24.05.2019 | 21:58h ► 22:10h Kragujevac

Đilas: Proces pada Vučićevog režima je krenuo i niko ga ne može zaustaviti

Đilas: Proces pada Vučićevog režima je krenuo i niko ga ne može zaustaviti Foto: Beta/SSP
U Srbiji može da bude bolje kada se ujedine svi koji su shvatili da ovaj režim vodi zemlju u sunovrat i propast, rekao je u Kragujevcu predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

 


"Ako svi zajedno damo svu energiju i trud, mi ćemo ih srušiti sa vlasti", rekao je Đilas na tribini "Može Srbija" povodom formiranja Inicijativnog odbora SSP u Kragujevcu.

On je dodao da je proces "pada režima Aleksandra Vučića krenuo i niko više ne može da ga zaustavi".

Đilas je ocenio da u Srbiji ima iole slobodnih medija i poštenih izbora, rezultat bio - pobeda opozicije i pad "nakaradnog režima jednom zauvek".

Đilas je rekao da jedna od osnovnih stvari stranke kojom predsedava jeste obećanje da će, kada dođu na vlast, sve to što je oteto građanima Srbije i građanima Beograda vratiti građanima.

"Nećemo mi nikome otimati, koliko ste para dali, koliko ste uložili i dobit koju ste očekivali - sve ćemo vam to platiti, ali zemljište u Srbiji, rudna bogatstva i vode moraju ostati državna svojina, moraju pripadati građanima Srbije", rekao je Đilas.

Đilas je rekao da je potrebno menjati sistem u Srbiji, da svako može slobodno i hrabro da kaže šta misli o svakom političaru na vlasti.

On smatra da u vezi sa Kosovom može da se napravi neki napredak ako počne da se radi na pomirenju dva naroda.

"Dajte da izađemo više iz tog ciklusa mržnje", rekao je Đilas.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je večeras na formiranju Inicijativnog odbora te stranke u Kragujevcu da je budućnost Srbije u decentralizaciji, a ne da gradovi i opštine budu žrtve "republičke vlasti koja bi sve da kontroliše".

"Dajte pare Kragujevcu i svakom drugom gradu, pa nek sami odluče da li će da ulažu u puteve, bolnice ili šta god drugo", rekao je on građanima u prepunoj sali gradskog parlamenta.

On je kazao i da je sramota što je nekadašnji regionalni centar danas devastiran, a da je "naročito poraz to što deca u kragujevačkim školama padaju u nesvest od gladi".

"Mi moramo da postanemo država koja razmišlja o svakome, a ne da deca sama skupljaju novac za svoje drugare koji nemaju. Ne smemo to da radimo! Zašto deca ne bi imala besplatne obroke? Zašto ne bi imala besplatne udžbenike? To je moguće, to smo već radili u Beogradu", rekao je on.

Sramota je, naveo je Đilas, i što ministar Siniša Mali kaže da ne treba podići minimalnu cenu rada jer bi to bio šok za strane investitore.

"Odakle Malom, koji živi u stanu od dva miliona evra, obraza da ljudima priča kako mogu da žive sa 20.000-30.000 mesečno", rekao je Đilas i potom dodao da je sramota i da o ekonomiji priča neko (predsednik države) ko "u 50-oj godini maše indeksom, a maše jer u svom životu nikada ništa nije radio".

On je istakao da Srbija može da se razvija, a pre svega u dve oblasti - energetski sektor i poljoprivreda sa prehrambenom proizvodnjom.

"U svakom regionu treba napraviti veliko državno preduzeće kao centar oko kojeg će se okupljati proizvođači - da tu mogu da prodaju, ukoliko na proleće očekuju rod da već od jeseni od države uzmu avans. Ne postoji zemlja u Evropi koja ne subvencioniše proizvodnju hrane. Ako mogu Nemačka, Švedska, onda može i Srbija”, rekao je Đilas.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić kazala je da ta stranka priprema predlog zakona za borbu protiv korupcije po ugledu na susednu Rumuniju.

Ona je poručila i da SSP obećava da će nakon smene vlasti "odgovarati svi oni za sva nepočinstva koja su naneli Srbiji".

Tepić je rekla i da Srbija može da živi bolje, ali da su potrebne hitne mere, te da se mogu izvesti za "samo dva dana boljom preraspodelom budžeta".

"Čak 30 milijardi dinara sada se daje na usluge po ugovoru i to samo u Vladi Srbije. Toliko se daje na armiju botova, dok naša deca sa koferima napuštaju zemlju", rekla je Tepić.

Predsednik Inicijativnog odbora SSP u Kragujevcu Dalibor Jekić istakao je da su tom gradu oduzeti regionalni centar pošte, telekoma... te dodao da će "posle smene vlasti" biti vraćeno, jer "to Kragujevcu pripada".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side