26.04.2012 | 13:15h ► 16:28h Beograd

Delimična deblokada Pančeva

Delimična deblokada Pančeva
Poljoprivrednici i dalje drže u blokadi Stari most na Tamišu, koji je delimično prohodan, dok je novi put od Pančeva ka Beogradu u potpunosti blokiran.

 

Iz Pančeva se u Beograd može stići jedino preko Starog mosta na Tamišu, ali zaobilazeći glavni putni pravac.

Na novom putu stvorena je kolona duga više stotina metara sastavljena, uglavnom, od "teretnjaka" i, kako ističu zemljoradnici, koji od juče učestvuju u blokadi na tom putnom pravcu, propuštaju se "samo hitni slučajevi."

Glavna ulica, kojom se iz Pančeva vozila kreću ka Starom mostu na Tamišu je potpuno blokirana, ali laka putnička vozila do mosta mogu da prođu okolnim ulicama.

Nezadovoljni seljaci, koji od juče protestuju širom Vojvodine i nekim mestima centralne Srbije zahtevajući da se vrati stari način podsticaja u agraru, blokiraju i dalje saobraćaj na novom putu od Pančeva ka Beogradu.

Dežurna patrola saobraćajne policije kaže da je na novom putu prema Beogradu 80 traktora, dok u blokadi na starom putu učestvuju zemljoradnici sa 87 traktora.

Prema navodima saobraćajne policije, saobraćaj na putu od Pančeva ka Starčevu, koji je juče popodne bio onemogućem zbog blokade, sada se obavlja normalno, kao i na putnim pravcima prema Kovačici i Jabuci.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika i iz sela Crepaje Miroslav Grubanov rekao je za Tanjug da je predsednica parlamenta Slavica Ðukić Dejanovića juče inicirala pregovore nezadovoljnih poljoprivrednika i predstavnika Ministarstva poljoprivrede koji će, kako se očekuje, biti održani danas popodne.

Grubanov smatra da bi se ti pregovori mogli završiti nekom vrstom kompromisa. On je, međutim, kritikovao novi način subvencionisanja po prinosu umesto ranijeg po hektaru, istakavši da se takav sistem ne primenjuje u Evropi.

Prema rečima Grubanova, u Srbiji treba što hitnije doneti zakon o subvencionisanju i dugoročnu strategiju razvoja poljoprivrede. 

Grubanov tvrdi da u protestu ne učestvuju samo vlasnici velikih imanja, već takođe srednji i mali zemljoradnici.

autor: ZM/AA izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side