Direktoru Gerontološkog centra u Nišu preti 12 godina zatvora
13.04.2020 Beograd

Direktoru Gerontološkog centra u Nišu preti 12 godina zatvora

Direktoru Gerontološkog centra u Nišu preti 12 godina zatvora Foto: Beta/Saša Đorđević
Protiv direktora Gerontološkog centra u Nišu M.S. (47), koji je u toku prepodneva uhapšen, podneta je krivična prijava za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi za koje je predvidjena zatvorska kazna do 12 godina, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na konferenciji za novinare u Palati Srbije.

Gojković je istakao da je u Gerontološkom centru u Nišu od 256 štićenika  na koronavirus pozitivno 140 štićenika i četri zaposlena, i dodao da je u toku testiranje još jednog broja zaposlenih.

On je rekao da je takva situacija u Gerontološkom centru posledica "na žalost veoma neprofesionalnog odnosa i nepoštovanja propisa".

"Ustanovili smo čitav niz nepravilnosti u radu centra koje su dovele do ovakog velikog broja zaraženih. Dozvoljavane su posete štićenicima od strane rodbine i dozvoljavani su izlasci štićenika vam centra, što je od samog starta epidemije bilo zabranjeno", izjavio je Gojković.

Prema njegovim rečima, postoje indicije da su se u početku infekcije krili simptomi bolesti kod nekih korisnika.

On je istakao da to što se dogodilo u Gerontološkom centru u Nišu pokazuje da sve mere koje je država uvela nisu restriktivne same po sebi i možemo da vidimo šta može da se dogodi kada ih pojedinac ne poštuje.

Epidemilog Branislav Tiodorović je izjavio da je u toku prebacivanje štićenika i zaposlenih Gerontološkog centra u niški Klinički centar.

"Svi oboleli imaju trenutno laku kliničku sliku, ali kako se radi o starim ljudima sa velikim komorbiditetima, sada je bitka za njihove živote", izjavio je Tiodrović.

On je kazao da to što se dogodilo u Gerontološkom centru jeste neočekivano i predstavlja veliki udar, ali da Klinički centar Niš ima dovoljno kapaciteta da zbrine sve obolele.

Tiodorović je dodao da u novoj zgradi niškog Kliničkog centra ima mesta za još 460 pacijenata.

U Kliničkom centru Niš danas do 15,30 časova zbrinuto je 260 pacijenata, i to 201 pacijent u starim klinikama Kliničkog centra, a 59 u novoj zgradi te ustanove.

Od ukupnog broja obolelih od koronavirusa, 20 pacijenata je priključeno na respiratore i oni se nalaze u jako teškom stanju.

U privremenoj bolnici u hali Sportskog centra "Čair", hotelu "Centroturist", studentskom domu Medicinskog fakulteta i Domu učenika srednjih škola kod gimnazije "Svetozar Marković" trenutno su hospitalizovana 462 pacijenta svi lakom kliničkom slikom ili bez simptoma, navedeno je u izveštaju Kliničkog centra Niš.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side