12.03.2013 | 00:02h ► 13:21h Beograd

Decenija od ubistva Zorana Đinđića (FOTO)

Decenija od ubistva Zorana Đinđića (FOTO)
Danas se navršava decenija od ubistva premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke Zorana Đinđića.

 

 

 

Venac je na Novom groblju u Beogradu na desetogodišnjicu ubistva položila majka ubijenog premijera Mila Đinđić.

U ime Đinđićeve vlade bivši ministri Aleksandar Vlahović, Gordana Matković, Slobodan Milosavljević i Dragoslav Šumarac.

Venac je položio i Đinđićev naslednik na mestu premijera i lidera Demokratske stranke Zoran Živković.

Počast Đinđiću odala je i delegacija Ujedinjenih regiona Srbije (URS) kojus u činili predsednik te stranke Mlađan Dinkić, članica Predsedništva Verica Kalanović i portparol Marko Selaković.Vence i cveće su položili i brojni članovi Đinđićeve Demokratske stranke i građani Srbije.

Članovi Vlade Srbije, koje je predvodio premijer Ivica Dačić, položili su danas venac ispred ulaza u zgradu Vlade, na mestu na kom je premijer Zoran Đinđić
ubijen pre deset godina.

Predstavnici vlade nisu davali izjave za medije.

Supruga i sin ubijenog premijera Zorana Đinđića, Ružica i Luka Đinđić, obišli su danas njegov grob, neposredno pošto su prvom demokratskom premijeru, na tom mestu, čelni ljudi Demokratske stranke (DS) i Liberalno demokratske partije (LDP) odali poštu i zapalili sveću.

Na desetu godišnjicu od Đinđićevog ubistva, na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana, počast prvom demokratskom premijeru odali su Dragan Đilas, Čedomir Jovanović, Bojan Pajtić, Boris Tadić, Nataša Mićić, Nenad Milić i drugi političari.

Šetnja za Zorana

Pristalice i članovi Liberalno-demokratske partije (LDP) krenuli su danas, nešto pre 12 sati, u tradicionalnu "Šetnju za Zorana".

Više hiljada ljudi, koji su krenuli ispred sedišta LDP-a u Siminoj ulici u Beogradu, predvode predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, ministar Rasim Ljajić, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, istoričarka Latinka Perović i drugi.

Veliki broj građana nosi ruže i sveće koje će zapaliti ispred zgrade Vlade Srbije, na mestu gde je ubijen premijer.Kolona se na Terazijama srela sa pristalicama i članovima Demokratske stranke a  onda su zajedno krenuli ulicom Kralja Milana i Kneza Miloša ka zgradi Vlade Srbije.

Posle polaganja venaca, kolona će krenuti ka Aleji velikana gde je Đinđić sahranjen.

Jovanović i Đilas položili vence

Lideri LDP-a Čedomir Jovanović i DS-a Dragan Ðilas, položili su danas vence ispred Vlade Srbije, mesta gde je pre deset godina ubijen bivši premije Zoran Ðinđić.

Jovanović je novinarima rekao da je ovo prilika i za dogovor "ne politika i političara, već svih nas koji ovde živimo".

On je naveo i da današnji dan podseća da pravda mora da bude zadovoljena, da su ubice u zatvoru, ali da je, kako je poručio, današnji dan dokaz da pravda nije u potpunosti zadovoljena.

"Mislim na političku pozadinu 12. marta, na one koji nisu spremni da preuzmu odgovornost zbog okolnosti koje su stvorili i atmosfere u kojoj je postalo normalno ubiti Zorana Ðinđića", rekao je Jovanović.

Ðilas je kazao da mu je drago što mnoge partije danas učestvuju u "Šetnji za Zorana".

"Naučio nas je šta znače reči nada i verovanje i svaki put kada je pao imao je snage da ustane", rekao je Ðilas.

autor: AM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side