Djordjević sa Pašalićem: Predmeti koje inspektori za rad upute pravosudju zastarevaju
02.03.2020 Beograd

Djordjević sa Pašalićem: Predmeti koje inspektori za rad upute pravosudju zastarevaju

Djordjević sa Pašalićem: Predmeti koje inspektori za rad upute pravosudju zastarevaju Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević informisao je, tokom današnjeg sastanka, zaštitnika građana Zoranom Pašalićem o merama koje to ministarstvo preduzima kako bi se smanji broj povreda na radu i ukazao da i drugi nadležni organi moraju da preduzimaju predviđene mere.

"Inspektorat za rad sve svoje aktivnosti obavlja u skladu sa zakonom, vrši kontinuirano vanredne i redovne inspekcijske nadzore kako bi svi radnici u Srbiji bili bezbedni i ostvarili sva prava koja im pripadaju", rekao je Đorđević, prenelo je ministastvo na čijem je čelu.

Kako je naglasio Đorđević, "da bi mere koje preduzimaju inspektori rada imale puni efekat na dosledniju primenu propisa u oblasti radnih odnosa i bezbednosti na radu, naročito na primenu preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i smanjenje broja povreda na radu, moraju i drugi nadležni organi, kao što su sudovi i tužilaštva, da preduzimaju odgovarajuće mere u domenu svojih nadležnosti".

Sastanak je inicirao Đorđević kako bi Pašalića informisao o dosadašnjim preduzetim merama ministarstva, a posebno je bilo reči o onim merama koje su sprovedene nakon nedavne pogibije radnika na gradilištu.

V.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović rekao je da je možda najveći problem zastarevanje predmeta.

"U toku 2017. godine čak 47 odsto, a 2018. i 2019. godine 42 odsto predmeta, koje je Inspektorat uputio sudovima i tužilaštvu na dalje postupanje, je zastarelo", istakao je Đurović.

Pašalić je istakao da je cilj rada njegove institucije da se problemi sa kojima se građani Srbije susreću rešavaju na najefikasniji način i izrazio očekivanja da će se u narednom periodu uspostaviti bolja saradnja dva organa.

"U cilju zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava, ali i efikasnijeg rada dva organa, potrebno je uspostaviti kontakt osobe u Zaštitniku građana, na nivou zamenika zaštitnika građana, i ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kako bi problemi građana sa kojima se svakodnevno susrećemo rešili u najkraćem mogućem roku i bez prevelikih birokratskih procedura", naglasio je Pašalić.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side