05.10.2017 | 11:00h ► 11:27h Priština

Deda: Treća faza briselskog dijaloga trajaće dve godine

Deda: Treća faza briselskog dijaloga trajaće dve godine Foto: pixabay.com
Poslanik Skupštine Kosova Iljir Deda izjavio je da će treća faza dijaloga Prištine i Beograda trajati dve godine i da u tom roku treba da bude postignut pravno obavezujući sporazum Kosova i Srbije, prenela je danas RTK2.


"Treća faza dijaloga trajaće dve godine, jer 2019. godine počinje da se planira novi budžet EU koja je dala signale Srbiji i Crnoj Gori da će 2025. godine moći da se učlane," rekao je Deda u Severnoj Mitrovici i dodao da za to vreme treba da bude postignut i pravno obavezujući sporazum Kosova i Srbije.

Nakon postizanja pravno obavezujućeg sporazuma, po oceni Dede, do 2025. godine EU će posmatrati implementaciju sporazuma.

On je, na okruglom stolu "Dijalog Kosovo – Srbija u regionu Mitrovice" koji je organizovao Kosovski demokratski institut (KDI) u saradnji sa Centrom za zastupanje demokratske kulture (ACDC) govorio i o dva scenarija treće faze briselskog dijaloga.

"Dobar scenario je taj u kojem ćemo videti da postoji politički konsenzus u Prištini, da je koncept odgovorne većine počeo da se primenjuje svakodnevno, da posle sporazuma nema više antagonizma sa Srbijom, da sa tim sporazumom Kosovo postaje punopravan član međunarodne zajednice, da sporazum postaje pravno obavezujući tako što će garantovati da će ga SB usvojiti i time razvlastiti postojeću Rezoluciju 1244", rekao je Deda.

Po njegovoj oceni, negativni scenario treće faze dijaloga Beograda i Prištine bio bi onaj po kojem bi Kosovo ušlo u treću fazu bez političkog konsenzusa.

"To bi bilo politički podeljeno Kosovo, u takvim uslovima sporazum sa Srbijom ne verujem da bi stavio tačku na buduće antagonizme. Takva politika Prištine neće moći da izdejstvuje da Kosovo postane punopravni član međunarodne zajednice", naglasio je Deda.

Univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu izjavio je da je tokom dijaloga zvaničnika Beograda i Prištine u Briselu potrošeno mnogo novca i energije a da su rezultati na terenu mali.

Mitrovica je srž kosovsko - srpskih problema i to je pitanje koje treba rešiti da bi se rešavala i ostala pitanja, poručio je Spahiu.

On je dodao da je na terenu malo implementirano od sporazuma postignutih tokom dijaloga srpskih i kosovskih vlasti u Briselu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side