je Gerasimović.

On se pozvao na stenograme sa sednice vlade i 61. i 62. sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kojima je predsedavao premijer Đinđić i komisije koja je na kojima je konstatovano da nije bila ugrožena bezbednost države i da se na njima korišćena reč protest, a ne pobuna.

U prilog svojoj presudi, on je kazao da vlada nije proglasila vanredno stanje i da službe bezbednosti nisu stavljene u borbenu gotovosti.

On je naveo da su bivši pripadnici Surčinskog klana svedočili na osnovu posrednih dokaza tokom postupka, a da su svedočenja Čedmora Jovanovića i bivšeg ministra Dušana Mihajlovića bila u suprotnosti s dokazima i da su u pitanju "naknadna sećanja".

Tužilaštvo za organizovani kriminal u ovom postupku tražilo je da sud optuženima zbog oružane pobune izrekne kazne zatvora od tri do 12 godina.

Suđenje je počelo 2012. godine, a pobuna JSO je označavana kao uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

 

Jovanović: Presuda ne može da poništi činjenicu da je pobuna JSO bila uvod u ubistvo Đinđića

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) saopštio je danas, reagujući na oslobađajuću presudu pripadnicima Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog pobune,da nikakva presuda ne može da poništi "ono što je bilo jasno ipre 17 godina", da je ta pobuna bila uvod u ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine i da danas "likuju" direktni pomagači Đinđićevim ubicama.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas bivše pripadnike JSO optužene za organizovanje oružane pobune 2001. godine. Oslobodođeni su nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović, Mića Petraković.

Ulemek i Jovanović su osuđeni na po 40 godina zatvorske kazne zbog ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine.

"Oni koji danas likuju su advokati, saradnici mafije, portparoli kriminalnih klanova, političari koji su tada radili protiv Vlade Zorana Đinđića, ali oni ne mogu pobeći od onoga što i mi i oni znamo – da su direktni pomagači ubicama Zorana Đinđića i nema te sudske presude koje će ih od toga osloboditi", naveo je Jovanović.

On je rekao da je "zločinačko udruženje" koje su i tada i danas činili političari, advokati, delovi tajne i javne policije, kojima, prema njegovoj oceni, nije odgovaralo da Srbija bude moderna država, već se oslanjali na režim nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, izveli JSO na ulice u novembru 2001. i nekoliko puta pokušali da ubiju Đinđića i planirali ubistva njegovih saradnika.

"Oni su pucali 12. marta 2003. godine", naveo je Jovanović i dodao "Naša je obaveza da na to podsećamo i neće nas sigurno nemušta obrazloženja presude, koja smo čuli i danas, sprečiti u tome".

On je dodao da LDP ima obavezu prema onome što je radio Đinđić i prema ljudima koji su se borilida se sazna sve o činjenicama koje su pratile atentat na njega i da nemaju pravo da odustanu od traganja za istinom o svemu što je prethodilo činu ubistva premijera Srbije.

Prema optužnici tužilaštva, JSO je od 9. do 17. novembra 2001. otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera, da prekinu pobunu.

Operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput 10. novembra Novi Sad-Subotica, a 12. novembra autoput kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost JSO za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora Državne bezbednosti Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.Takvim postupanjem JSO, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side