20.09.2018 Beograd

Dekani beogradskih fakulteta stali u odbranu reka Stare planine

Dekani beogradskih fakulteta stali u odbranu reka Stare planine Ilustracija / Foto: prtscr ytb
Grupa građana "Odbranimo reke Stare planine" saopštila je danas da su dekani pet fakulteta Beogradskog univerziteta u otvorenom pismu Vladi Srbije i javnosti izrazili zabrinutost za očuvanje prirodnih resursa, zbog planirane izgradnje malih hidroelektrana, posebno u zaštićenim prirodnim dobrima.

Pismo su potpisali dekani Šumarskog, Biološkog, Geografskog i Rudarsko-geološkog fakulteta, kao i direktor Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković".

Stručnjaci se protive izgradnji malih hidroelektrana, kako na Staroj planini, tako i na svim drugim planinama Srbije, a posebno u zaštićenim područjima.

Dekani i profesori u otvorenom pismu podržavaju planove Vlade Srbije da se električna energija dobijena iz fosilnih goriva u što većoj meri zameni energijom iz obnovljih izvora, ali naglašavaju da MHE tome daju veoma skroman doprinos, a pritom imaju nesagledivo velike negativne posledice.

Po njihovim rečima, izgradnja MHE, a posebno derivacionih MHE, dovela bi do uništenja dragocenih vodnih resursa, uključujući i jedinstveni biljni i životinjski, a posebno pastrmski fond.

Preporučeno je da se što pre zaustavi sadašnje uništavanje planinskih reka Srbije i izmeni ukupna energetska politika, zakonodavna regulativa, planska dokumenta, kao i svi regulacioni akti koji su doneti na štetu stanovništva, vodnih resursa i ukupne bioraznovrsnosti i georaznovrsnosti ekosistema Srbije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side