06.02.2019 Beograd

Dekanski saveta Filozofskog fakulteta: Brnabić omalovažava i narušava ugled fakulteta

Dekanski saveta Filozofskog fakulteta: Brnabić omalovažava i narušava ugled fakulteta Foto: prtscr ytb
Dekanski savet Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu saopštio je danas da su mišljenja i stavove koje je premijerka Ana Brnabić iznela u intervjuu televiziji Pink razumeli kao akt omalovažavanja delatnosti i narušavanja ugleda tog fakulteta i svih njegovih zaposlenih koji su javno podržali građanske proteste.

Članovi Dekanskog saveta su naveli da je premijerka neprihvatljivo govorila o Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i o nastavnicima i saradnicima Filozofskog fakulteta.

Svim građanima Srbije je zajamečeno pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, a članovi akademske zajednice imaju obavezu da javno istupaju i ukazuju na pojave koje ugrožavaju opšte interese društva zasnovanog na vladavini prava i socijalnoj pravdi, navelo je dekanski savet Filozofskog fakulteta.

"Ovaj vid delovanja članova akademske zajednice nije u suprotnosti sa njihovom naučnom i nastavnom delatnošću, već doprinosi očuvanju akademskog integriteta visokog obrazovanja", navedeno je u saopštenju.

Kao odgovor na tvrdnje premijerke o nezadovoljavajućim materijalno-tehničkim uslovima studiranja na Filozofskom fakultetu, članovi Dekanskog saveta ocenili su da Filozofski fakultet u Beogradu raspolaže svim potrebnim uslovima za uspešnu organizaciju i realizaciju nastave.

"Oslanjajući se na sredstva iz budžeta Republike i sredstva iz drugih izvora, Fakultet posvećeno radi na unapređivanju kvaliteta nastave, ali i materijalnih i tehničkih uslova za učenje i rad studenata i zaposlenih. Fakultet raspolaže respektabilnom organizacionom i tehničkom infrastrukturom u kojoj funkcioniše deset studijskih grupa, jedanaest biblioteka, jedanaest čitaonica, osam instituta, dvadeset osam istraživačkih centara i sedam laboratorija. Naše prostorije nisu prljave, studije nisu fiktivne, disertacije nisu plagirane i diplome nisu lažne", naveo je Dekanski savet Filozofskog fakulteta.

Televizija Pink je prenela da je Brnabić kazala da su studenti Filozofskog fakulteta do leta prošle godine imali čučavac i da profesore tog fakulteta to nije interesovalo.

"Da li je to nekog potreslo? Profesore to nije interesovalo, oni su imali normalan toalet. Mene je to interesovalo, Vlada se za to interesovala. Tamo smo pomagali grupi fantastičnih profesora sa FDU, od kojih se većina ne slaže sa nama, ali su i dalje fantastični", navela je Brnabić.

Dekanski savet je naveo da svaki student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ima pravo na zaštitu od diskriminacije po bilo kom osnovu.

"Diskreditovanje studenata koji se zapošljavaju ili volonterski angažuju u bilo kojoj organizaciji, pa i u Vladi Srbije, nespojivo je sa sistemom vrednosti i principima na kojima se zasniva nastavno-naučno i društveno delovanje Filozofskog fakulteta u Beogradu i svih njegovih zaposlenih. Iz tog razloga molimo premijerku Anu Brnabić da nas upozna sa relevantnim detaljima kako bismo, u skladu sa gorenavedenim vrednostima, zaštitili pravo našeg studenta na stručno usavršavanje i volontiranje u Vladi Republike Srbije, kao i pravo na slobodu mišljenja i izražavanja", naveo je Dekanski savet Filozofskog fakulteta.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Obradović: Farsa vlasti - donosi se zakon o veteranima, a otpuštaju odlikovani žandarmi Obradović: Farsa vlasti - donosi se zakon o veteranima, a otpuštaju odlikovani žandarmi

  Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je "farsa i marketinški trik" vlasti donošenje zakona koji rešava status ratnih vojnih veterana pred izbore, a da se vidi kako se oni stvarno ponašaju na slučaju davanja otkaza petorici pripadnika niškog odreda Žandarmerije zbog "nedostojnosti" da vrše tu dužnost, među kojima je i jedan pripadnik žandarmerije koji je ranjavan na dužnosti i dobitnik više priznanja i medalja.

 • EU o isporuci Pancira: Srbija treba da se ponaša u skladu sa svojim obavezama EU o isporuci Pancira: Srbija treba da se ponaša u skladu sa svojim obavezama

  Da bi napredovala na putu evrointegracija Srbiji je potrebno da usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije u skladu sa pregovaračkim okvirom, izjavio je danas za Glas Amerike Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borela.

 • Gradovi Balkana u petak zajedno zahtevaju čist vazduh Gradovi Balkana u petak zajedno zahtevaju čist vazduh

  U petak 28. februara u 18 časova, održaće se istovremeni javni događaj u devet gradova regiona koji staju zajedno u borbi za čist vazduh i zdravu životnu sredinu, navodi se u saopštenju incijative Ne davimo Beograd.

 • Beogradski biciklisti najavili blokadu Karađorđeve ulice Beogradski biciklisti najavili blokadu Karađorđeve ulice

  Beogradsko udruženje "Ulice za bicikliste" je najavilo za subotu popodne 30-minutnu blokadu Karađorđeve ulice u znak protesta zbog toga što je prolazak građana koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo, otežan ili sasvim onemogućen radovima na desnoj obali Save, u budućem naselju "Beograd na vodi" i njegovoj okolini.

 • Zelena stranka pozvala Nebojšu Zelenovića i Sašu Paunovića u koaliciju za parlamentarne izbore Zelena stranka pozvala Nebojšu Zelenovića i Sašu Paunovića u koaliciju za parlamentarne izbore

  Predsednik Zelene stranke Goran Čabradi pozvao je danas gradonačelnike Šapca Nebojšu Zelenovića i predsednika opštine Paraćin Sašu Paunovića da sa tom strankom uđu u koaliciju za "bolju, kulturniju i pristojniju" Srbiju i da kako je naveo, osim na lokalnim, učestvuju i na parlamentarnim izborima.

 • Krivična prijava vozaču bagera kojim je srušena berbernica u Novom Pazaru Krivična prijava vozaču bagera kojim je srušena berbernica u Novom Pazaru

  Novopazarska policija podnela je krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv 49-godišnjeg N.Š. koji je upravljao bagerom prilikom rušenja berbernice Ramiza Dugopoljca, u blizini Arap džamije, preneo je danas radio Sto plus.

 • Dačić naredna tri dana u poseti Kini Dačić naredna tri dana u poseti Kini

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boraviće u zvaničnoj poseti Kini od 26. do 28. februara, na poziv šefa kineske diplomatije Vang Jija.

 • Naučnice u Srbiji: Da li je nauka ženskog roda? Naučnice u Srbiji: Da li je nauka ženskog roda?

  Žene su u visokoobrazovnim i naučnim institucijama, a to podrazumeva da se njihov društveni i ekonomski status vrednuje na ravnopravan način, ali njihovo pozicioniranje nije isključivo problem rodne ravnopravnosti već rodne vidljivosti i predstavljanja na putu javnog integriteta. Iako su znanje, moć znanja i dostignuća neosporni, one se u javnom diskursu izostavljaju i obezvređuju pod uticajem tradicionalnih obrazaca rodnih uloga. O položaju žene-naučnice raspravljano je u SANU na trodnevnom naučnom skupu.

 • Pešić: Apsurdno napadati jedina dva čoveka koja su pobedila Vučića Pešić: Apsurdno napadati jedina dva čoveka koja su pobedila Vučića

  Komentarišući vest da će gradonačelnik Šapca izaći na lokalne izbore a da je predsednik opštine Paraćin blizu takve odluke, sociološkinja Vesna Pešič je trenutnu situaciju nazvala apsurdnom, u kojoj "treba da bacamo drvlje i kamenje na jedina dva čoveka koja su pobedila Vućića".

 • Amfilohije: Hvala Vučiću na dobroj volji, ali neka novac ode na Kosovo Amfilohije: Hvala Vučiću na dobroj volji, ali neka novac ode na Kosovo

  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da je od srca zahvalan srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću zbog najave da će pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori da plati poreski dug, ali da moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.

 • Dačiću dodeljena Hilandarska spomenica Dačiću dodeljena Hilandarska spomenica

  Šef diplomatije Ivica Dačić je tokom boravka u Solunu, gde je učestvovao na ministarskom sastanku koji je organizovao ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendias, posetio Hilandarsku kuću, gde se sastao sa predstavnicima manastira Hilandara, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side