17.03.2018 Beograd

Đorđević: Srbija štiteći svojih 15 odsto teritorije štiti ceo svet

Đorđević: Srbija štiteći svojih 15 odsto teritorije štiti ceo svet Foto: Beta / Emil Vas
Svečana akademija u okviru obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - najveće etnički motivisano nasilje nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo, održana je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nakon programa ministar za rad i zapošljavanje socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević ocenio je da je zadatak vlade da sačuva svoju teritoriju, jer time štiti ceo svet.

"Naš zadatak je da sačuvamo tih 15 odsto naše državne teritorije koja nama predstavlja ceo svet, ceo svet koji želimo da sačuvamo", rekao je Đorđević koji je podsetio na to da je martovsko nasilje imalo za cilj da zastraši i iseli i najupornije Srbe.

Prema njegovim rečima, glavni zadatak Prištine bio je usmeren na uništenje srpske kulturne baštine, jer je bilo potrebno da se uništi svaki trag istorijskog kontinuiteta srpskog naroda i države na Kosovu.

"Kosovski teroristi naoružani prljavim novcem, novcem od trgovine narkotika, belim robljem, ljudskim organima stoje iza kosovskog separatizma i državnosti koja ima kriminalni karakter. Nepriznavanjem nezavisnosti Srbija čuva legitimitet i teritorijalni integiritet svake nezavisne države u svetu ne samo svoj", rekao je Đorđević.

On je podsetio da, uprkos tome što su oni koji su bili na strani Prištine govorili da je Kosovo slučaj sui generis, danas svako ko se ozbiljno bavi politikom zna da je kosovski presedan dao vetar u leđa mnogim sepratističkim pokretima u svetu.

"Verujemo da će međunarodna zajednica sve više uviđati ispravnost našeg stava kako se bude suočavala sa problemom separatizma u godinama koje dolaze", rekao je Đorđević.

Đorđević je podsetio da je u martovskom nasilju sa svojih ognjišta proterano više od 4.000 ljudi srpske nacionalnosti, "poginulo je 28 ljudi", više od 900 ih je teško povređeno,  uništeno je 19 spomenika kulture, 16 crkava, 10.000 fresaka i drugih relikvija, kao i matične knjige koje svedoče o vekovnom životu Srba na Kosovu i Metohiji.

"Taj zločin zadobio je čudovišne razmere zbog činjenice da su srpska država i srpski narod i kultura istorijski prisutnije nego na bilo kojoj drugoj tački na svetu. Sve što je opstajalo uprkos otomanskom ropstvu opstajalo je bezmalo hiljadu godina, a uništeno je samo za dva dana u 21. veku, na tlu Evrope", rekao je ministar za rad.

Ministar za rad podsetio je da tu baštinu koju su uništavali Albanci, Priština danas proglašava za svoju i traži članstvo u Unesku.

"Za Vladu Srbiju zaštita nacionalnog identiteta i kulturnog nasleđa je od životne važnosti, o njima ćemo voditi računa i od nikoga nećemo zahtevati da čini umesto nas", rekao je on.

Đorđević je dodao da Srbija svojim prijateljima sa zapada ne želi da nameće sopstvenu verziju događaja.

"Ne tražimo ničije pokajanje i izvinjenje, ni saosećanja. Danas je politika vlade usmerena na demokratsko rešenje svih problema, bilo da se tiču unutrašnjih ili spoljnopolitičkih pitanja", rekao je on i dodao da je i Srbija okrenuta ka evrointegracijama i vojnoj neutralnosti, postizanju mira i stabilnosti.

Prema njegovim rečima, vlada će nastaviti da donosi odluke u interesu građana, nastaviće da insistira na dijalogu i kompromisnim rešenjima.

Sukobi su izbili 17. marta 2004. nakon što je UNMIK policija pronašla tela dvojice albanskih dečaka u Ibru u selu Čabar kod Zubinog Potoka. Albanski mediji su za tu tragediju optužili Srbe, što je pokrenulo demonstracije koje su prerasle u nasilje i proširile se na celo Kosovo i Metohiju. U tom nasilju ubijeno je 11 Albanaca i osam Srba.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side