Direktorka Batuta: Prenos koronavirusa s pacijenta na zdravstvene radnike sveden na minimum
01.04.2020 Beograd

Direktorka Batuta: Prenos koronavirusa s pacijenta na zdravstvene radnike sveden na minimum

Direktorka Batuta: Prenos koronavirusa s pacijenta na zdravstvene radnike sveden na minimum Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Prenos koronavirusa s pacijenta na zdravstvene radnike posebnim merama sveden na minimum - kazala je danas Verica Jovanović, direktorka Instituta Srbije za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut".

Jovanović je za TV Prva rekla da se to "u jednom trenutku mora dogoditi", ali da se radi na pripremi za takvu situaciju tako što se primenjuju lične zdravstvene mere, koje bi odložile ili čak sprečile da dođe do zaraze medicinskih radnika.

Ona je navela da se moraju sprovoditi sve mere dezinfekcije u svim zdravstvenim ustanovama.

Na pitanje da li se testiraju zdravstveni radnici, Jovanović je kazala da se medicinski radnici testiraju kao i svi drugi građani i da nisu posebno testirani.

Ona je navela da zdravstveni radnici predstavljaju prioritet jer su na prvoj liniji susreta sa zaraženima i s potencijalnim zaraženima.

Rekla je da će plan za testiranje "u jednom trenutku biti značajan", ali da su za sada testirani ukoliko su imali simptome.

Govoreći o načinima na koje će se dolaziti do kontakata zaraženih pacijenata, Jovanović je kazala da u Srbiji postoji 25 službi epidemiološke zdravstvene zaštite i da sve one rade prema istoj metodološkoj praksi i proceduri.

Uloga epidemiologa je od velikog značaja jer, "kada se potvrdi pozitivan test na koronavirus, ali i pre toga kada se postavi sumnja koja ukazuje na neke promene, dolazi do epidemiološkog istraživanja, koje sprovode epidemiolozi, ispituju se one osobe koje su potencijalno bile u nekakvoj vezi ili bliskoj vezi", kazala je Jovanović.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side